StoryEditor

Masaker na Floride: Hrdinský tréner chránil študentov vlastným telom, sám zraneniam podľahol

15.02.2018, 07:26
Ide o štvrtý najhorší školský masaker v histórii USA a tretí najhorší v modernej dobe.

Už niekoľko hodín po streľbe so 17 mŕtvymi na strednej škole vo floridskom Parklande sa začali objavovať svedectvá o hrdinstve učiteľov a zamestnancov, ktorí sa snažili za každú cenu zachrániť študentov. Niektorí vyčíňanie vylúčeného študenta Nicolasa de Jesus Cruza neprežili.

Cruz vyzbrojený poloautomatickou puškou AR-15 pred pol treťou popoludní odistil dymovnice a hodil ich do školy. Tým sa spustil požiarny poplach v celej trojposchodovej budove strednej školy. Študenti pritom už v ten deň raz požiarny poplach počuli, keď prebiehalo cvičenie. "Takže si všetci mysleli, že to je zase cvičenie. Potom sa chodbou ozvala streľba. Všade bol potom zvírený prach a my sme utekali," opísala jedna z násťročných študentiek pre miestnu televíziu WSVN-7.

Aj študentka Alex bola zvonením požiarneho poplachu druhýkrát za deň veľmi prekvapená. "Bolo to divné. Vydali sme sa teda po schodoch dole. Vtom sme počuli streľbu z prvého poschodia, preto sme sa zase rozbehli hore." Tam už učitelia zamykali žiakov v triedach, ako mali natrénované z cvičenia proti "šialenému strelcovi".

Alex a ďalším jej spolužiakom odomkol jeden učiteľ triedu, aby sa v nej mohli schovať. "Keď za nami zatváral dvere, strelil ho. Zomrel na zemi pred nami. Dvere zostali otvorené, strelec mohol kedykoľvek vojsť dovnútra. Našťastie to neurobil, my sme sa schovávali pod lavicami."

Hrdina skočil pred študentov
Podľa denníka Miami Herald sa objavilo niekoľko svedectiev o hrdinstve Aarona Feisa. Ten osem rokov pracoval ako ostraha strednej školy v Parklande. V posledných rokoch tam pôsobil už ako tréner amerického futbalu. Keď začala streľba, Feis skočil pred študentov, aby ich ochránil vlastným telom. Podľa prvých správ v kritickom stave bojoval v nemocnici o život. O 3:00 SEČ oznámil šerif Scott Israel, že "tréner zomrel", ale nepovedal žiadne meno.

Podľa ďalších svedkov vypukol chaos, keď začal Cruz strieľať. Študenti utekali do tried, kde sa schovávali do skríň. Kyle Yeoward, 16-ročný študent, povedal agentúre Reuters, že bol na záchode na druhom poschodí, keď začul dva výstrely. Cruz potom podľa jeho slov začal v budove "vyčíňať".

Jedna z učiteliek Melissa Falkowská sa skrývala vo vstavanom šatníku s 19 študentmi 40 minút, než ich policajti vyslobodili. "Je veľmi frustrujúce, že sme urobili všetko, čo sme urobiť mali, škola nás na túto situáciu pripravila, a napriek tomu je toľko obetí," povedala Falkowská.

Tretí najhorší školský masaker v modernej histórii
Jeden z rodičov Caesar Figueroa reportérom CBS povedal, že jeho dcéra mu volala, keď sa skrývala v skrini. Hneď jej povedal, aby nehovorila, pretože nechcel, aby strelec začul jej hlas. "Je to najhoršia nočná mora, nevedieť o dcére 20 minút, bolo to najdlhších 20 minút môjho života," povedal.

Pri streľbe zomrelo najmenej 17 ľudí, dospelých i detí. 13 ľudí je v nemocniciach, z toho päť v kritickom stave bojuje o život. Ide o štvrtý najhorší školský masaker v histórii USA a tretí najhorší v modernej dobe. Pri útoku v Bath School v Michigane zomrelo v roku 1927 44 ľudí. O 80 rokov neskôr zomrelo pri masakri na univerzite Virginia Tech 32 ľudí. V roku 2012 zahynulo pri streľbe na základnej škole Sandy Hook v Newtone 27 ľudí, z toho bolo 20 detí medzi 6 až 9 rokmi.

01 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 04 - Modified: 2024-04-28 20:15:14 - Feat.: - Title: Americkú Oklahomu a okolité štáty zasiahla tornáda, úrady hlásia štyroch mŕtvych 05 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 09:49