Do tragédie zostáva pár sekúnd. Prezident Kennedy a jeho žena Jackie 22. novembra 1963 v Dallase, krátko pred atentátom.Wikimedia Commons
StoryEditor

Konšpiračné teórie okolo smrti JFK: Mohol za tým byť Castro, bankári, Jacqueline, ale aj UFO

22.11.2018, 09:35
Keby sme brali vážne všetky konšpiračné scenáre, bola by to pred 55 rokmi v Dallase pekná tlačenica. Jedno dnes ale vieme celkom určite: toto sa 22. novembra 1963 samé od seba Kennedymu nestalo. Niekto to teda urobiť musel.

Samozrejme, že Johna Fitzgeralda nezabil v Dallase Lee Harvey Oswald. V skutočnosti v tom mali prsty jeho nástupca Lyndon Johnson, CIA, Nikita Chruščov, George Bush starší, manželka Jacqueline, bankári, Kubánci zľava i sprava, gangstri, štátni úradníci chrániaci tajomstvo UFO, Onassis a ako inak, Mosad.

Smrť JFK sa stala matkou konšpiračných teórií. Niežeby neexistovali aj predtým, ale vtedy sa šliaplo na plyn. Bol to ideálny čas: nová technika a rýchle šírenie premnožených informácií sa nabalili na silnejúcu nedôveru vo vlády a vytvorili snehovú guľu konšpirácií, ktorá sa valí dodnes, nielen v prípade atentátu na JFK.

Ako ktosi spočítal, len s ním bolo doteraz spojených 42 skupín, 82 vrahov, napríklad vrátane otca herca Woodyho Harrelsona a 214 osôb, medzi ktoré patril aj šofér Kennedyho auta alebo bejzbalová hviezda Joe DiMaggio.

A tak niet divu, že oficiálnemu výkladu, totiž že vraždil Oswald a že bol navyše osamelým strelcom, verí dnes len asi štvrtina Američanov.

Tak sa pozrime, čomu veria zvyšné tri štvrtiny. Prehľad konšpiračných teórií okolo atentátu v Dallase začneme pri človeku menom Alek J. Hidell, pretože v Dallase nestrieľal Oswald.

Oswald nebol Oswald

Meno Alek J. Hidell používal Oswald ako svoj alias, napríklad keď si objednával smrtiacu zbraň. Ale vraj to bolo ešte oveľa rafinovanejšie: Hidell bolo pravé meno a Oswald krycie. Alek Hidell bol americký vlastenec, ktorý chcel zachrániť prezidenta, ale nakoniec sa stal nevedomou obeťou zákulisných hier svojich šéfov.

Hidell bol totiž špión. Narodil sa v roku 1938 v Pobaltí, ale vyrastal už v Amerike, a pretože vedel výborne po rusky, CIA ho školila, aby sa vrátil do ZSSR ako agent. A jedného dňa si niekto všimol, že je medzi námorníkmi pešiakmi vojak Oswald, ktorý vyzerá ako dvojička Hidella.

Tak vznikol plán: Oswalda odpratali niekam k radaru do Japonska a Hidell s jeho identitou odišiel do ZSSR. Tam sa v Minsku oženil s Marinou Prusakovovou a potom sa vrátil domov, aby prenikol do pripravovaného komplotu na zabitie JFK. To sa mu podarilo, lenže bol falošne obvinený a zabitý Jackom Rubym.

