StoryEditor

Fabrika, ktorá zarába na Vianociach. Rodí sa v nej krása vianočných stromčekov

26.12.2015, 23:00
Autor:
grigri

Papierové škatule s ich názvom chytajú Slováci do rúk už vyše šesťdesiat rokov. Dvakrát ročne a s najvyššou opatrnosťou. Aby si jej obsah neroztĺkli ešte pred Štedrým dňom. Aby si nezničili... Okrasu.

Ak vám každoročne na Troch kráľov stíska srdce pri pohľade na odzdobený vianočný stromček, vyrazte si do Čadce. Konkrétne do výrobného družstva Okrasa, kde sa gule, špice či zvončeky ligocú aj v lete. Ba čo viac – dokonca sa tu rodia, a to v úctyhodnom počte tri milióny kusov ročne.

Ozdoby ako podporný program
Píše sa rok 1954 a štát si láme hlavu nad kysuckým regiónom: ako zamestnať to množstvo žien v domácnosti a hendikepovaných, ktorí si ťažko hľadajú pracovné uplatnenie. Z krízy napokon vzíde originálny výrobný program: tvorba vianočných ozdôb.
Približne dvadsať zamestnancov sa postupne priúča metóde ručnej výroby skla. Od jeho fúkania pomocou ruky a úst, cez ponáranie vzniknutej ozdoby do farby, maľovanie podľa predlohy až po balenie do škatúľ. Úspech na seba nenechá dlho čakať: vojnou oslabené Slovensko získava vďaka spoločnosti Okrasa vývozný artikel, ktorý dokáže oceniť aj svet.

Hand made výroba je v čadčianskej firme realitou aj v 21. storočí. „Jediné, čo sa zmenilo, je postriebrovanie. Ručný proces bol nahradený poloautomatom,“ približuje predsedníčka družstva Anna Ostružiarová. Naopak, k zásadným zmenám došlo v exporte: kým pred revolúciou tvoril asi päť percent celkovej výroby, dnes je pomer prakticky zrkadlovo obrátený. Slováci sa totiž nechávajú vo veľkom zlákať lacnejšou, hoci menej kvalitnou čínskou výrobou. „Najviac vyvážame do Rakúska, Nemecka, Talianska či Holandska, ako aj do iných krajín v Európskej únii,“ vymenúva Ostružiarová. Výnimkou však nie sú ani USA či Kanada.



Madony, sovy a gule
No Okrase nepribudli len trhy, súbežne s nimi sa muselo obohacovať aj portfólio. A to radikálne. Uvážte sami: kým v predošlých dekádach ženy pracovali len s piatimi základnými odtieňmi, v súčasnosti ich je okolo tristo. A kým v minulosti sa jeden sortiment vyrábal aj dva mesiace, dnes sa v priebehu dňa menia aj tri. Počet vzorov a úprav ozdôb sa pohybuje v tisícoch. Medzi tradičnými guľami, srdiečkami, zvončekmi, raketami, olivami či vtáčikmi tak nájdete aj čerta, slnko, labuť, husle, lienku, Mikuláša, morského koníka, madonu s Ježiškom, sovu... a (nielen) detskú fantáziu by sme mohli zapájať ešte hodnú chvíľu.
Samozrejme, ani vianočné ozdoby nie sú imúnne voči trendom. A teda aj Okrasa zažíva rôzne módne vlny: istý čas fičala fascinácia modrou, neskôr nastúpila staroružová a fialová, aktuálne sa teší pozornosti retro štýl. Nostalgickým náladám vyšlo čadčianske družstvo v ústrety napríklad oživením vzorov zo 70. rokov.  

Stálicou však zostávajú tradičné farby: zlatá, biela a červená. A hoci ľudia na výrobkoch Okrasy oceňujú najmä majstrovstvo ručne maľovaných dekorácií, nič to nemení na fakte, že najlepšie sa predávajú výrobky číre. „Konkrétne biele, šampaň, červené, červeno-biele a škrupinkovozlaté,“ uzatvára Ostružárová.


01 - Modified: 2007-12-14 06:09:22 - Feat.: 0 - Title: Investori preferujú bezpečnosť
01 - Modified: 2021-12-23 21:26:51 - Feat.: - Title: Keď si nepriatelia podali ruky. Duch Vianoc vytiahol mužov zo zákopov a zastavil zabíjanie 02 - Modified: 2021-12-23 11:37:54 - Feat.: - Title: Jedlo na hostine potreli petrolejom, scenárista skončil na Sibíri. Toto si o Mrázikovi nevedel 03 - Modified: 2021-12-22 08:47:46 - Feat.: - Title: Nela Slováková prekvapivo o plastikách: Nehanbím sa povedať, aké úpravy na sebe mám 04 - Modified: 2021-12-20 11:53:54 - Feat.: - Title: Herečka z novej Popolušky: Bozk mužov by v roku 2021 nemal vyvolávať kontroverzie 05 - Modified: 2021-12-19 13:49:15 - Feat.: - Title: Nalaď sa na sviatky ako sa patrí. Toto sú najlepšie vianočné epizódy našich milovaných seriálov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:37