Už od počiatkov bolo pre festival Hradby samoty typické prepojenie s pamiatkami – ako miestami so špecifickým genius loci, ktoré aktívne podporuje tvorivé napätie a vyznenie diel.FOTO: Peter Grznár
StoryEditor

Unikátny festival roztočí v stáročnom kaštieli hudobné a vizuálne experimenty

10.07.2023, 15:57

V priestore barokového kaštieľa v Jablonici môžete 13. až 15. júla zažiť opulentnú žánrovú prehliadku zahŕňajúcu elektroniku, industrial, dark ambient, kraut rock či klasické komorné kvarteto.

Keď sa v roku 2010 uskutočnil na zrúcaninách hradu Cimburk prvý ročník festivalu Hradby Samoty, nikto netušil, že je to začiatok jedného z rešpektovanejších undergroundových festivalov na Slovensku a v Česku. 

Už od počiatkov bolo preň typické prepojenie s pamiatkami – ako miestami so špecifickým genius loci, ktoré aktívne podporuje tvorivé napätie a vyznenie diel.

Aj dvanásty ročník si zachováva tento prístup, a tak v priestore barokového kaštieľa v Jablonici môžeme 13. až 15. júla zažiť opulentnú žánrovú prehliadku zahŕňajúcu elektroniku, industrial, dark ambient, kraut rock či klasické komorné kvarteto. Súčasťou festivalu samozrejme bude i výstava súčasného audiovizuálneho umenia pod vedením kurátora Nitrianskej galérie Omara Mirzu.

image

Chvála dobrovoľnej samoty: Prečo sa jej netreba vyhýbať a kedy je samota pozitívna vec?

Metalisti a depešáci opäť spolu

Na počiatku 90-tych rokov nastal boom nezávislých hudobných scén, ktoré boli v totalite dlhodobo prenasledované a potláčané. Bolo to obdobie masového záujmu o všetko nové, predtým zakázané a nepočuté. Toto relatívne krátke obdobie prehlušil mainstreamový pop, nie nepodobný tomu za komunistickej éry.

A zrazu, keď sa undergroundová či nekomerčná hudba naspäť vracia do svojich zinov, garáží a klubov, mnohí milovníci extrémnych metalových žánrov, post punku a gothic rocku, si nájdu cestu k temným projektom elektronickej hudby švédskeho labelu Cold Meat Industry či dokonca k niektorým projektom elektronic body music.

Vzájomné hudobné obohatenie má vplyv na vznik nových žánrov a subžánrov a spájanie dovtedy nemysliteľných prístupov k tvorbe.  

Festival hradby Samoty od počiatkov ťaží z tohto dedičstva, kombinujúc prístup DIY (Do it yourself), elektronickú, experimentálnu dramaturgiu, vizuálny experiment s naviazaním na miesto, ktoré netvorí iba kulisu – avšak priamo sa svojou monumentalitou, tušením bohatej histórie a svojráznym jazykom architektúry zapája do vzniku diela.

Kultúrne dedičstvo totiž netvorí súčasť našej identity automaticky, ale prostredníctvom zážitku, pozorného vnímania a zdieľania. Festival počas svojho trvania navštívil už mnohé kaštiele v Česku i na Slovensku – Rosice, Holíč, Moravany nad Váhom, Jelšava či hradné areály ako spomínaný Cimburk a hrad Věveří. 

Pod maskou skutočnosti 

V porovnaní s minulým ročníkom festivalu, ktorého výrazným zameraním bolo vytváranie špecifickej mytologicko-snovej reality uprostred reálneho sveta, ten aktuálny sa venuje téme masiek ako objektu artikulácie vzťahov a skrytých obsahov s ambíciou prežitku hlbšieho poznania sveta, jeho zákutí, ale aj temných kútov.

