StoryEditor

S demokraciou sme to prehnali, tvrdí starosta Uherského Brodu

24.02.2015, 16:29
Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar hovorí o incidente, pri ktorom páchateľ zastrelil osem ľudí.

Podľa informácií starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara má masaker v reštaurácii Družba na svedomí psychicky chorý muž. "Tu sme to s demokraciou trochu prehnali. Ak je psychicky chorý človek nebezpečný pre svoje okolie, mal by byť pod lekárskym dohľadom a nie v uliciach,“ povedal pre MF DNES krátko po streľbe.

Aké boli prvé informácie, ktoré ste sa o tomto prípade dozvedeli?
Informácie mám len sprostredkovane, ale vzhľadom k tomu, že minister vnútra Milan Chovanec potvrdil, že je po streľbe osem mŕtvych plus páchateľ, predpokladám, že to tak bude. Snažil som sa zistiť, či je medzi obeťami aj strelec, pretože jedna z verzií tvrdila, že nakoniec obrátil zbraň proti sebe. Ale to potvrdené nemám.

Viete, kto strieľal?
Totožnosť nepoznám, ale má ísť o zhruba šesťdesiatročného miestneho občana. Podľa mojich informácií nie je psychicky zdravý.


Prečítajte si aj: Masaker v Česku. Strelec zabil v Uherskom Brode osem ľudí

                              Zachránilo ma, že som išiel na záchod, líči muž z útoku strelca v krčme


Stalo sa to v reštaurácii blízko akvaparku, teda v žiadnej problémovej štvrti.
Je to normálna reštaurácia, kam chodieva veľa ľudí na obedy. A to ma práve utvrdzuje v presvedčení, že by sme tomu nedokázali zabrániť. Chyba je v systéme. Ak je psychicky chorý človek nebezpečný pre svoje okolie, mal by byť pod lekárskym dohľadom a nie v uliciach. Liečba nemôže byť dobrovoľná. Tu sme to s demokraciou trochu prehnali. 


Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. Snímka: MAFRA/D. Glück

Hovorí sa v Brode o tom, aký mohol mať strelec motív?
Musel to byť skrat. Prečo začne človek v čase obeda strieľať do ľudí v reštaurácii z dvoch palných zbraní, si ale vysvetliť nedokážem. 

Aká je teraz v meste atmosféra?
Ľudia majú strach a sú zdesení, je to poznať na každom kroku. Čo sa bude diať ďalej, to budeme riešiť s políciou.

Budete požadovať viac policajtov v uliciach, posilníte mestskú políciu?
Osobne si myslím, že by sme tomu nedokázali zabrániť, ani keby hliadok bolo viac, Stalo sa to v bezproblémovej časti mesta, keby sme mali viac policajtov, boli by inde.

Kde vás tá správa zastihla?
Na radnici. Manžel kolegyne bol v tej reštaurácii na obede a po incidente volal.

zdroj: idnes.cz

 

01 - Modified: 2007-03-24 07:44:00 - Feat.: 0 - Title: Iracký vicepremiér al-Zubájí je stále v americkej vojenskej nemocnici
01 - Modified: 2024-05-04 11:06:09 - Feat.: - Title: Streľba neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených 02 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 03 - Modified: 2024-05-03 14:04:03 - Feat.: - Title: Do gymnázia v českom Litvínove vnikla neznáma osoba, polícia muža zadržala 04 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 05 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 16:37