Lee Harvey Oswald, v námornej pechote vyškolený ostreľovač, ktorý žil istý čas v Sovietskom zväze. Podľa amerických vládnych agentúr zastrelil Kennedyho práve on, sám to ale popieral. Lee Harvey Oswald, v námornej pechote vyškolený ostreľovač, ktorý žil istý čas v Sovietskom zväze. Podľa amerických vládnych agentúr zastrelil Kennedyho práve on, sám to ale popieral. Wikimedia Commons

​Vyznávači tejto sprisahaneckej teórie zhromaždili argumenty, podľa ktorých napríklad bola Oswaldova rodina zmätená z fotiek, ktoré jej z Minska od „syna“ chodili: Hidell bol predsa len štíhlejší, vyšší a mal redšie vlasy. Hoci sa CIA snažila, napríklad zlepovala tváre na fotkách napoly z podobizní Hidella a napoly zo snímok Oswalda, Oswaldova matka vyslovila svoje známe: „To nie je ten istý Lee. Dokonca aj inak vyzerá.“

Jeho zapojenie do atentátu a smrť vysvetľujú dve verzie. Podľa prvej ho povolali domov, aby sa vzhľadom na svoje hrané sympatie ku komunizmu a povesti prebehlíka napojil na Castrových ľudí pripravujúcich smrť JFK. Druhá je divokejšia, vychádza z tej prvej, ale bola to iba lesť CIA: Hidell bol bábkou v rukách nadriadených. Atentát bol dielom sprisahania vysokých amerických kruhov a Hidella vybrali, aby si všetko odskákal.

Celé to má miernu slabinu: kam zmizol skutočný Oswald?

Bol to Johnson

Keď je niekto viceprezidentom, chcel by poskočiť o stupeň vyššie, až na vrchol. Lyndon Johnson vraj tiež chcel. Okrem toho nemal Kennedyho ani jeho brata Bobbyho rád, čo bolo vzájomné, a bál sa, že ho nasledujúci rok pri voľbách JFK hodí cez palubu. Podľa ďalších scenárov za tým bola snaha zakryť vlastné škandály. Johnson bol z Texasu, a tak sa spojil s tamojšími biznismenmi a šéfmi tajných služieb.

„Korunným svedkom“ tejto teórie sa stala Madeleine Brownová, ktorá o sebe tvrdila, že bola Johnsonovou milenkou. Vyhlásila, že viceprezident jej deň pred atentátom povedal: „Po zajtrajšku ma títo Kennedyovci už nebudú štvať. To nie je hrozba, to je sľub.“

Do tragédie zostáva pár sekúnd. Prezident Kennedy a jeho žena Jackie 22. novembra 1963 v Dallase, krátko pred atentátom. Do tragédie zostáva pár sekúnd. Prezident Kennedy a jeho žena Jackie 22. novembra 1963 v Dallase, krátko pred atentátom. Wikimedia Commons

​Podľa všetkého však sám Johnson veril, že za atentátom bol Fidel Castro, ale snažil sa to zakryť z obavy, aby nevznikol konflikt, ktorý by prerástol do jadrovej vojny. A tým sa dostávame ku Kube.

Pozor, Kubánci zľava

Možnosť, že by za atentátom stál Fidel Castro, pôsobí celkom vierohodne, pretože tým by sa kubánsky vodca iba pomstil za atentáty, ktoré na neho pripravovala CIA ako na bežiacom páse.

Koniec koncov, Oswald pôvodne kontaktoval skupinu kubánskych emigrantov s ponukou, že zabije Castra. Tí ho však odhalili a neskôr o ňom povedali: „Pohybuje sa tu Castrov atentátnický tím a Oswald je ich najatým zabijakom."

Pozor, Kubánci sprava

Aj tí druhí Kubánci, nepriatelia Castrovho režimu, mali svoje dôvody, prečo nenávidieť JFK. Najprv nepodporil vojensky ich vylodenie v Zátoke svíň, kde tak boli tisícky bojovníkov zabitých alebo uväznených, potom ich pri karibskej kríze rozčúlilo, že Kennedy Rusom sľúbil nechať Kubu Kubou. Emigranti, ktorým násilie nebolo po udalostiach posledných rokov cudzie, sa chceli pomstiť, pričom vraj narafičili Oswalda, aby to hlavné urobil za nich.

