StoryEditor

Strmá cesta k novej zmluve

13.12.2007, 23:00

December 2001
Európska rada adaptovala deklaráciu z Laeken o budúcnosti Európy. Tá založila konvent EÚ a poverila ho načrtnutím zmluvy o budúcej euroústave.

Február 2002
Konvent EÚ, zložený zo zástupcov inštitúcií únie a parlamentov členských a kandidátskych krajín EÚ, vytvoril návrh európskej ústavy.

August 2002
V interview pre taliansky denník La Stampa taliansky minister pre ekonomiku Giulio Tremonti odkryl mysteriózny dokument z dielne sekretariátu Európskeho konventu -- možný návrh základnej zmluvy o EÚ, ktorý navrhoval text budúcej spoločnej ústavy.

Jún 2003
Európsky summit v Thessaloniki: na záver svojho predsedníctva Gréci privítali tento návrh a označili ho za ukončenie úlohy Konventu, ktoré si stanovili v Laekene.

Júl 2003
Konvent o budúcnosti Európy oficiálne dokončil návrh zmluvy o európskej ústave. Začalo sa hovoriť už o prvom návrhu ústavy.

Október 2003
Medzivládna konferencia upravila text návrhu euroústavy, ktorý vzišiel z Konventu.

Október 2004
Na summite EÚ v Ríme európski lídri podpísali európsku ústavu.

Máj 2005
Francúzsko, ako prvá z krajín EÚ, odmietlo v záväznom referende európsku ústavu. O dva dni neskôr ju odmietli, takisto vo všeľudovom hlasovaní, Holanďania.

Jún 2005
Česko a Dánsko zrušili referendum. Írsko, Poľsko, Portugalsko, Veľká Británia ho odsunuli.

Záver júna 2005
Summit Európskej únie rozhodol, aby sa v ratifikácii európskej ústavy pokračovalo. Zrušil však termín (1. november 2006) na dokončenie ratifikácie, nastalo obdobie reflexie.

December 2005
Portugalský premiér José Socrates vyzval európskych zákonodarcov, aby na projekt ústavy nezabudli a avizoval, že ho prebudí počas predsedníctva svojej krajiny od júna do decembra 2007.

Jún 2006
Rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel pripustil, že nová zmluva sa nemusí nazývať ústava, ale dodal, že obsah by mal zostať rovnaký.

August 2006
Na audiencii u pápeža Benedikta XVI. Angela Merkelová vyjadrila názor, že kresťanstvo rozhodujúcim spôsobom ovplyvnilo formovanie Európy, a tento fakt by podľa nej mala zachytiť aj európska ústava.

September 2006
Francúzsky prezidentský kandidát a minister vnútra Nicolas Sarkozy navrhol minizmluvu, ktorá by urobila najnutnejšie inštitucionálne zmeny. Kancelárka Merkelová zastávala stále pôvodné znenie európskej ústavy.

Január 2007
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila koniec obdobia reflexie a v európskom parlamente dala dátum jún 2007 na dohodu o zmluve.

Marec 2007
Na summite EÚ v Bruseli sa rokovalo o texte berlínskej deklarácie, ktorá mala byť podpísaná 25. marca v Berlíne pri príležitosti 50. výročia podpísania Rímskych zmlúv. Zhodli sa, že slovo ústava a ústavný by v deklarácií nemali byť.

Jún 2007
Na summite EÚ boli dohodnuté obrysy novej reformnej zmluvy, ktorá sa nebude nazývať "ústava". Mnohé prvky európskej ústavy však ostali zachované.

Júl 2007
Krajiny Európskej únie začali medzivládnu konferenciu s cieľom pripraviť text novej zmluvy, ktorá nahradí odmietnutú euroústavu.

Október 2007
Lídri Európskej únie sa na summite v portugalskom Lisabone dohodli na novej zmluve, ktorá najmä zreformuje inštitúcie EÚ. Dokument nazvali Lisabonská zmluva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 12:00