StoryEditor

Niektorí duchovní trpia spirituálnym alzheimerom, myslí si pápež

22.12.2014, 20:36
Autor:
ertert
Pápež František nazval Vatikán orchestrom, ktorý neladí. V prejave kritikou nešetril.

Pápež František v tradičnom predvianočnom prejave k predstaviteľom rímskej kúrie kritikou nešetril. Hodnostárov varoval pred celým radom chorôb, ktorými podľa neho rímskokatolícka cirkev trpí. Okrem iného menoval domýšľavosť, mocichtivosť a aroganciu niektorých duchovných.

Nie ste nesmrteľní a nenahraditeľní

Pápež celý prejav poňal veľmi kriticky. Niektorí ľudia v štruktúrach Cirkvi podľa neho len túžia po moci a trpia "spirituálnou Alzheimerovou chorobou". Vatikán sa podľa neho zmieta v "existenciálnej schizofrénii a sociálnym exhibicionizmom" a pôsobí ako "orchester, ktorý neladí".

O samotnej kúrii potom vyhlásil, že musí vedieť byť sebakritická a musí sa meniť a zlepšovať, ak sa nechce stať len bezvládnym administratívnym orgánom. Inak vraj podľahne pocitu vlastnej nesmrteľnosti a nenahraditeľnosti, píše server Yahoo News.

Celkovo pápež vymenoval pätnásť "chorôb", s ktorými sa Cirkev stretáva. Hovoril napríklad o "chorobe zbožšťovania vodcov" či "chorobe pohrebného výrazu". Duchovným vyčítal, že sa z pocitu nadradenosti správajú k veriacim príliš prísne a arogantne, zatiaľ čo by mali byť zdvorilí, plní nadšenia, radosti a schopní sebairónie. Zmienil sa aj o nebezpečenstve, ktoré vyplýva z hromadenia majetku, mocenských bojov či zbytočného dôrazu na vonkajše pozlátko, uvádza server BBC.

František žiadal verejnosť o odpustenie

Opakovane sa vrátil aj k tým, ktorí podľa neho žijú dvojaký život a sú otrokmi "vášní, rozmarov a mánií". Tí vedú slušný verejný život, za zatvorenými dverami sa potom podľa Františka správajú amorálne. Pápež v prejave ľutoval tiež tých, ktorí zasvätia svoj život žiarlivosti a "potešeniu z nešťastia druhých".

Členov kúrie vyzval, aby na tieto choroby našli liek. Odporučil im tiež, aby sa zašli pozrieť na najbližší cintorín a pozreli sa tam na tých, ktorí sa považovali za "nesmrteľných, imúnnych a nenahraditeľných".

František tiež žiadal vonkajší svet o odpustenie za škandály, ktoré v poslednej dobe zasiahli cirkev. "Nechcem uzavrieť toto stretnutie, bez toho aby som nepožiadal o odpustenie za nedostatky svoje a svojich spolupracovníkov ohľadom niektorých škandálov, ktoré spôsobili veľké škody. Odpusťte mi," povedal pápež.

Cirkev v posledných rokoch čelila sérii škandálov okolo odhalenia sexuálneho zneužívania detí kňazmi či úniku dôverných dokumentov o korupcii a mocenskom boji v centrálnej správe Vatikánu.

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2007-01-30 07:29:00 - Feat.: 0 - Title: Austráliu zasiahlo silné zemetrasenie, tsunami však nehrozia
01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:18