Reuters
StoryEditor

Jordánsky kráľ pripustil konflikt s Izraelom, ak anektuje židovské osady

15.05.2020, 20:38
Autor:
ČTKČTK
Abdalláh II. nevylúčil, že takýto krok ohrozí izraelsko-jordánsku mierovú zmluvu z roku 1994.

Ak Izrael začne napĺňať svoj plán anexie židovských osád na palestínskom Západnom brehu Jordánu, povedie to k stretu s Jordánskom. V rozhovore zverejnenom nemeckým týždenníkom Der Spiegel to povedal jordánsky kráľ Abdalláh II.

Nevylúčil, že takýto krok ohrozí izraelsko-jordánsku mierovú zmluvu z roku 1994. Izraelská vláda, ktorá ešte len musí zložiť prísahu, chce o prípadnej anexii začať rokovať v júli. Chce rozšíriť izraelskú zvrchovanosť na osady a tiež na údolie rieky Jordán.

Na otázku, či by Jordánsko v takom prípade vypovedalo mierovú dohodu s Izraelom, kráľ odpovedal: "Nemienim vydávať vyhlásenia a hrozby a nebudem pripravovať podmienky pre konfrontáciu. Zaoberáme sa však všetkými možnosťami a dohovormi s mnohými európskymi krajinami a medzinárodným spoločenstvom."

Tí, ktorí (v Izraeli) chcú riešiť konflikt s Palestínčanmi v podobe iba jedného štátu, teda nie dvoch, ako predpokladali minulé dohody, podľa Abdalláha nechápu dôsledky a nevie si predstaviť, čo sa môže stať, ak sa zrúti palestínska samospráva. "V regióne to povedie k zhoršeniu situácie, k chaosu a k radikalizácii," dodal Abdalláh.

USA ako hlavný spojenec Izraela sa k plánu anexie stavia tak, že je to vec Izraelčanov. Hovorkyňa ministerstva zahraničia Morgan Ortagusová povedala, že by anexia mala byť prerokovaná v širšom kontexte priamych mierových rozhovorov. Dodala, že USA oceňujú, že Jordánsko s Izraelom uzavrelo mierovú dohodu, a že si želajú, aby sa vzťahy oboch krajín posilnili. Z arabských štátov mierovú zmluvu s Izraelom uzavrel okrem Jordánska len Egypt.

Izraelské médiá upozorňujú, že najmä ak by Izrael dospel k anexii údolia Jordánu, teda hraničného územia s Jordánskom, poznamenalo by to diplomatické i bezpečnostné vzťahy s kráľovstvom a mohlo by to ohroziť aj mierovú zmluvu.

O veci dnes rokovali tiež ministri zahraničných vecí štátov Európskej únie. Šéf úniovej diplomacie Josep Borrell potom oznámil, že ministri stále podporujú vyrokovanie dohody založenej na existencii dvoch štátov - Izraela a Palestíny. Všetci by sa mali vyhnúť jednostranným akciám a musí byť dodržané medzinárodné právo, dodal.

Krajiny EÚ sa pritom nezhodli na pláne potrestať Izrael za prípadnú anexiu časti palestínskeho Západného brehu Jordánu; časť ministrov dnes navrhovala pripraviť možné postihy, viacero štátov vrátane to však nepodporilo. Borrell vyhlásil, že európsky blok sa chce naďalej usilovať o to, aby si židovský štát svoje plány rozmyslel.

01 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 02 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 03 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 04 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 05 - Modified: 2024-04-28 10:18:44 - Feat.: - Title: Izraelský minister národnej bezpečnosti bol po nehode prepustený z nemocnice
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 04:50