StoryEditor

Jack Ruby, vrah Kennedyho vraha. Rukopis, v ktorom popisuje detaily prípadu ide do dražby

07.11.2017, 11:51
Autor:
erterttasrtasr
Do dražby pôjde 24-stranový rukopis napísaný mužom, ktorý zastrelil Lee Harveyho Oswalda.

Prípad sa stal len niekoľko dní po atentáte na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho v roku 1963. Rukopis, ktorý pôjde do dražby v stredu, napísal Jack Ruby vo väzení, uviedla aukčná spoločnosť RR Auction so sídlom v Bostone.

Popisuje v ňom svoju činnosť po atentáte na Kennedyho z 22. novembra 1963 a pred tým, ako zastrelil podozrivého atentátnika Oswalda. To sa stalo len dva dni po atentáte.

Rukopis napísal po usvedčení z vraždy vraha

Podľa Rubyho rodiny mal slúžiť na jeho obhajobu, ak by mu dovolili nový proces, na ktorom by preukázal, že vražda nebola úkladná. Proti rozsudku sa naozaj neskôr úspešne odvolal, avšak kým sa mohol začať nový súdny proces, vážne vo väzení ochorel a v roku 1967 zomrel. Do stredajšej dražby ide aj medailón, ktorý Kennedy nosil na Harvardovej univerzite, pripomína agentúra AP.

AP

​Atentát spáchal Lee Harvey Oswald, ktorý sa podľa vyšetrovania týždeň pred osudnou udalosťou vydal do Mexika, kde sa mal údajne stretnúť s členmi sovietskych tajných služieb.

Zároveň sa tu zmieňoval o plánoch na vraždu amerického prezidenta. Paradoxné je, že už vtedy ho sledovala CIA. Vo vražde Kennedyho mu však nezabránila.

Vyšetrovatelia prípad uzavreli s tým, že vraždu Kennedyho pripravil a vykonal Oswald bez komplicov. Prieskum spoločnosti Gallup z roku 2013 však ukazuje, že 63 percent Američanov má iný názor.

Teórie sa vo vízii odtajnenia spisov rôznia

Verí, že atentát vykonali najmenej dvaja ľudia. Niektorí hovoria o vplyve mafie, vlády, CIA či kubánskych alebo sovietskych činiteľov. Často divoké teórie podporuje aj fakt, že Oswald bol ešte pred začatím súdneho pojednávania zavraždený.

Vrah John F. Kennedyho. Vrah John F. Kennedyho. Wikipedia

​V budove dallaskej polície ho zastrelil majiteľ lokálneho nočného klubu Jack Ruby. Ten bol za zabitie Oswalda odsúdený na trest smrti, ale ešte pred odvolacím procesom v roku 1967 zomrel na rakovinu.

Kennedy bol jedným z najobľúbenejších prezidentov v dejinách Spojených štátov. Pre Američanov zosobňoval nádej, mladosť, úspech a idealizmus. "Nepýtajte sa, čo môže vaša krajina urobiť pre vás, pýtajte sa, čo môžete vy urobiť pre vašu krajinu," vyhlásil pri vstupe do prezidentského úradu v januári 1961. Vo veku 43 rokov bol vôbec najmladším šéfom Bieleho domu.

menuLevel = 2, menuRoute = history/studena-vojna, menuAlias = studena-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
17. apríl 2024 13:10