StoryEditor

Táto novinka vo vyhľadávaní Googlu ľudí poriadne vytáča. Máme riešenie

13.03.2024, 16:00

Jedna z noviniek, ktorú prinieslo európske Nariadenie o digitálnych trhoch, je zmena v tom, ako Google zobrazuje výsledky vyhľadávania. Jedna funkcia spojená s Mapami od Googlu totiž zmizla a ľudia sa jej dožadujú späť. A my vieme, ako túto novinku obísť.

Ešte donedávna fungovalo hľadanie na Googli tak, že pokiaľ ste do vyhľadávača zadali nejaké konkrétne miesto (reštauráciu, obchod, pamiatku), Google vám vo výsledkoch ponúkol rovno aj malú mapku, na ktorú šlo kliknúť a zväčšiť ju. Po nadobudnutí účinnosti Nariadenia o digitálnych trhoch týkajúcich sa krajín Európskej únie táto možnosť zmizla.

Novo sa tak po vyhľadaní daného miesta mapka síce tiež ukáže, už to však nie je preklik do máp Googlu, ale len obyčajný obrázok. Aby ste sa dostali do rozhrania Google máp, musíte teraz buď dané miesto vyhľadávať rovno v rozhraní máp Googlu, alebo si nájsť nejakú inú cestičku.

Pre používateľov, ktorí boli doteraz zvyknutí automaticky klikať na miniatúru mapy, je to každopádne nepríjemná zmena. Situácia má však riešenie.

Najjednoduchšie riešenie

Ak teraz dáme bokom to úplne najjasnejšie, teda nenachádzať sa v krajine Európskej únie, stále na stránke vyhľadávania ostali dva priame odkazy do máp Googlu. Prvý je pod tlačidlom „navigovať“. Ten vás síce presmeruje do máp Googlu, ale nezobrazí miesto samotné, iba cestu z vašej aktuálnej polohy. A keď navigovanie zrušíte, vybrané miesto zmizne a musíte ho aj tak zadať manuálne. To nie je veľmi elegantné riešenie.

Asi najlepším a najjednoduchším spôsobom, ktorý je nutné si odteraz zapamätať, je že namiesto na obrázok miniatúry máp sa teraz kliká na adresu danej lokality nižšie (viď obrázok). Tá totiž urobí presne to, čo klikateľný náhľad máp skôr a presmeruje vás do rozhrania Google máp s označeným miestom.

image

Vyhľadávanie Google a zmeny s kliknutím do Google máp. FOTO: Technet.cz

Platí to aj pre mobilné prehliadače, kde je situácia ešte o trochu viac mätúca, pretože adresa danej lokality nie je ako v prehliadači počítača zvýraznená modro ako odkaz v texte. Všetko každopádne funguje úplne rovnako.

Iné možnosti

Nariadenie Európskej únie je možné obísť aj ďalšími spôsobmi. Už teraz existujú pluginy do prehliadačov, ktoré funkcionalitu kliknutia cez náhľad Google máp vrátia. Je však potrebné nájsť vhodný plugin pre váš prehliadač. Iné riešenia spomínajú zase používanie VPN (virtuálna zmena geografickej lokality daného zariadenia), čo sú však obvykle spoplatnené služby.

Existuje ešte jeden celkom jednoduchý spôsob, ako kliknutie na miniatúru znovu sprevádzkujete. Stačí zmeniť región vyhľadávania v nastavení vášho Google profilu na krajinu mimo Európskej únie.

Najprv si otvorte vo vašom prehliadači Google profil (ikonka vpravo hore), tu kliknite na Nastavenie. Zvoľte Ostatné nastavenia, ďalej Jazyk a oblasť, potom Oblasť výsledkov a zvoľte napríklad Spojené kráľovstvo. Kliknutie by malo začať zase fungovať. Majte tiež na pamäti, že po výmene vyhľadávacej oblasti sa síce sprístupní kliknutie cez náhľad máp, avšak prestane fungovať odkaz cez adresu nižšie.

Celá situácia vznikla vplyvom Aktu o digitálnych trhoch, ktorý má bojovať proti digitálnym monopolom a zabrániť znevýhodňovaniu menších služieb na úkor tých veľkých od zavedených spoločností, ako je práve Google, ale aj Amazon, Apple, Meta, Microsoft a ďalšie.

V princípe teda kliknutie do Google máp už nie je také viditeľné preto, aby sa ľudia necítili byť nútení využívať mapy od Googlu na úkor iných serverov ponúkajúcich mapové podklady.

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:38