Možnosť, že by za atentátom stál Fidel Castro, pôsobí celkom vierohodne, pretože tým by sa kubánsky vodca iba pomstil za atentáty, ktoré na neho pripravovala CIA Možnosť, že by za atentátom stál Fidel Castro, pôsobí celkom vierohodne, pretože tým by sa kubánsky vodca iba pomstil za atentáty, ktoré na neho pripravovala CIA Wikimedia Commons

Mráz prichádza z Kremľa

Bol to logický záver: odpravili ho Rusi, za to, ako museli so stiahnutým chvostom odviezť rakety z Kuby. Napojenie priamo bilo do očí: Oswald bol v ZSSR, priviezol si odtiaľ ženu, bol marxista a občas zašiel na sovietsku ambasádu.

Ale aj toto má slabiny. Chruščov pri kubánskej kríze ukázal, že nie je padnutý na hlavu: prečo by teda nechal atentát urobiť niekoho, kto na ruskú stopu automaticky privedie aj toho najhlúpejšieho vyšetrovateľa? Okrem toho nemal motív: jeho geopolitická situácia bola výhodnejšia než pred kubánskou krízou, pretože Kennedy stiahol rakety z Turecka a sľúbil, že nedôjde k invázii na Kubu. Chruščov navyše vedel, že po odstránení JFK by v Amerike dostal tvrdšieho protihráča, či už by to bol Johnson alebo republikán Barry Goldwater.

CIA, ako vždy

JFK si s chlapcami z CIA skrátka nerozumel. Veľkou lekciou preňho bola invázia v Zátoke svíň, ktorú mu spravodajcovia opisovali ako vopred vyhratú. Okrem toho sa mu nepáčilo, že špióni majú možnosť zabíjať hlavy cudzích štátov: tak pre istotu sťali tú jeho skôr, než ich o túto výsadu pripravil. Takisto sa báli, že by ich mohol rozpustiť a zreorganizovať, čo sa dialo, pretože po Zátoke svíň dostávali výpovede zaslúžilí šéfovia vrátane Allena Dullesa.

JFK údajne povedal, že agentúru rozbije na tisíc kúskov a tie hodí po vetre. Ale CIA bola rýchlejšia. Navyše má významné miesto v mnohých ďalších teóriách, v ktorých hrajú hlavnú úlohu iné vládne organizácie ako napríklad FBI.

​Všeobecné presvedčenie o podiele špiónov na prezidentovej smrti je také silné, že CIA má dokonca na svojom portáli jednu stránku, kde sa zaoberá vyvracaním „lži, ktorá spojila CIA s atentátom na Kennedyho“.

Izrael, ako vždy

Komu by nenapadlo, že keď sa vo svete niečo stane, má v tom prsty Izrael. Napríklad Arabov, ktorí po atentáte pohotovo vymysleli, že Kennedyho zabil Mosad na príkaz premiéra Davida Ben-Guriona. Dôvod: JFK vraj odmietol povoliť Izraelčanom výrobu jadrových bômb, čo po jeho smrti Johnson naopak ochotne urobil.

Naposledy túto teóriu oprášil pri prejave v OSN v roku 2007 líbyjský vodca Kaddáfí. Aj keď je Mosad inak všemocný, toto však vraj urobil v spojení s CIA a americkými gangstrami, napríklad s Meyerom Lanskym. Tým sa plynulo dostávame k mafii.

Neúspešná invázia v Zátoke svíň v apríli 1961 poznamenala vzťah medzi Kennedym a CIA. Neúspešná invázia v Zátoke svíň v apríli 1961 poznamenala vzťah medzi Kennedym a CIA. Wikimedia Commons

Nerozhádž si to s mafiou

JFK a najmä jeho brat Robert, ktorý bol ministrom spravodlivosti, išli organizovanému zločinu po krku, takže by pre mafiu bolo výhodné sa prezidenta zbaviť štýlom, na aký bola zvyknutá. Mala motív aj praktické skúsenosti zdokonaľované desiatky rokov.

