Ministerstvo obrany USA
StoryEditor

Stíhačky, ponorky, torpédoborce aj krížniky. Ako môže vyzerať úder na Sýriu?

13.04.2018, 19:55
Viacero možností ako udrieť na Sýriu majú okrem Spojených štátov aj Veľká Británia a Francúzsko.

Stíhačky, ponorky, torpédoborce aj krížniky. USA, Veľká Británia a Francúzsko sa pripravujú na útok, ktorý môže podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa začať prakticky kedykoľvek. USA v spolupráci s ďalšími európskymi štátmi pripravujú zásah proti režimu Bašára Asada za údajné použitie chemických zbraní v meste Dúmá. Zomreli pri ňom desiatky ľudí.

"Môže to byť veľmi skoro, alebo vôbec nie tak skoro!" oznámil vo štvrtok na Twitteri americký prezident Donald Trump. Hovoril o odvetnom útoku na sýrsky režim diktátora Bašára Asada, ktorý podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a Elyzejského paláca podnikol v sobotu proti svojim obyvateľom chemický útok.

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor s bezpečnostným analytikom Andorom Šándorom o aktuálnom vývoji okolo sýrskej krízy:

​Médiá od utorka špekulujú o rozsahu a čase útoku. Sleduje sa pohyb lodí a lietadiel v oblasti.

Pravdepodobnými cieľmi budú podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona chemické továrne a skladisko chemických zbraní, akým je napríklad komplex Al-Safira. Hovorí sa aj o možnosti útoku na letecké základne.

Americké námorníctvo má zatiaľ v Stredozemnom mori torpédoborec USS Donald Cook. Z Atlantiku mieria lode USS Porter a Ross, z ktorých námorníctvo vlani odpálilo 59 striel Tomahawk na sýrsku základu v Homse. Zároveň sa z amerického Norfolku vydal k Sýrii aj útočný zväz s lietadlovou loďou USS Harry S. Truman. Spoločne s ňou je na ceste cez Atlantický oceán aj torpédoborec USS Bulkeley.

Špekuluje sa aj o zapojení amerického letectva, ktoré má v regióne hneď niekoľko základní. Problém by však mohlo vyvolať povolenie na prelet nad Irakom či Spojenými arabskými emirátmi.

Do boja pravdepodobne vzlietnu stíhačky Rafale

K americkému útoku sa má pripojiť hneď niekoľko krajín. Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sa Francúzska sa rozhodne v zhode so Spojenými štátmi vo "vybranej chvíli", oznámil Macron vo štvrtok. Americký minister obrany James Mattis vo štvrtok podvečer SEČ hovoril v Kongrese, potom odišiel do Bieleho domu.

Tam zasadne Národná bezpečnostná rada. "Budeme pracovať na rôznych scenároch, ktoré predložíme prezidentovi," povedal šéf Pentagónu. Trump podľa agentúry Reuters uviedol, že rokuje o Sýrii so svojimi poradcami. "Uvidíme, čo sa bude diať," dodal prezident. "Musíme urobiť nejaké rozhodnutia, takže ich urobíme pomerne skoro."

"Budeme prijímať rozhodnutia vo vybranú chvíľu, keď to budeme považovať za najužitočnejšie a najefektívnejšie," dodal prezident. V rozhovore s televíznou stanicou TF1 Macron spresnil, že toto rozhodnutie bude oznámené "v najbližších dňoch".

Ak sa Francúzi zapoja do útoku v Sýrii, podniknú podľa informácií denníka Le Figaro letecký zásah zo základne Saint-Dizier, ktorá sa nachádza vo francúzskom regióne Haute-Marne, a nie z jednej z francúzskych základní na Blízkom východe v Jordánsku alebo Spojených arabských emirátoch .

Francúzi pri útoku pravdepodobne použijú stíhačky Rafale, ktoré nesú strely typu Scalp s doletom 250 kilometrov. "Lietadlá by tak ani nemuseli vstúpiť do sýrskeho vzdušného priestoru, ktorý je chránený ruskou protivzdušnou obranou," uvádza Le Figaro s odkazom na plány velenia armády, ktoré boli v utorok prezentované prezidentovi Macronovi. Stíhačky však budú potrebovať minimálne dvakrát dotankovať.

Ako ďalší scenár sa ponúka odpálenie rakiet z lode FREMM Aquitaine, ktorá sa v súčasnosti pohybuje v Stredozemnom mori.

Briti môžu vyslať strely z lietadiel i ponoriek

K útoku sa s najväčšou pravdepodobnosťou pripojí aj Veľká Británia, ktorá má svoju stredomorskú základňu Akrotiri na Cypre.

Británia má na základni osem bojových lietadiel Tornado s doletom 3900 kilometrov. Neďaleko je tiež šesť britských stíhačiek Typhoon so strelami typu vzduch-vzduch, ktoré majú útočiace stroje chrániť pred nepriateľskou paľbou. Zo základne tiež vzlietajú pravidelne monitorovacie drony Reaper, či pozorovacie lietadlá.

Zároveň britské ponorky dostali rozkazy presunúť sa, v súčasnosti sú už v oblastiach, z ktorých môžu zasiahnuť raketami Sýriu, informoval britský denník The Daily Telegraph. Denník sa vo svojej správe odvoláva na vládne zdroje a tiež uvádza, že Británia "robí všetko potrebné" pre to, aby bola schopná vypáliť z ponoriek strely Tomahawk, ktoré by mierili na vojenské ciele v Sýrii. Spravodajská televízna stanica BBC nedlho predtým uviedla, že Mayová je pripravená schváliť účasť svojej krajiny vo vojenskej akcii.

Taliansko sa podľa agentúry Reuters do útoku nezapojí, ale spojencom poskytne logistickú podporu. Posledné tri dni sa v oblasti Stredozemného mora pohybuje taliansky lietajúce tanker. Podobne sa do oblasti začali z Európy sťahovať aj britské a americké tankery. Rovnako tak „plane spotteri“ v posledných dňoch zaznamenali presuny amerických a britských špeciálnych lietadiel elektronického prieskumu.

Odveta môže bolieť Britov

Ruská odveta za prípadný útok na Sýriu môže ohroziť britskú vojenskú základňu na Cypre. Upozornil na to vo štvrtok denník The Times. Ruský veľvyslanec v Libanone Alexander Zasypkin v utorok povedal, že ak Američania zaútočia, potom Rusko rakety zostrelí a zaútočí aj na odpaľovacie miesta.

Britský generál Richard Barrons povedal, že je to hrozba vojnou a znamená to, že Rusko je pripravené potopiť lode, útočiť na ponorky a zostreliť lietadlá. Rusko začalo presúvať svoje lode zo základne v Tartúse ďalej do Stredozemného mora a bližšie k americkej bojovej lodi, napísal britský denník.

Najväčším nebezpečenstvom pre lode, lietadlá a ponorky je podľa The Times obranný raketový systém S-400, ktorý má Rusko v Sýrii.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 07:54