Na festivale predstaví tvorbu 23 výtvarníkov rôznych generácií zo Slovenska, Česka, Poľska a Ukrajiny, ako napríklad Martin Gerboc, Wojciech Kucharczyk, Jarmila Mitríková & Dávid Demjanovič, Emília Rigová, Boris Sirka, Klaudia Kosziba a mnohí ďalší. Masky budú témou špeciálneho performance Fera Királyho a Evy Vozárovej „I am Sitting in a Room“ či  kórejskej performerky Jena Jang a Ivany M. Hollej.

image

Obrátený rasizmus alebo ako bol Martin Luther King zavrhnutý, pretože vlastne napomáhal k rasizmu

Kristýna Hrevušová zapojí festivalové publikum do svojej témy dekonštrukcie ľudskej identity, Lorenzo Abattoir zase vytvorí unikátnu A/V priestorovú inštaláciu. Korene festivalu a jeho pôvodných „obyvateľov“ samozrejme každoročne zvýrazňujú hudobné zoskupenia zo strednej i vzdialenejšej Európy, a tak je to aj tento rok v podobe vierozvestcov apokalyptického neofolku Spiritual Front, neuchopiteľného talianskeho experimentátora Mare di Dirac, či lokálnych úderiek BBYB, po 27 rokoch reformovaných PTAO alebo len príležitostne vystupujúceho poľského elektronického supertímu T‘ien Lai, či RSS B0YS.

Tešiť sa môžete aj na premiérové predstavenia projektov, ktoré u nás ešte nemali tú česť vystúpiť, ako napríklad rytmický industriálny Litovčan Karkasas, okultne hlučná, až diskotéková Mala Herba, ale aj stálice domácej scény ako Arabian Family Payback so Blind Ruler Cursed Land, českí melancholickí „synťákoví“ mágovia LOFN, Jan Kruml a Wilhelm Grasslich ako Medical Cabinet, či nové objavy Xces, Kodiky, Boh Vajec a Sklobeton a mnoho ďalších.

Uvidíte aj mnohopočetné zoskupenia ako Koleso nešťastia v 8-člennej zostave, či (nielen) pre fanúšikov Wardruny aj 11-členná skupina Jeden Kmen. 

Claude Levi Strauss kedysi interpretoval masky ako naplnenie či realizáciu vzťahov a oživenie mytologických príbehov – chápal ich ako jazykové a gestické kódy, ktoré umožňujú hlbšie pochopiť špecifickú realitu ukrytú za mytologickými tradíciami.

V ponoroch audiovizuálnej produkcie v komunikujúcich priestoroch stáročného kaštieľa nám možno táto spirituálna a symbolická hra umožní dostať sa za hranice domnelej skutočnosti, kde zahliadneme niečo, čo nás prekvapí. Koniec koncov, ako každý rok.

01 - Modified: 2023-07-13 09:26:29 - Feat.: 0 - Title: Chvála dobrovoľnej samoty: Prečo sa jej netreba vyhýbať a kedy je samota pozitívna vec? 02 - Modified: 2023-07-05 20:18:11 - Feat.: 1 - Title: Kultúra nie sú len prejavy umenia, je to oveľa širší pojem, povedal generálny biskup Ivan Eľko 03 - Modified: 2023-06-30 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obrátený rasizmus alebo ako bol Martin Luther King zavrhnutý, pretože vlastne napomáhal k rasizmu 04 - Modified: 2023-06-10 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Švédska profesorka pre HN: Mali sme dobrý sociálny štát a prosperitu, ale už nie sme tým žiarivým svetlom 05 - Modified: 2023-06-06 11:48:34 - Feat.: 0 - Title: Legendárna Fontána pre Zuzanu ožije po 40 rokoch. Máte sa na čo tešiť, odkazujú tvorcovia
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 03 - Modified: 2024-04-19 14:36:28 - Feat.: - Title: Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 31 nových skladieb a rozbíja internet 04 - Modified: 2024-04-20 09:30:00 - Feat.: - Title: Tieto obľúbené skladby od známych spevákov si už v Čečensku nevypočuješ. Vodca Kadyrov ich z bizarného dôvodu zakázal 05 - Modified: 2024-04-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Piesne sa v posledných rokoch zásadne zmenili. Majú jednoduchšie texty, sú negatívnejšie a sebeckejšie, zistila štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 19:36