StoryEditor

Násilnosti v Keni vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí

02.01.2008, 07:54
Autor:
SITASITA
Desaťtisíce obyvateľov Kene museli opustiť svoje domovy, aby sa vyhli brutálnym násilnostiam, ktoré vypukli po kontroverzných prezidentských voľbách. Počet obetí na životoch do stredy vzrástol na najmenej 300 a existujú obavy, že zrážky prerastú do otvorenej vojny medzi kmeňmi.

Neďaleko mesta Eldoret na západe krajiny v utorok rozzúrený dav zaživa upálil najmenej 35 detí a dospelých, ktorí hľadali útočisko v kostole. Išlo o najhorší incident od 27. decembra, kedy sa konali voľby hlavy štátu, v ktorých tesne zvíťazil úradujúci prezident Mwai Kibaki. Porazený opozičný kandidát Raila Odinga vyhlásil, že hlasovanie bolo zmanipulované. Terajšie násilnosti v Keni sú najvážnejšie od neúspešného pokusu o prevrat z roku 1982. Keďže Kibaki patrí ku kmeňu Kikujov, ktorý je najpočetnejší v krajine, a Odinga je príslušníkom druhého najsilnejšieho kmeňa Luov, násilnosti nadobudli zreteľne etnický podtón.
"To, čo som videl, bolo nepredstaviteľné a neopísateľné," povedal Abbas Gullet, riaditeľ Kenského Červeného kríža, po utorkovej návšteve niekoľkých najpostihnutejších oblastí na západe krajiny. "Je to národná katastrofa," povedal novinárom. Dodal, že z oblasti utieklo približne 70 tisíc ľudí. V Nairobi výtržníci vtrhli do chudobných štvrtí a podpaľovali obchody patriace Kikujom.
Porazený kandidát Raila Odinga, ktorý v takmer všetkých predvolebných prieskumoch viedol, vyhlásil, že "zabíjanie sa musí zastaviť". Zároveň však povedal, že na štvrtok pripravuje masové zhromaždenie v Nairobi, na ktorom sa chystá vyhlásiť za "prezidenta ľudu".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 04:51