StoryEditor

„Popelku“ milujú Rusi aj Arabi. Pozrite sa s nami na miesta, kde sa nakrúcala

23.12.2015, 23:00
Úspech filmovej „Popelky“ sa nekončí za hranicami bývalého Československa. Prevedieme vás jej dabingovými verziami, ako aj miestami, kde sa natáčala.

Drei Haselnüsse für Aschenbrödel. Tre nøtter til Askepott. Three Wishes for Cinderella... Nerozumiete? Žiaden problém. Podstatné je, že rozumejú milióny divákov v Európe a dokonca v Spojených arabských emirátoch. Úspech filmovej „Popelky“ sa zďaleka nekončí za hranicami bývalého Československa. V Nemecku podľa nej vznikol muzikál, Nóri ju digitálne reštaurujú.



Šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný pane... So, now you know answer do my riddle? (teda Teraz už poznáš odpoveď na moju hádanku?) Prepáčte, že text opäť začínam dvojjazyčne, ale vidieť anglické titulky na jednej z najkultovejších českých vianočných rozprávok, je pre našinca stále úsmevné. I keď prídu aj väčšie extrémy. Ale poďme pekne postupne.




Tři oříšky pro Popelku sú totiž viac ako univerzálnou rozprávkou. Dôkazom je to, že každé vianočné sviatky sa milióny divákov „trasú“ na okamih, keď sa v televízii ozve známa melódia. Popoluška sa stala kultom nielen u nás. Ale aj vo Švajčiarsku, Nórsku, na Ukrajine, no premieta sa aj v Rusku a dokonca v Spojených arabských emirátoch. A, samozrejme, v Nemecku.

Kto ťa osedlal?
Práve tam spôsobuje azda ešte väčší ošiaľ ako v „rodnom“ Česku. Dôvod je zdanlivo prostý – keďže vznikala v česko-nemeckej koprodukcii, je aj pôvodne nahraná a nadabovaná v dvoch jazykoch. Na popularite určite pridáva aj skutočnosť, že v nej hrajú nemeckí herci a časť scén sa nakrúcala v Nemecku. Najmä na zámku Moritzburg neďaleko Drážďan, kde sú aj slávne schody, na ktorých Popoluška, teda v tomto prípade Ashenbrödel, stratila črievičku. Mimochodom, vedeli ste, že na filmovanie sa používali črievičky v troch veľkostiach, ktoré sa striedali podľa veľkosti záberu?
 


Nový HN magazín je každý piatok (najbližšie 31.12.) vložený v HN. Hľadajte Hospodárske noviny vo svojom stánku alebo nákupnom centre po celý víkend. Sledujte nás aj na Facebooku.


Ale vráťme sa naspäť k nemeckému nadšeniu pre Popolušku. Hoci na jej výrobe sa podieľalo vtedajšie Východné Nemecko, už rok po premiére vo východnom bloku sa objavila aj v západonemeckých kinách. A od roku 1975 sa vysielala aj v televízii. Dodnes na internete nájdete stránky, ktoré vám vypíšu, kedy presne a na ktorých kanáloch sa rozprávka počas sviatkov bude vysielať. Tento rok si ju vrátane rakúskej ORF môžu nemecky hovoriace krajiny pozrieť celkovo šestnásťkrát. S tým, že namiesto koňa Juráška sa po obrazovke bude preháňať Schimmel Nikolaus a pes Kasperle (v origináli Tajtrlík). Inak Juráška hrali celkovo až tri kone, aj preto, že zvieratá sa nemohli prevážať cez hranice. Ale zázračná sova Rozárka má podobné meno – Rosalie.

Muzikál aj pexeso
Už od začiatku novembra stúpa v Nemecku doslova popoluškománia. Ukážkovým príkladom je práve spomínaný zámok Moritzburg, kde každý rok pripravujú čoraz väčšiu a prepracovanejšiu výstavu spojenú s rozprávkou. V rámci nej originálne kostýmy z filmu, interaktívne atrakcie či komentované prehliadky. Ale tým sa to zďaleka nekončí. Už niekoľko rokov putuje po nemeckých mestách rovnomenný muzikál, a to hneď v niekoľkých spracovaniach. To najvýpravnejšie môžete vidieť v týchto dňoch v Chemnitz Arene, kam sa zmestí sedemtisícová divácka kulisa. Okrem kostýmov, ktoré akoby tým filmovým z oka vypadli, sa na scéne objavia aj živé kone. Nehovoriac o tom, že kúpiť sa dá takmer všetko od čokolád či oblátok až po pexeso s motívom Aschenbrödel. Skrátka, Popoluška u Nemcov doslova fičí.

