StoryEditor

kto je kto

26.09.2006, 00:00

Gordon Brown -- Britský minister financií čaká na premiérsky úrad už takmer desať rokov. Jeho priateľ a postupom času aj rival Tony Blair mu už pri prvom volebnom víťazstve v roku 1997 sľúbil, že sa stane premiérom.
Brown spolu s Blairom začali pred desiatimi rokmi s obnovou Labour Party a doviedli ju so svojím revolučným programom k trom volebným víťazstvám. Brown však vždy stál v tieni kedysi populárneho Blaira a získal tak imidž večnej dvojky. Experti si ho síce vážia ako odborníka a šikovného ministra, mnohým voličom sa však zdá nudný. K dôležitým otázkam ako vojna v Iraku alebo blízky vzťah Británie s USA sa doteraz nikdy nevyjadroval. Pritom práve priateľstvo Blaira s Georgeom W. Bushom stálo labouristov množstvo sympatií aj voličov.
V súboji o nového premiéra sa stretne kandidát labouristov s novou hviezdou britskej politiky, Davidom Cameronom. Cameron je mladý, dynamický a hlavne populárnejší ako 55-ročný Brown. Aj preto niektorí labouristi nahlas rozmýšľajú, či môže minister financií Camerona poraziť. Brown sa síce môže pochváliť dobrými výsledkami ekonomiky, ale ako ukázali nedávne švédske voľby, voličom to vôbec nemusí stačiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 20:08