Vila po rekonštrukcii. Snímka: Tomáš Dittrich
StoryEditor

Zo schátralej vily vznikol funkcionalistický skvost

23.03.2016, 23:00

Rodinná vila využíva silu architektonickej dômyselnosti a tradičných materiálov 30. rokov minulého storočia. Majitelia však boli schopní preniesť odkazy minulosti do súčasnosti a presvedčivo ich aktualizovať, píše pre portál idnes.cz Jana Nováčková.

Vilu s obytnou plochou viac ako 220 m2 postavil v Západočeskom kraji v roku 1929 tajomník mestského úradu pán Starý s manželkou. Bezdetný bohatý pár sa inšpiroval veľkorysosťou talianskych víl, takže spodné poschodie tvorila obývacia hala, zimná záhrada a hudobný salón, kde dominoval klavír. Komfort druhého poschodia, kde bola spálňa, hala a kúpeľňa, si užívala najmä manželka.

Bohužiaľ v niekoľkých posledných desaťročiach vilu užívali nájomníci, ktorí sa o ňu nijako nestarali. Na starom stave domu sa tak značne podpísal zub času. Nadčasovú eleganciu mu vrátili až súčasní majitelia.

Dôslednosť v každom detaile
Zastarané materiály nahradili pokrokové technológie a ručné práce remeselníkov - odborníkov, ktoré s citom a energiou viedli noví majitelia. Obaja manželia sú totiž stavební inžinieri s bohatými skúsenosti zo stavieb. To im pri rekonštrukcii vily pomohlo vytvoriť v interiéri osobitý štýl.



Zachovali mnoho pôvodných prvkov, ale prizerali tiež na praktické hľadisko. Osobnú zaangažovanosť majiteľov potvrdzujú detaily vily, na ktorých sa podpísala vysoká miera ručnej práce remeselníkov. Doslova za majstrovské dielo možno napríklad označiť repasované žulové schodisko od kamenára Bohumila Ranného.

Dokonalý súlad
Celému priestoru dominujú drevo, kameň a keramika. Z materiálov zvolili majitelia indický mramor, žulu, drevo (tmavý orech) a keramickú veľkoformátovú dlažbu. Väčšinu vybavenia interiéru vytvorili na základe dokumentácie na zákazku šikovní remeselníci. Mobiliár domu tvorí súčasný nábytok doplnený o starožitné kúsky nábytku, pre ktorý má slabosť majiteľka.

Vo vile sa striedajú svetlejšie a tmavšie zóny. Prízemie tvorí kuchyňa vyrobená na mieru a jedáleň s obývacou izbou, ktorú doplnil krb s obojstrannou krbovou vložkou a s kamenným obkladom. Praktická kuchyňa je prispôsobená vareniu pre rodinu. Z materiálov opäť prevláda drevo a kameň, luxusný charakter dodáva kuchyni pracovná doska z prírodného kameňa.

Kuchyňa je skrytá za ostrovčekom. Snímka

V obývacej priestore riešili majitelia problém s výškou stropu a nadväzujúcu pôvodnú verandu. Túto nedokonalosť zmenili na prednosť v podobe vnútorného bazéna, ktorý na obývaciu zónu nadväzuje, rovnako ako budúca terasa so zimnou záhradou. Vznikol tak oddychový priestor s využitím a prepojením exteriéru, ktorý denne využívajú predovšetkým dcéra a syn.

„Technológia tepelného čerpadla znižuje prevádzkové náklady domu. Prepojenia bazéna s obytnou zónou nás nijako neobmedzuje, naopak! Vnútri domu je teplo a čistý zdravý vzduch. Deti bazén doslova milujú,“ dodáva majiteľ. „Máme radi prírodné materiály. Imitácia kameňa na keramickej dlažbe Random je dokonalá a s ohľadom na podlahové vykurovanie v celom dome bola jasnou voľbou aj vďaka výbornej vodivosti tepla,“ vysvetľuje skúsený stavbár.

Pohodlie na poschodí
V dome sa striedajú formáty 60 × 60 cm na podlahe, v kúpeľniach s malou keramickou mozaikou, ktorá bola pre vstupnú halu vyrobená na zákazku. Precíznu pokládku, a to aj keramického bazéna s tvarovkami a mozaikou, vykonal obkladač Martin Lukeš, na ktorého dostali majitelia odporúčania. Použitie jedného materiálu identického dizajnu v celom dome priestor zjednocuje a dodáva luxusný výraz kompletnému interiéru.

Na druhom podlaží sa striedajú svetlé tóny farieb s intenzívnejšími v detských izbách. Celý priestor sa vďaka elegantným farbám opticky zväčšil. Cieľom pri zariaďovaní detských izieb bolo dosiahnuť maximálnu pohodu a radosť užívateľov, preto bolo na podlahu zvolené drevo, koberce a na steny tapety s obľúbenými detskými hrdinami.

Drevo nájdete aj v spálni, ktorej dominuje originálna vyrobená posteľ podľa pôvodnej predlohy. Posteľ v kombinácii tmavý orech a biela koža vyrobil Dušan Vágner.

Posteľ v spálni majiteľov bola vyrobená na zákazku. Snímka

„Úlovok, na ktorý som hrdá, je klasická toaletka dovezená z Anglicka,“ dodáva majiteľka. Priestor nad schodiskom je využitý pre knižnicu a miesto pre posedenie s dobrou knihou.

V druhom poschodí je aj veľkorysá šatňa, kúpeľňa, WC a vstup na schodisko „do nebies“. Pod strechou sa totiž ukrýva malá izba pre hostí s vchodom na terasu s výhľadom do širokého okolia.

Láska na celý život
Silnou stránkou interiéru je nadčasovosť a elegancia jednotlivých materiálov a dôraz na detaily, ktoré tvoria obrazy, fotografie alebo textilné dekorácie. V dome zaujmú predovšetkým zaujímavé solitéry: na zákazku vyrobený príborník, pracovný stôl majiteľa či posteľ v spálni alebo starožitnosti nazbierané v priebehu rokov. Tie skvele dopĺňajú moderný, technicky dokonalý interiér. Majitelia si vytvorili nadčasový dom, ktorý im robí radosť v každej chvíli pobytu doma.

„Našou požiadavkou bol moderný dom so záhradou v blízkosti centra. Po rokoch hľadania sa nám podarilo získať rozpadávajúcu sa funkcionalistickú vilu, ktorá nás očarila. Bolo pre nás veľkou výzvou skĺbiť požiadavky na moderné bývanie a zároveň zachovať ducha domu,“ hovorí majiteľka.

01 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 02 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov 03 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 15:37