StoryEditor

Hruškovica pre Nazarbajeva

21.11.2007, 23:00
Autor:
(NP)(NP)

Naše hlavné mesto včera zažilo kus stredoázijskej exotiky. Neznáma modro--žltá vlajka nad prezidentským palácom, orientálne vyzerajúci ochrankári a novinári v uličkách Starého Mesta či veľký počet policajtov a dopravné obmedzenia. To všetko kvôli prvej oficiálnej návšteve kontroverzného "pána strednej Ázie", kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva na Slovensku.
Nazarbajev sa netajil tým, že sa mu u nás veľmi páčilo. Na vlastnú žiadosť absolvoval prechádzku uličkami Starého Mesta. "Priznal sa mi, že obdivuje architektúru stredoeurópskych miest. Pýtal sa, či by bolo možné postaviť takéto niečo aj v Kazachstane," povedal pre HN bratislavský sprievodca Ján Gondoľ, ktorý Nazarbajeva sprevádzal počas prehliadky historickej časti mesta. Podľa Gondoľa sa prezident k nemu vôbec nesprával ako autoritatívny vládca. Naopak, úprimne sa zaujímal o históriu našej metropoly.
Počas celého pobytu na Slovensku sa od "stredoázijského tigra", ako často Nazarbajeva prezývajú, nepohli ani na krok početní ochrankári, ktorých si priviezol z Kazachstanu. Z bezpečnostných dôvodov sa termíny i miesta jeho pohybu po Bratislave niekoľkokrát menili. Na svoju bezpečnosť si Nazarbajev dáva veľký pozor. Po celý čas mu v pätách kráčal tajomný muž s veľkým kufríkom v rukách, ktorý sa stále podozrievavo rozhliadal okolo seba. Každý, kto sa ocitol v niekoľkometrovej blízkosti kufríka, záhadne stratil signál na svojom mobilnom telefóne. Prekvapilo to dokonca aj slovenských ochrankárov. Kazašskí novinári sú však na podobné javy zvyknutí. Hneď majú poruke aj vysvetlenie. "Prezident je u nás veľmi obľúbený, nájdu sa však ľudia, ktorí by mu chceli ublížiť," presviedča jeden z nich -- samozrejme, z vládneho tábora.
Líder najväčšej stredoázijskej krajiny sa u nás určite nemohol sťažovať na zlé privítanie. Naši kuchári mu pripravili špeciality z pstruha, z daniela či kaviár. Nepochutil si však na tradičnej drienkovici, ktorú svojim hosťom ponúkal náš predchádzajúci prezident Rudolf Schuster. Namiesto nej však mal možnosť ochutnať pravú slovenskú hruškovicu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 07:24