StoryEditor

Rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje

28.04.2021, 00:00
Slovákom trvalo skoro sto rokov, kým si zvykli jesť novinku Márie Terézie - zemiaky. Čo proti nim mali?

Začnime niečím typicky slovenským. V jednom článku som pracovala s informáciou, že národným jedlom Slovákov nie sú bryndzové halušky, ako si mnohí myslíme, ale kaša.

Áno, aj sa to tak hovorí: kaša, matka naša. Obilninové, ovsené, jačmenné, pšeničné kaše, krúpky, pohánka – to sú staré obilniny, ktoré sa kedysi u nás vo veľkom pestovali. Naopak, bryndza k nám prišla v 17. storočí s valašskou kolonizáciou. Slováci ju však skvalitnili. Priniesli ju valasi z oblastí dnešného Rumunska a Srbska, ktorí sem prišli s ovcami. Nazývali sa valašky a mali špeciálnu tuhú srsť, preto im nebola zima. Ovce sa ráno vyhnali a večer ich valasi zaháňali do stajne. Vyháňali sa na jar, okolo Juraja, kedy už na holiach a stráňach nebol sneh a boli tam s nimi až do Michala, teda do jesene. Vtedy ich zahnali dole a ustajnili ich na zimu. Práve valasi sem priniesli pastiersku kultúru a aj bryndzu, ktorá, ako vieme, sa vyrába z ovčieho mlieka.

Aká bola bryndza vtedy? Líšila sa v niečom?

Je dôležité povedať, že samotné slovo bryndza je rumunské a znamená ovčí syr, len v inom zmysle slova ako to chápeme my. Bryndza bola tuhá a plnili ju do ovčích čriev. Skvalitnila sa práve na Slovensku, keď vznikli prvé bryndziarne, napríklad vo Zvolene.

Čím ju Slováci skvalitnili?

Tým, že ju pomleli. Mala potom sypkejšiu a lepšiu konzistenciu, tlačili ju do geletiek a dokonca sa v prvej polovici 20. storočia vyvážala aj do USA. Vtedy to bol veľmi žiadaný artikel.

A dnes je t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-04-13 12:45:30 - Feat.: 0 - Title: Pravá tvár Veľkej noci na Slovensku? Bežnou súčasťou jedál boli žaby, v Bratislave dokonca slimáky 02 - Modified: 2020-11-21 10:18:05 - Feat.: 0 - Title: Psychológ a psychoterapeut Tibor Hrozáň: V každom z nás, Slovákov, spí peklo radikalizmu
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:04