StoryEditor

Vinár a vinohradník Marek Rariga: Pod desať eur kvalitné víno nečakajte

01.01.2023, 08:00
  • V pivnici i vinici sa pohybuje odmala. A rád.
  • Ako vidí Marek Rariga budúcnosť slovenského vinárstva a vinohradníctva a prečo je rizling, na ktorý sa orientuje, považovaný za kráľovskú odrodu?
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN magazíne.

Aké boli tie tohtoročné oberačky? Viacerí vinári mi spomínali, že extrémne hektické.

Oproti minulému roku asi trochu áno. Pekné dni v zbere striedali dažde. Úroda bola však aj napriek letnému suchu lepšia. S oberačkami sme začali koncom augusta a skončili sme až 2. novembra s cabernetom sauvignon. Takže to bolo celkom dlhé. Práve minulý týždeň sme ho ako posledný lisovali.

Kdesi som čítala, že vy ste počas pandémie paradoxne naberali zamestnancov.

Áno. A to bola veľmi dobrá voľba, hoci najprv sme sa trošku zľakli, čo bude ďalej. Počas pandémie sa trh zmenil. Znížil sa počet distribútorov, skončilo viacero gastro prevádzok, takže bolo treba nájsť koncových zákazníkov – tých privátnych. A na to bolo treba oveľa viac času, ktorého sme až tak nemali, keďže väčšinou sme v pivnici alebo vo vinohrade.V tomto nám nový zamestnanec veľmi pomohol.

Je niečo, čo v rámci vašej firmy pandémia zmenila?

Počas pandémie bolo zmenené všetko, ale už je to opäť ustálené. Bolo to najmä o tom, že sme sa museli naozaj oveľa viac snažiť v predaji. Pomaly sme však už aj zabudli na to, že nejaká pandémia bola.

Ste rodinné vinárstvo a vinohradníctvo, vy sám v podstate ste pokračovateľom svojho otca. Vyrastali ste s tým, že firmu raz preberiete?

Áno. Odmalička som sa pohyboval vo vinohrade i v pivnici, takže tú robotu som sa naučil a ovládal.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Milo Pabiš: Pôvodná slovenská kuchyňa má oproti zahraničným obrovský potenciál 02 - Modified: 2022-11-26 05:55:49 - Feat.: 0 - Title: Tanečník a choreograf Miguel Méndez: Žijem tu 37 rokov, ale keď som prišiel, Slováci sa ľúbili viac 03 - Modified: 2022-11-12 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sociológ Miloslav Bahna: Náš pohľad na Čechov je skreslený
01 - Modified: 2024-05-18 05:30:00 - Feat.: - Title: Analytička pre verejné politiky: Kus pokory neuškodí vedcom, systému ani antisystému 02 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta do duše slovenského antisystému: Kto sú naozaj tí, ktorých nazývame dezolátmi? 03 - Modified: 2024-05-17 08:28:50 - Feat.: - Title: Ivana Gáborík: „Slzy sa mi kotúľajú po tvári na počkanie,“ hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Evitu 04 - Modified: 2024-05-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Africká pochúťka, ktorú by ochutnal len málokto. Burger z komárov je hitom internetu 05 - Modified: 2024-05-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Hudobník, básnik a výtvarník Pavel Zajíček: Delonovi undergroundu zaplatili vozík priatelia
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 16:47