StoryEditor

Nemecký eurokomisár pohrozil Poľsku. Na Varšavu môžu uvaliť dohľad

03.01.2016, 08:31
Eurokomisár Günther Oettinger hrozí Varšave, že komisia vyvolá proti Poľsku mimoriadnu procedúru pre porušenie základných hodnôt EÚ.

Nemecký politik tak reagoval na štvrtkové schválenie spornej novely zákona o verejnoprávnych médiách v poľskom parlamente. Podľa nemeckej tlače sa otázkou chce zaoberať Európska komisia 13. januára.

"Veľa vecí hovorí pre to, aby sme aktivovali takzvaný mechanizmus právneho štátu a na Varšavu uvalili dohľad," vyhlásil podľa agentúry AFP Oettinger v nedeľňajšom vydaní nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Podľa FAZ predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dal otázku Poľska na program ďalšieho zasadnutia komisie 13. januára.

Hodlá použiť procedúru, ktorá platí od roku 2014 a zameriava sa na členské krajiny, v ktorých vzniklo "systematické nebezpečenstvo pre právny štát". Pokiaľ dotknutá krajina nereaguje na návrhy zmien zo strany Bruselu, komisia môže začať "procedúru pre porušenie základných európskych hodnôt," vysvetlil denník.

Novela v Poľsku počíta podľa servera iDnes.cz s tým, že vstupom zákona do platnosti jeho zverejnením v úradnom vestníku skončia mandáty doterajších členov vedenia a dozorných rád Poľskej televízie a Poľského rozhlasu.

K oficiálnej publikácii zákona chýba už len podpis prezidenta Andrzeja Dudu. Ten je však považovaný za formalitu, pretože hlava štátu má blízko k vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá novelu presadila.

Zmeny, ktoré vyvolali kritiku zo strany opozície a Bruselu, umožnia novej vláde dosadzovať do vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu svojich ľudí bez akýchkoľvek predchádzajúcich konkurzov.

Akonáhle nové ustanovenia začnú platiť, právomoc menovať a odvolávať šéfov verejnoprávnej televízie a rozhlasu prejde na ministra štátneho pokladu. Až doteraz boli riadiace funkcie a dozorná rada vo verejnoprávnych médiách obsadzované na základe verejných konkurzov.

Politickí odporcovia vyčítajú vláde konzervatívcov, že sa urýchlene snaží upevniť si kontroverznými krokmi moc. Poukazujú tiež na spory okolo zloženia ústavného súdu a schválenie zákona o tejto vrcholnej justičnej inštancii.

Strana PiS niekdajšieho premiéra Jaroslawa Kaczyńského získala v októbrových voľbách väčšinu v oboch komorách parlamentu. Prvýkrát od pádu komunizmu tak mohla vytvoriť jednofarebný kabinet.

V Poľsku vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí:

01 - Modified: 2007-12-24 15:11:00 - Feat.: 0 - Title: M. Jonesová klamala, čaká ju šesť mesiacov vo väzení
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 04 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 05 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:20