StoryEditor

Filmové novinky

16.09.2005, 00:00
Filmové novinky

-- Najnovší film búrliváka Emira Kusturicu Život je čudo opäť rozoberá tému občianskej vojny. Režisér znova namiešal z lásky, nenávisti, fantázie, reality a temperamentnej hudby pravý balkánsky kokteil. Dej sa odohráva v roku 1992 v Bosne. Luka, srbský inžinier, sa s rodinou usadí v dedine na konci sveta. Pripravuje stavbu železnice, ktorá má zmeniť zabudnutý kraj na turistický raj. Prichádza však vojna... Život je čudo získal Cézara pre najlepší film Európskej únie.
-- Americká akčná dráma Legendy z Dogtownu zavedie divákov do sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia, keď vďaka skupine mladých surfistov uzrel svetlo sveta v nehostinnej štvrti Dogtown v kalifornskom Venice nový revolučný štýl skejtbordingu. Zakladatelia tímu Z-Boys, ktorý sa preslávil svojím agresívnym štýlom, skombinovali dych vyrážajúce surferské kúsky so skejtbordingom a stali sa doslova cez noc obrovskou senzáciou a miestnymi legendami. Keď sa však obyčajná zábava premenila na veľký biznis, začala si sláva vyberať svoju daň v podobe rozpadajúcich sa priateľstiev, o ktorých sa všetci domnievali, že budú trvať naveky.
-- Česká ľúbostná romanca Kousek nebe je príbehom o smrti, priateľstve a súdržnosti, ktorá pomáha dôstojne prežiť. Medzi stenami komunistického kriminálu v päťdesiatych rokoch minulého storočia sa náhodne stretnú Luboš a Dana. Nie naozaj, iba pohľadmi. Z drobného iskrenia sa zrodí cit. Zo solidarity a z podpory spoluväzňov potom vypukne malá vzbura, ktorá pomáha naplneniu lásky.
-- Sedem rokov po portréte expresionistického maliara Francisa Bacona (Prekliata láska) prichádza režisér John Maybury s ďalším filmom. Hrdinom Zvieracej kazajky je Jack Stars, veterán z vojny v Perzskom zálive, neprávom obvinený z vraždy. Sled udalostí ho uvrhne do opatery psychiatrov. Pod vplyvom experimentálnych liekov a modernej psychiatrie uverí, že môže cestovať v priestore a čase. Na jednej z takýchto výprav do budúcnosti odhalí svoju nadchádzajúcu smrť...

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 15:49