StoryEditor

V bývalej garáži si vytvorili kuchyňu. A získali priestranné bývanie

16.05.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Kvalitný projekt, architekt, ktorý vie počúvať, a kultivovaný klient. Tieto tri faktory sa stali základom bývania, ktorému nechýba osobitosť, pohodlie aj nadčasová elegancia. Predstavil ho portál idnes.cz.


Pohľad do kuchyne a chodby, pohodlné schodisko má zaujímavo vyriešené bezpečnostné osvetlenie. Snímka: Jiří Ernest

Obytný súbor v Prahe 4, ktorý navrhla architektonická kancelária ADR, sa právom objavil už v architektonickej ročenke 2009/2010. Pre mladý pár, ktorému prestalo vyhovovať bývanie v satelite za Prahou, prišiel koncept nízkych radových a rodinných domov, navyše v blízkosti metra a všetkej občianskej vybavenosti, ideálny. Zostávala už len „maličkosť“: vyriešiť interiér domu tak, aby zodpovedal ich požiadavkám.

„Ono už len to, že si klient kúpil moderný dom, predurčovalo, že bude požadovať moderný interiér. Navyše už jeden dom staval a zariaďoval, tak dobre vedel, čo všetko to obnáša,“ prezrádza architekt Peter Požár, ktorý navrhoval interiér domu.

Majitelia svoj „návrat“ do mesta realizovali s veľkou starostlivosťou. Miesto veľkej záhrady dali prednosť praktickej záhradke, vyhovoval im aj oveľa menší, mestský moderný dom, presnejšie polovica dvojdomu.

Páči sa im funkcionalistický dizajn a architektúra, sú priaznivci klasického i moderného umenia. „Tieto preferencie vychádzajú aj z ich rodinného zázemia, kde nájdete aj známeho českého maliara,“ vysvetľuje architekt Požár.

Zmeny k lepšiemu
Ešte pred oslovením architekta sa majitelia rozhodli zrušiť garáž, pre parkovanie im stačí miesto na vlastnom pozemku pred domom. Získaný priestor rozdelili na kuchyňu, šatňu a sklad, prízemie má tak už len obytnú funkciu aj patričné hygienické zázemie.



„Nosnou myšlienkou interiéru sa stal funkcionalistický dizajn, inšpirácia materiálmi a tvaroslovím je jasná hneď po otvorení dverí,“ hovorí Peter Požár. Vo vstupnej chodbe použil travertínový obklad, kreslo Barcelona v čiernej koži od Miesa van der Roha. Podľa návrhu architekta vzniklo atypické zrkadlo v chrómovanom trubkovom ráme aj konzolový stolík, ktorého skrinka bola vyrobená vo vysokom lesku.

Z chodby sa do hlavného obytného priestoru prechádza okolo knižnice fungujúcej zároveň aj ako priečka oddeľujúca jedálenskú časť od vstupnej. Vysoká knižnica má rôzne vysoké police, podopreté sklenenými podperami, aby sa zdôraznili horizontálne línie.

Hoci v obývacom priestore bolo použité minimum nábytku, pôsobí príjemne zabývaným dojmom, a to aj vďaka čelnej stene obloženej travertínom. Konferenčný stolík z ohýbaných rúrok opäť navrhol Peter Požár.

Priestoru dominuje veľký obraz od súčasného mladého maliara Ondřeja Tkačíka. Stojaca lampa Tolomeo (Artemide), ktorá už patrí medzi dizajnové ikony, len podčiarkuje nadčasovosť interiéru.

Kuchyňa s tradíciou i modernými materiálmi
V kuchyni majú majitelia všetko potrebné, od vstavanej chladničky, rúry aj mikrovlnky alebo umývačky s drezom. „Centrálne sme umiestnili varný ostrovček, ktorý prechádza do jedálenského stola. Klasicky sme zápasili s nedostatkom úložných plôch, preto sme vytvorili aj plytkú skrinku na poháre a šálky pri vnútornej stene. Takto sme tiež 'kamuflovali' nešikovne umiestnený rozvádzač elektriny,“ vysvetľuje architekt.

Vo varnom ostrovčeku sú zásuvky s plnovýsuvmi aj zabudovaná vinotéka. Sadrokartónový podhľad nad ním lemuje po celom obvode LED osvetlenie. Podhľad vyriešil problém s umiestnením odťahu ostrovkového digestora (Faber).

Varná doska z bieleho skla opticky splýva s bielou doskou z odolného coralitu, z ktorého bola vyrobená aj doska ako kuchynského ostrovčeka, tak tiež jedálenského stola. Bezšpárové riešenie aj odolnosť voči teplotným zmenám, ktoré coralit dovoľuje, je v kuchyni veľmi praktické.

Dvierka kuchynskej linky boli vyrobené z lesklého bieleho vysokotlakového laminátu. Elegantné a pohodlné samonosné rúrkové jedálenské stoličky sa sedákmi v dubovej dyhe sú od firmy Kovonax. Práve tá dodala aj na mieru navrhnuté ostatné chrómované rúrkové konštrukcie použité v interiéri.

Kovonax je pokračovateľom slávnej tradície firmy Slezák, ktorá predstavovala už v 30. rokoch minulého storočia popredného tuzemského výrobcu funkcionalistického nábytku z ohýbaných chrómovaných rúrok. „Svojho času sa týmto rúrkovým nábytkom zariaďovali moderné funkcionalistickej vily 'strednej triedy' po celej Európe,“ vysvetľuje architekt Požár.

Poschodie so spálňou aj kotolňou
Trochu netradične bola na poschodie umiestnená oproti schodisku kotolňa (či skôr komora s plynovým kotlom) a sklad. Na opačnej strane je kúpeľňa a medzi nimi pracovňa a spálňa, ktorá vznikla vybúraním priečky a spojením dvoch malých izieb.

Aj v pracovni využil Peter Požár rúrkový nábytok, stoličku s opierkami rúk, repliku slávneho typu K10 v tradičnej modrej funkcionalistickej farbe (Kovonax) či atypický písací stôl s malou zásuvkou. Komoda s corianovými úchytkami je od firmy Amos design, stolná lampa Artemide Tolomeo.

„V spálni sme potrebovali vyriešiť aj úložné priestory. Vstavané skrine sú preto po celej dĺžke oboch kratších stien, uprostred je posteľ. Jej chrbát tvorí tiež vstavaná skriňa, ktorá tak vizuálne rozdeľuje priestor na spálňu a šatňu,“ opisuje architekt Požár.

Priestor preto nepôsobí zaplneným dojmom, možnosť obchádzať okolo lôžka vyvoláva dojem veľkého priestoru. Niky po stranách nahrádzajú nočné stolíky, nad posteľou je ďalšia nika s LED osvetlením pre umiestnenie obrazu. V chrbte postele sú zabudované aj výklopné malé svietidlá. Oproti lôžku je za výklopnými dvierkami ukrytý televízor. Celá spálňa je vo svetlošedej farbe, hoci na fotografiách môže pôsobiť ako biela.

„Kúpeľňu sme zatiaľ neriešili, jej úprava je plánovaná v ďalšej etape. Uvažujeme o jej zväčšení na úkor chodby,“ prezrádza plány do budúcna architekt Požár.

 

01 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 05:56