Daniel Brühl vo filme Kolónia. Snímka: Majestic FilmproduktionMajestic Filmproduktion
StoryEditor

Hviezda filmu Rivali: Pri nakrúcaní komiksu sa zo mňa znova stal dvanásťročný chlapec

23.03.2016, 14:10

Sláva herca Daniela Brühla už dávno prekročila hranice jeho nemeckej domoviny aj európskeho kontinentu. V Prahe cez víkend uviedol svoj nový film Kolónia o hrôzach, ktoré sa odohrávali v čílskej sekte Colonia Dignidad. "K Čile som mal vždy blízko, pretože v detstve u nás bývali rôzni chilskí exulanti. Vedel som o tej krajine dosť," hovorí. Do našich kín sa film dostane na konci apríla. Prečítajte si rozhovor Moniky Zavřelovej.


Kedy ste sa prvýkrát dozvedeli o tom, že existovala táto hrozná čilská sekta vedená nacistickým zločincom Paulom Schäferom?

Niekedy v detstve. Až počas prípravy na rolu som ale zistil, ako strašné to tam naozaj bolo.

Kto vám pomáhal s prípravou?
Najviac som sa dozvedel od jednej z obetí - Jorgeho, ktorý sa v sekte priamo narodil. Počúvať jeho spomienky na kolóniu bolo často takmer neznesiteľné. Tie hrôzy, ktoré sa tam odohrávali, nedokázal postihnúť ani náš film.

Dokáže človek, ktorý si prešiel takými hrôzami, viesť normálny život?
V rámci možností áno. Jorge je veľmi silný a vyrovnaný človek. Boli bohužiaľ takí, ktorí to nikdy nedokázali a aj po odhalení a zrušení sekty sa rozhodli žiť ďalej týmto spôsobom. Dnes stojí na mieste bývalej Colonie Dignidad niečo ako múzeum, ktoré funguje skôr ako turistická atrakcia, nie ako pripomienka hrôz, ktoré sa tam kedysi diali.

Okrem členov sekty v kolónii vláda ukrývala, mučila a zabíjala tiež politicky nepohodlných občanov, čo je vo filme aj váš prípad.
Presne tak. Hrám študenta žurnalistiky, ktorého pošlú do kolónie, pretože ho pri demonštrácii zamenia za vodcu protirežimového hnutia. Jeho jedinou šancou na záchranu je priateľka v podaní Emmy Watson, ktorá sa ho vydáva hľadať.

Emma Watson bývalú lokalitu Colonia Dignidad navštívila. Bol ste tam tiež?
Vtedy som nemohol ísť. Do Čile som sa vydal až po natáčaní Kolónie. Precestoval som celú krajinu a dokonca som bol aj kúsok od miesta Colonia Dignidad. Úprimne, po všetkých tých hrôzach, čo som o nej počul, som sa tam však nešiel pozrieť.





Väčšina hercov hovorí o Emme Watson ako o veľkej profesionálke. Ako sa s ňou spolupracovalo vám?
Je veľmi pracovitá. Asi aj vďaka tomu, že svoju kariéru rozbehla už tak skoro v Harrym Potterovi. Navyše veľmi rád spolupracujem s anglickými hercami.

Patríte medzi fanúšikov Harryho Pottera?
Samozrejme, ale asi nie som taký fanúšik ako tí, ktorí s príbehom vyrástli. Trebárs môj synovec pozná každučký detail.

Tak to teraz musí byť šťastný, že hráte marvelovského komiksového zloducha - protivníka Kapitána Ameriku baróna Zema.
Áno! Konečne ma začal brať vážne a už sa v škole chváli svojím strýkom Danielom.

Ste rád, že nemusíte byť superhrdinom, ale naopak naozajstným ničomníkom?
Som, ale barón Zemo je taký ľudský zloduch, žiadne klišé. Má veľmi logické motivácie, ktoré pochopí každý divák.

Natáčať taký veľký film, to musela byť veľká radosť.
Bolo to dychberúce. Stal sa zo mňa znova dvanásťročný chlapec. Hlavne som dostal možnosť natáčať s Robertom Downeym Jr., za čo som neuveriteľne vďačný.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 13:59