Reuters
StoryEditor

V Thajsku vybuchlo v turistických oblastiach jedenásť náloží. Zabili štyroch ľudí

12.08.2016, 07:11
Autor:
TASRTASR
Útoky sa odohrali na rušných miestach, na ktoré chodí množstvo turistov.

Nová séria explózií dnes zasiahla turistické letoviská na juhu Thajska, kde výbuchy nastraženej trhaviny zabíjali už vo štvrtok. Celkom od štvrtka zahynuli najmenej štyria ľudia, desiatky ďalších utrpeli zranenia. Medzi zranenými sú aj zahraniční turisti. K útokom sa nikto neprihlásil, podľa špekulácií môže ísť o prejavy nesúhlasu s terajším vojenským režimom v krajine.

Počas menej ako 24 hodín explodovalo na piatich turisticky obľúbených miestach jedenásť náloží, spočítala agentúra AP.

Vo štvrtok zomrela pri výbuchu dvoch bômb v prímorskom letovisku Hua Hin jedna Thajka a ďalšie dve desiatky ľudí utrpeli zranenia. Puma odpálená mobilným telefónom predtým usmrtila jedného človeka na trhovisku v meste Trang.

Dnes zatiaľ polícia informovala o celkom ôsmich explóziách, dve z nich sa odohrali opäť v letovisku Hua Hin. Tam vybuchli dve nálože pri hodinovej veži v centre mesta a zabili najmenej jedného človeka, ďalšie tri osoby sú zranené. Dva výbuchy zaznamenali aj na ostrove Phuket, na tamojšej pláži Loma spôsobila trhavina jedno zranenie. V meste Surat Tchani boli dnes počas jednej hodiny odpálené dve nálože, pri prvom z výbuchov pri policajnej stanici zomrel jeden človek, ďalší traja ľudia boli zranení.

Polícia uviedla, že mala informácie o tom, že sa útoky chystajú, nevedela však nič bližšie o presnom načasovaní. Výbuchy podľa nej zrejme nesúvisia s medzinárodným islamským terorizmom, ide vraj o akcie "miestnej sabotáže". Policajná hovorkyňa Pijapchant Pingmuangsajt ale zdôraznila, že vyšetrovanie stále prebieha a zatiaľ nebolo zistené nič, čo by explózie v populárnych turistických destináciách spájalo. Zástupcovia armády však tvrdia, že doteraz spáchané atentáty nesú rovnaký rukopis a že zrejme ide o koordinovanú akciu.

Šéf thajskej vojenskej vlády Prajutch Čan-Oča, ktorý sa dostal k moci po štátnom prevrate v roku 2014, dnes v prvej reakcii odsúdil atentáty ako čin tých, ktorí chcú v krajine šíriť chaos.

O páchateľoch sa zatiaľ v médiách iba špekuluje, najpravdepodobnejšie však je, že nimi sú buď moslimskí povstalci alebo odporcovia vojenskej vlády. Počas povstaleckých bojov v prevažne moslimských južných provinciách zomrelo počas 12 rokov 6500 ľudí, ozbrojenci však doteraz nikdy neútočili na turistov.

Medzi zranenými boli vo štvrtok prevažne Holanďania, Taliani, Rakúšania a Nemci. Vzhľadom k obdobiu dažďov teraz v Thajsku nie je turistická sezóna, tá začína v polovici novembra. Valentová doplnila, že ministerstvo dlhodobo upozorňuje na riziko teroristických útokov na juhu Thajska a v Bangkoku.

V letovisku Hua Hin má svoj palác 88-ročný thajský kráľ Pchúmipchon Adundét, ktorý je najdlhšie vládnucim monarchom sveta a má mnoho kritikov. Dnes je v krajine tradičný deň voľna pri príležitosti narodenín kráľovnej Sirikit. Útoky môžu súvisieť aj s rastúcim odporom voči vojenskej vláde, ktorá minulý týždeň v referende presadila zmeny ústavy.

01 - Modified: 2024-01-05 18:54:07 - Feat.: - Title: Iránska tajná služba zatkla prvých podozrivých z účasti na bombových útokoch, vyžiadali si takmer 90 obetí 02 - Modified: 2023-12-18 14:09:41 - Feat.: - Title: V Bratislave evakuovali strednú školu. Podľa falošného mailu sa malo v budove nachádzať päť kilogramov výbušnín, psi však nič nenašli 03 - Modified: 2023-12-03 19:01:00 - Feat.: - Title: K bombovému útoku na Filipínach na účastníkov omše sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2023-11-03 17:04:14 - Feat.: - Title: Bombový útok na policajný autobus v Pakistane si vyžiadal životy piatich ľudí a dvadsať zranených 05 - Modified: 2023-10-23 16:57:32 - Feat.: - Title: Sídlo nemeckej televízie ZDF v Mainzi evakuovali pre bombovú hrozbu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 04:24