StoryEditor

Absurdná triáda „tresčích vojen“: Ako sa pre rybolov tasili zbrane a napínali svaly

01.05.2021, 10:05
Posledným bodom, na ktorom sa nedávno zasekávala dohoda o odchode Veľkej Británie z Európskej únie, bol rybolov. Pre nás suchozemcov zo strednej Európy možno nepochopiteľný problém, história mocného ostrovného kráľovstva však dáva tušiť, že výsostné vody a výlov rýb sú pre Britov mimoriadne citlivou záležitosťou. Nie tak dávno viedli dokonca „treščie vojny“ s iným ostrovom.

Bizarné pomenovanie „tresčie vojny“ sa používa na označenie dlhotrvajúceho napätia medzi Islandom a Veľkou Britániou. Eskalácia absurdného konfliktu o rybolovné nároky sa začala veľmi intenzívne objavovať už koncom leta 1958. To bol však len začiatok.

Obe krajiny nevídaný oceánsky problém riešili aj v priebehu nasledujúcich desaťročí. Nie vždy cestou mierovej diplomacie.

Od čias nezávislosti Islandu (Islandská republika bola vyhlásená v roku 1944, po zrušení personálnej únie s Dánskom) až do polovice sedemdesiatych rokov 20. storočia boli jeho vzťahy s Veľkou Britániou veľmi komplikované. V porovnaní s dnešným stavom vecí málokomu napadne, že koexistencia týchto suverénnych krajín prešla niekoľkými divokými búrkami.

Ich aktuálne zväzky sú nateraz zmierlivé, obe krajiny majú totiž spoločné záujmy – voľný obchod, obranu, ochranu životného prostredia, udržiavanie medzinárodného mieru a zároveň sú členmi NATO. Ešte pred pár rokmi to však bola úplne iná pieseň.

Téma

Jablko sváru vo vlnách

Jeseň na sklonku päťdesiatych rokov priniesla Islandu a Veľkej Británii nečakané komplikácie. Island sa totiž rozhodol rozšíriť svoje vody a zabezpečiť si v nich výsostné práva rybolovu, čo podstatne obmedzovalo dovtedajšie práva rybolovu britských, dánskych a západonemeckých rybárov. Nikto netušil, že je to začiatok absurdnej triády „treščích vojen“.

Blížil sa čas, keď mala vypršať dohoda uzavretá medzi Dánskom a Spojeným kráľovstvom ešte v roku 1901. Tá stanovila, že Island môže využívať vody do vzdialenosti troch námorných míľ – teda približne šesť kilometrov od islandského pobrežia. Island však v októbri 1949 rozpútal búrlivú rozpravu o nastavení nových, lepších pomerov.

Na začiatku 20. storočia sa zmluva, uzavretá na dlhých 50 rokov, týkala Islandu ešte ako jednej zo súčastí Dánska, tou zostal až do roku 1918, keď sa jeho postavenie zmenilo a s Dánskom ho spájala už „len“ personálna únia, spoločná hlava štátu. Island, teraz už sebavedomý a suverénny štát, chcel rozšíriť oblasť, ktorá mu podľa vtedy platnej zmluvy prináležala, o ďalšie štyri námorné míle (približne sedem kilometrov). Aj preto, lebo Briti úzus nelovenia v tesnej blízkosti Islandu už dlhšie nerešpektovali a svoje vlečné siete rozhadzovali aj v dovtedy zakázanej zóne šesť kilometrov.

Veľká Británia a Island sa snažili dohodnúť nejaké rozumné riešenie, spor sa však po neúspešných rokovaniach dostal až na Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Ten v decembri 1951 rozšírenie námorného vplyvu Islandu schválil a potvrdil.

Islandská vláda svoj zámer zväčšiť rybolovné priestory oficiálne ohlásila v marci 1952 s tým, že nové pravidlá začnú platiť od 15. mája 1952. Stalo sa, čo asi nikto nečakal, od tohto momentu až do novembra 1956 boli Island a Veľká Británia „na nože“.

Zdanlivý islandský triumf

Briti na nemožnosť ďalšieho lovu rýb prostredníctvom vlečných sietí v inkriminovanom pásme reagovali tvrdou odvetnou sankciou, zakázali islandským rybárskym lodiam kotviť v britských prístavoch. Zdesenie v islandských štátnických kruhoch bolo okamžité.

Zákaz kotviť totiž ohrozoval prosperitu islandskej ekonomiky, pretože práve Veľká Británia bola paradoxne najväčším odbytiskom pre islandské úlovky. Sporný bod rozšírenia rybársko-námornej lokality bol tak následne odložený až na rok 1953, obe strany si dali čas, aby situáciu vyriešili.

September 1958. Britskí rybári (vpravo) porušujúci zákaz rybolovu v oblastiach, ktoré si Island prisvojil, a delový čln (v popredí), ktorý vyslala islandská vláda, aby ich vytlačili z jej vôd. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-10-17 11:50:18 - Feat.: 0 - Title: Briti prestali zahmlievať, po 35 rokoch odtajnili dokumenty o potopení svojej lode 02 - Modified: 2018-01-23 10:32:25 - Feat.: 0 - Title: Americká loď sa po námornom incidente stala súčasťou severokórejskej propagandy
01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 2, menuRoute = history/studena-vojna, menuAlias = studena-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 12:20