Okrem toho mala aj ona s Kennedym nevybavený účet za Kubu. Pred Castrovou revolúciou mali mafiánske rodiny v Havane kasína a hotely, takže robili všetko možné, aby sa im ich majetok vrátil. Mafiáni finančne podporovali proticastrovskú opozíciu a šepkalo sa, že CIA sa opakovane pokúsila odstrániť Castra s pomocou mafiánskych zabijakov. Mafiu samozrejme muselo dráždiť, že JFK nedokázal Castra zvrhnúť.

A pretože bol Jack Ruby, ktorý krátko po atentáte zastrelil Oswalda, údajne napojený na mafiánske gangy v Chicagu, New Orleanse a Miami, pekne to potvrdzovalo dojem, že nebol rozhorčeným občanom, ale zametačom stôp.

Je však dosť nepredstaviteľné, že by niektorý zo zasvätených mafiánov počas nasledujúcich desiatok rokov neprehovoril, ako to mali vo zvyku, alebo že by sa po atentáte v podsvetí nerozbehla vlna nevysvetliteľných vrážd, ktorými by boli odstraňovaní zasvätení.

A teraz ocko Harrelson: medzi podozrivými bol neskôr aj otec herca Woodyho Harrelsona, ktorý bol napojený na mafiu a v roku 1979 „popravil“ federálneho sudcu. Keď ho polícia o tri roky neskôr dostala, priznal sa k tejto vražde aj k atentátu. Potom vysvetlil, že bol nadrogovaný: „Keď som sa priznával k vražde sudcu, povedal som tiež, že som zabil Kennedyho, čo vám pomôže urobiť si obraz o tom, v akom som bol stave.“ Faktom je, že mu neverili ani vyšetrovatelia FBI a CIA (priaznivec sprisahaneckých teórií by sa tomu určite nečudoval, pretože je mu jasné, že o páchateľovi vedeli svoje).

Mafiu milovníci konšpiračných teórií nevynechávajú. Podľa jednej z nich mal stáť za vraždou JFK Meyer Lansky. Mafiu milovníci konšpiračných teórií nevynechávajú. Podľa jednej z nich mal stáť za vraždou JFK Meyer Lansky. Wikimedia Commons

Neber vojakom ich vojnu

Je to jasné: Kennedyho zabil „vojensko-priemyselný komplex“, pretože sa chcel stiahnuť z Vietnamu, čím by zbrojovky prišli o zisky a vojaci o vojnu, ktorú potrebovali na povyšovanie.

Lenže má to háčiky: táto teória vychádza z legendy, že ak by JFK žil, stiahol by vojakov z Vietnamu. Nikto však nevie, do akej miery je tento mýtus oprávnený. Ďalšia nelogickosť spočíva v tom, že v roku 1963 si nikto nevedel predstaviť, aké grády vietnamská vojna v ďalších rokoch naberie. V čase atentátu bolo vo Vietname 16-tisíc amerických poradcov, teda zlomok z viac než pol milióna vojakov, ktorí tam bojovali o šesť rokov neskôr.

Neber nám naše UFO

Nemyslite si, že Kennedyho zabili ufóni, to zasa nie. Ale úlohu v tom hrali. Podľa tejto teórie musel byt prezident zabitý, pretože sa chcel vŕtať v niečom, o čom nesmel vedieť ani on. Pred niekoľkými rokmi zverejnila CIA list, v ktorom prezident desať dní pred atentátom žiada šéfa agentúry o tajné spisy týkajúce sa UFO.

Tento list presiakol už pred rokmi a vtedy k nemu bola dokonca priložená aj údajná reakcia riaditeľa CIA. Ten svojim ľuďom pripísal: „Musím vás informovať, že Kopijník (to bol krycí názov, ktorým tajné služby označovali Kennedyho) poslal otázky týkajúce sa našich aktivít. To nemôžeme dovoliť. Prosím, pošlite mi svoje názory, najneskôr do októbra. Váš postoj k tejto veci je zásadný pre ďalšiu existenciu skupiny.“

Zvyšok si človek ľahko domyslí. Problém je v tom, že datovanie nesedí: list prišiel v novembri, ale reakcie naň mali byť v októbri.

