StoryEditor

Maďarská reportérka žaluje Sýrčana, ktorého skopla. Chce žiť v Rusku

21.10.2015, 13:25

Maďarská televízna reportérka Petra Lászlóová, ktorá pri natáčaní kopala do utečencov, sa rozhodla jedného z nich zažalovať. Sýrsky futbalový tréner Usáma Abdul Mohsen podľa nej zmenil svoju výpoveď o incidente. Okrem Mohsena Lászlóová žaluje tiež Facebook, pretože ju vraj neochránil pred výhražnými správami.

Lászlóová, ktorá pracovala pre maďarskú nacionalistickú televíziu N1TV napojenú na extrémistickú stranu Jobbik, začiatkom septembra nakrúcala reportáž z prihraničného mestečka Röszke. Počas zásahu policajtov proti utekajúcim utečencom ju zachytil nemecký kolega, ako kope bežiace deti a neskôr nastavuje nohu mužovi s dieťaťom v náručí.

Konanie reportérky vzbudilo na internete vlnu kritiky. Lászlóová dostala za "neprijateľné správanie" vyhadzov z práce a začala sa o ňu zaujímať maďarská polícia. Za výtržníctvo jej podľa Rádia Slobodná Európa hrozia až tri roky väzenia, píše portál iDNES.cz.

Aj keď sa novinárka za svoj čin neskôr ospravedlnila, v rozhovore pre ruský denník Izvěstjia teraz uviedla, že plánuje na sýrskeho utečenca, ktorému podrazila nohy, podať žalobu. Usáma Abdul Mohsen podľa nej zmenil svoju výpoveď, pretože pôvodne z útoku vinil políciu. "Môj manžel chce dokázať moju nevinu. Pre neho je to teraz otázka cti," povedala.

Lászlóová chce žalovať aj Facebook

Lászlóová chce žalovať tiež Facebook. Vadí jej, že na sociálnej sieti po incidente vzniklo niekoľko falošných profilov s jej menom a skupín, ktorých členovia ju slovne napádali.

"Niektorí z nich volali po mojej smrti alebo znásilnení a po hacknutí stanice N1TV. Prípad sa stále vyšetruje. Niektorí za moju vraždu ponúkali 20 tisíc dolárov," opísala v rozhovore. Administrátori proti nenávistným príspevkom vraj nijako nezakročili, aj keď ich o to Lászlóová požiadala.

Reportérka trvá na tom, že deti utečencov kopla v sebaobrane. "Utečenci bežali mojím smerom, bolo to desivé. Začali do mňa strkať. To bol jediný dôvod, prečo som jedného z nich kopla. Aby do mňa nestrkali. Bola to moja obranná reakcia. Nevidela som, že išlo o dieťa," uviedla.

Kvôli vlne kritiky teraz zvažuje, že sa s rodinou po súdnom procese odsťahuje z Maďarska, kde sa necítia bezpečne. "Môj život je zničený. Len ťažko zoženiem prácu," uviedla. S rodinou vraj zvažuje život v Rusku. "Premýšľame o tom, že sa začneme učiť rusky. Opustiť Maďarsko je pre nás dôležité. Rozhodneme sa po súde," dodala.

Za islamistov som nebojoval, tvrdí Mohsen

Odvrátenú stranu internetu spoznal okrem Lászlóovej aj Mohsen. Zatiaľ čo po incidente mu futbalová škola v španielskom Getafe ponúkla prácu trénera, Kurdská demokratická strana prišla s tvrdením, že muž v minulosti bojoval za radikálov z frontu an-Nusrat a inicioval nepokoje, pri ktorých zomrelo päťdesiat Kurdov. Na svojom dnes už zrušenom facebookovom profile navyše údajne pózoval s vlajkou radikálov.

Podľa denníka The New York Times je však podozrenie vymyslené. V telefonickom rozhovore Mohsen uviedol, že radikálov z frontu an-Nusrat nikdy nepodporoval, zúčastnil sa však pokojnej demonštrácie proti režimu Bašára Asada v roku 2011 a pred dvoma rokmi odstúpil z vládnej športovej federácie, keď sa "situácia zhoršila".

"Nenávidím násilie, preto som sa rozhodol opustiť Dajr az-Zaur. Nikdy som sa nepripojil k žiadnej frakcii," dodal.

Mohsen tvrdí, že sa ho Asadovi priaznivci teraz snažia zdiskreditovať, pretože kritizoval jeho vládu. Zdôraznil tiež, že obrázok na jeho facebookovom profile nezobrazoval vlajku frontu an-Nusrat, ale časť šahády, teda islamského vyznania viery. "Nie je boha okrem Alaha," spresnil Mohsen s tým, že v tom nevidí problém. "Saudská Arábia má tie isté slová na svojej vlajke," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 18:25