Dabing ako z doby ľadovej
No kým toto nadšenie nie je celkom nepochopiteľné, zaujímavé sú titulky nórskych novín. Jeden z mnohých spred niekoľkých dní oznamuje, že sa začína nakrúcať nórska verzia s rozpočtom 3 903 333 nórskych korún (vyše 409-tisíc eur). Producent filmu Asle Vatn prezradil, že jeho tím spolupracoval aj s Václavom Vorlíčkom, ktorý režíroval pôvodný film.
V rovnakom článku autor zároveň upokojuje, že aj naďalej si nórski milovníci Askepott (teda Popolušky) budú môcť vychutnať jej pôvodnú verziu s dabingom domácej hereckej legendy Knuta Risana. I keď našinca by táto predstava mohla pobaviť – vyzerá to totiž ako prvé dabingy zahraničných filmov u nás. Všetky postavy majú jeden hlas, navyše v pozadí počuť ešte aj český originál. No, čuduj sa svete, Nóri sa proti profesionálnemu nadabovaniu dlhodobo bránia.


Naopak, pri obraze sa postavili za inováciu. Aj vďaka ich štedrým príspevkom totiž film prešiel digitalizáciou a retušou, ktorá mu vrátila žiarivé farby a ostrosť. Vynovená verzia mala premiéru 14. decembra v komplexe Cinemateke v Oslo.

(Ne)vianočná rozprávka
A čím to vlastne je, že sa Popoluška stala takým fenoménom? Rôzne zahraničné recenzie a komentáre sa zhodujú v tom, že je to vďaka univerzálnosti témy, skvelému výkonu Libuše Šafránkovej. No i vďaka scenáru, ktorý prisúdil hlavnej hrdinke odhodlanie, vlastný názor aj istú dávku humoru. A na záver pridajme niekoľko zaujímavostí zo zákulisia nakrúcania. Keby nebolo nemeckej strany, Popoluška by sa možno vôbec nestala vianočnou klasikou. Pôvodný scenár bol totiž písaný na teplé dni, no keďže Nemci potrebovali využiť ateliéry práve v zime (keď bolo málo inej práce), musel sa dej posunúť do chladných mesiacov. A zasneženej krajine sa dopomáhalo nie práve najpríjemnejším spôsobom. Kým Česi mali pripravený umelý sneh z rozomletého polystyrénu, Nemci prispeli ekologickejším z rybích kostí. Ktorý však vraj poriadne smrdel.





Miesta, kde sa Popoluška nakrúcala
Viete, kde Popoluška stratila črievičku? A kde spadla zlá macocha s Dorou do rybníka? Pozývame vás na výlet do miest, kde sa film Tri oriešky pre Popolušku natáčal.
Za najkrajšími scénami rozprávky Tri oriešky pre Popolušku zamierime na západ Českej republiky, do Plzeňského kraja. V Okrese Klatovy leží mesto Švihov, v ktorého blízkosti stojí gotický vodný hrad. Práve ten vo filme predstavoval statok, na ktorom žila popoluška s macochou a so sestrou Dorou. Presne tu princ skúšal dievčatám malinkú črievičku, aby ju nakoniec obul tej pravej – krásnej Popoluške. Natáčalo sa aj v okolí Švihova, napríklad v tri kilometre vzdialenom Mezihoří.