Boli to bankári

Keď sa finančníkom siahne na peniaze a moc, sú schopní zabiť aj prezidenta. Podľa tejto teórie si JFK podpísal rozsudok smrti, keď v júni 1963 vydal výnos číslo 11110, ktorým udeľoval ministerstvu financií právo vydávať strieborné certifikáty.

Podľa sprisahaneckých teoretikov to vyvolalo poplach medzi bankármi a najbohatšími investormi. Báli sa, že Federálna rezervná banka príde o moc nad americkou menovou politikou. K nim sa pridali aj ich kolegovia zo zahraničia, spoločne sa sprisahali a dosiahli prezidentovo odstránenie „mokrou cestou“, ako sa hovorí v gangsterskom svete.

Táto teória má dve slabé miesta. Po prvé, výnos bol len technickou záležitosťou, ktorou na ministerstvo neprešli žiadne právomoci banky, ale právomoci prezidenta. Po druhé tým JFK vlastne pomohol štátnej banke, pretože súčasťou výnosu bol aj dodatok, že kým sa bude tlačiť menej certifikátov, banka dostane právo tlačiť viac bežných jednodolároviek.

Podľa jednej z konšpiračných teórií dal JFK dal zabiť Joe Di Maggio, ktorý sa tak chcel pomstiť za smrť svojej bývalej manželky Marilyn Monroe. Podľa jednej z konšpiračných teórií dal JFK dal zabiť Joe Di Maggio, ktorý sa tak chcel pomstiť za smrť svojej bývalej manželky Marilyn Monroe. Wikimedia Commons

A čo tí ďalší?

To by už asi stačilo. A to sme vynechali teóriu o tom, že svojho muža zastrelila v Dallase priamo v aute sama Jacqueline: pred davmi ľudí, napriek tomu nepozorovane. Alebo že JFK dal zabiť žiarlivosťou zožieraný bejzbalový boh Di Maggio, ktorý sa chcel pomstiť za smrť svojej bývalej manželky Marilyn Monroe, že prezidenta vlastne zastrelil jeho šofér, že to bol muž s dáždnikom, ďalej muž vyzerajúci na snímke ako pes alebo že v tom mal prsty sám Aristoteles Onassis, ktorému nešlo o Jacqueline, ale o obchodné záležitosti prameniace niekedy v roku 1917.

A nespomenuli sme teórie také zamotané, že ich nemá cenu ani opisovať, hoci kvôli nim okrem prezidenta uniesli a zo sveta odpravili aj miliardára Howarda Hughesa, zabili Martina Luthera Kinga a Onasissovho syna Alexandera, zmrzačili pornokráľa Larryho Flynta a rozpútali aféru Watergate.

Hovorí sa, že sprisahanecké teórie si ľudia vymýšľajú, aby si urobili svet jednoduchším. Výsledok však býva niekedy pekne zložitý.

01 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 02 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Kate Middleton sa stiahla z verejného života: Zomrela, je v kóme, zamknutá v kúpeľni alebo odletela na Mesiac? Pýtajú sa konšpirátori 03 - Modified: 2024-01-30 09:05:00 - Feat.: - Title: Zotneme mu hlavu aj s korunou. Politika Karola I.priviedla Anglicko k občianskej vojne a jeho k potupnej smrti 04 - Modified: 2024-01-23 08:25:00 - Feat.: - Title: Výstrednosti slávnych: Van Gogh si odrezal ucho, Gauguin spôsobil skazu na Tahiti, Picasso strieľal po ľuďoch 05 - Modified: 2024-01-21 09:10:00 - Feat.: - Title: Radikálka v živote i v móde. Gabrielle Coco Chanel urobila z čiernej farby symbol ženskej nezávislosti
menuLevel = 2, menuRoute = history/studena-vojna, menuAlias = studena-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 16:15