StoryEditor

V Izraeli vrie boj o krav magu. Bojové umenie, ktoré vytvoril emigrant z Bratislavy

05.01.2018, 23:00
Autor:
ahaaha
Dvadsať rokov po smrti slovenského zakladateľa bojového umenia sa jeho žiaci sporia o to, kto je jeho nasledovateľom.

Prstom do oka, kolenom do rozkroku. To je izraelskej bojové umenie krav maga, ktoré vymyslel židovský emigrant z Bratislavy Imrich Lichtenfeld. Dvadsať rokov po jeho smrti sa najväčší izraelskí majstri krav magy hádajú, kto sa môže nazývať jeho právoplatným dedičom, píše denník The New York Times.

Krav maga nie je šport, a preto nie je fér. A tiež sa v nej nesúťaží. Jej cieľom je zabezpečiť prežitie. Prvá poučka znie: ak môžete, utečte. Ak to nejde, útočníka bez milosti zlikvidujte. Všetky prostriedky sú dovolené, koncept krav magy stojí na boji bez pravidiel.

Systém sebaobrany pre boj zblízka sa učia izraelskí vojaci aj príslušníci špeciálnych jednotiek. A krav maga je aj úspešným exportným artiklom, v čase globálneho terorizmu sú izraelskí inštruktori pozývaní do krajín celého sveta. Paradoxne aj Islamský štát v jednom manuáli nabádal svojich priaznivcov, aby si osvojili základy židovského bojového systému.

Vymyslel ho Imrich Lichtenfeld, zdatný športovec a zápasník z Bratislavy, v ktorej uliciach pred druhou svetovou vojnou bojoval so skupinkami antisemitov, ktorí napádali miestnych Židov. Po vyhlásení Slovenského štátu utiekol do Palestíny, kde cvičil sionistické milície Hagana a Palmach.

Po vyhlásení štátu Izrael dvadsať rokov pôsobil v jeho armáde. Svoju metódu boja zblízka postupne zlepšoval, neskôr ju prispôsobil i pre civilistov. Zomrel v roku 1998. Dnes sa krav maga učí na množstve škôl i v armáde, základy pozná takmer každý Izraelčan.

"Bratovražedný konflikt"

Dvadsať rokov po smrti "grandmastera Imiho" sa najvýznamnejší inštruktori krav magy sporia, kto sa môže nazývať jeho právoplatným dedičom.

"Svet bojových umení je plný hádok, kto je v ktorej disciplíne najlepší inštruktor. Imi nikdy neurčil svojho následníka, a preto sa v tomto bratovražednom konflikte zmieta aj krav maga," povedal denníku The New York Times americký inštruktor krav magy David Kahn.

Jedným z ašpirantov na najvyššieho majstra je Chaim Gidon, šéf Izraelskej asociácie krav magy, ktorú Lichtenfeld založil v roku 1978. Sedemdesiattriročný Gidon tvrdí, že s Lichtenfeldom začal trénovať už v roku 1969 a boli si natoľko blízki, že legendárny Imi bol aj na jeho svadbe.

Bývalý tankista, ktorý bojoval v Šesťdňovej a Jomkipurskej vojne, svoj nárok opiera aj o dokument, ktorým ho Lichtenfeld mal dva roky pred svojou smrťou označiť za jedného zo svojich dvoch najlepších študentov. Zlé jazyky tvrdia, že Lichtenfeld bol v tej dobe už tak mimo, že by podpísal čokoľvek.

Každý to robí po svojom

Gideonova asociácia má početnú konkurenciu, v Izraeli okrem nej existuje Krav Maga Federation, Israeli Krav Maga Federation, Krav Magen a Krav Maga Global.

Všetko to sú rešpektované školy založené Lichtenfeldovými žiakmi a všetky medzi sebou súperia v šírení jeho bojového umenia za hranice.

Napríklad Chaim Zut, 82-ročný šéf Krav Maga Federation, tvrdí, že práve on bol úplne prvým Lichtenfeldovým žiakom a ako najstarší žijúci nasledovník má právo na titul veľkého majstra. A potom je tu Ejal Janilov, vedúci Krav Maga Global, ktorý sa na svojom webe chváli, že je jediným človekom na svete, ktorému Imi udelil "zakladateľský diplom za výnimočnosť".

Nájdu sa však aj inštruktori, ktorí sa na spory svojich kolegov pozerajú s nadhľadom. "Žiadny dedič neexistuje. Každý to robí po svojom," povedal americkému denníku Ran Nakaš, ktorý krav magu učí izraelských vojakov a prevádzkuje telocvičňu v Tel Avive. Smerovanie výcviku podľa neho väčšinou udáva izraelská armáda.

01 - Modified: 2021-02-05 18:56:13 - Feat.: - Title: Imiho Lichtenfelda preslávilo to, čo sa naučil v bratislavských uliciach, svetu dal bojové umenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 20:13