Legendárne miesta
Anna Spilková žila v tejto dedine celý život. Raz v zime na začiatku sedemdesiatych rokov tlačila kočík v dvojročnou dcérou Miluškou. Vracali sa domov od zubára zo Švihova. Cesta tam vedie do kopca. Pani Splikovej vytrhli zub a rana ju ešte tak bolela, že jej po tvári tiekli slzy. Počas „boľavej“ cesty zasneženou krajinou videla filmový štáb, ktorý natáčal slávnu Popolušku.
Václav Vorlíček práve režíroval scénu pri stodole, ktorá bola Popoluškinou tajnou skrýšou. V nej, s dohľadom sovy Rozárky, lúskala orechy. Táto „búda“, ako hovoria miestni, už bola pred niekoľkými rokmi zbúraná. Stála blízko cesty medzi Švihovom a Mezihořím. Dnes je na jej mieste medzi ovocnými stromami osamelá chata.
Ešte keď búda stála, chodili sa k nej hrať deti zo Švihova a z Mezihoří. Doma vždy povedali, že idú k Popoluške. Anna Spilková vtedy nemohla tušiť, aká slávna rozprávka vzniká kúsok od ich domu. Ako v minulosti spomínala, nikdy na ňu nedala dopustiť a videla ju už aspoň tridsaťkrát. Pozerá sa vždy, keď ide v televízii.

Rybník pri Mezihoří
Len o kúsok ďalej, tesne za Mezihořím, je rybník. Pri ňom sa natáčala ďalšia slávna scéna. Do ľadovej vody v rybníku sa vyklopila s kočom macocha a Dora, prezlečená za Popolušku. Hrádza so stromoradím sa ani po 50 rokoch od natáčania príliš nezmenila. V mieste, kde sa Dora s macochou nedobrovoľne vykúpali, je dnes drevený mostík do vody. Predstaviteľka Dory Dana Hlaváčová spomínala na tento záber ako na ten najhorší. Do vody naskákali namiesto hercov kaskadéri. Carola Braunbock, ktorá hrala macochu, nakoniec do rybníka tiež vstúpila. Pod sukňami mala špeciálne oblečenie. Dana Hlaváčová bola v tom čase v druhom stave, a tak sa všetko natočilo tak, aby do vody nemusela vstúpiť vôbec.
Anna Spilková svojho času spomínala, že na poliach pri jej rodnej obci sa natáčala aj naháňačka princa za kočom. Pri jazde v snehu si vtedy jeden z koní zlomil nohu. Stalo sa to medzi rybníkom a blízkym lesom.

Popoluška na Onom Světe
Libuška Šafránková sa menila na Popolušku aj na mieste nazývanom Onen Svět neďaleko Železnej Rudy. V čase nakrúcania sa na Onen Svět privážal sneh nákladnými autami. Pojazdné snehové delo ho potom rozprašovalo. Premrznutá predstaviteľka Popolušky sa chodila zahrievať do kabíny auta.
Mimoriadne populárna rozprávka sa sčasti nakrúcala aj v Nemecku, konkrétne v loveckom zámku Moritzburg neďaleko od českých hraníc. Leží uprostred rybníkov zhruba 15 kilometrov od Drážďan severozápadným smerom. Pri tejto romantickej stavbe so štyrmi guľatými vežami sú známe schody, na ktorých Popoluška stratila črievičku.


01 - Modified: 2007-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miliónové odškodné pre postreleného žiaka
01 - Modified: 2022-04-04 20:24:38 - Feat.: - Title: Bez televízie, no s high-tech kuchyňou. Architekti na 55 metroch štvorcových vytvorili plnohodnotné bývanie pre rodinu 02 - Modified: 2021-12-23 21:26:51 - Feat.: - Title: Keď si nepriatelia podali ruky. Duch Vianoc vytiahol mužov zo zákopov a zastavil zabíjanie 03 - Modified: 2021-12-23 11:37:54 - Feat.: - Title: Jedlo na hostine potreli petrolejom, scenárista skončil na Sibíri. Toto si o Mrázikovi nevedel 04 - Modified: 2021-12-22 08:47:46 - Feat.: - Title: Nela Slováková prekvapivo o plastikách: Nehanbím sa povedať, aké úpravy na sebe mám 05 - Modified: 2021-12-20 11:53:54 - Feat.: - Title: Herečka z novej Popolušky: Bozk mužov by v roku 2021 nemal vyvolávať kontroverzie
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:24