StoryEditor

V roku 1955 dostala CIA tajnú správu: Hitler žije v Kolumbii a miestni Nemci ho milujú

01.11.2017, 05:35
Správa sa k agentovi CIA mala dostať od bývalého príslušníka nacistickej elitnej bojovej zložky SS Phillipa Citroena.

Podľa nedávno zverejnených dokumentov americkej CIA, sa táto tajná služba v roku 1955 zaoberala otázkou, či nacistický vodca Adolf Hitler nie je stále nažive. Zdroje CIA totiž naznačovali, že Hitler žil pod menom Schüttelmayer v Kolumbii v komunite bývalých nacistov. Do rúk agentúry sa dokonca dostala fotografia, na ktorej mal byť zachytený práve Adolf Hitler. Vedenie spravodajskej služby však prípad odložilo.

Cimelody-3 bolo krycie meno agenta americkej CIA, ktorý v septembri roku 1955 podal styčnému dôstojníkovi vo venezuelskom Caracase jednoduchú správu. Adolf Hitler je nažive. Správa sa k agentovi mala dostať od bývalého príslušníka nacistickej elitnej bojovej zložky SS Phillipa Citroena. Ten sa mal s "Adolfom Hitlerom stretávať aspoň raz mesačne v Kolumbii," stojí v odtajnených dokumentoch CIA.

Phillip Citroen bol podľa ďalších dokumentov spolumajiteľom novín Maracaibo Times a s "indivíduom, ktoré sa veľmi podobalo Adolfovi Hitlerovi," sa mal prvýkrát stretnúť v kolumbijskom meste Tunja, ktoré bolo "preľudnené bývalými nemeckými nacistami."

Domnelý Hitler sa vraj neobával vyšetrovania

"Nemci sídliaci v meste Tunja sledujú domnelého Adolfa Hitlera s adoráciou, oslovujú ho ,der Fuhrer' a zdravia ho nacistickým pozdravom," stojí v dokumente z októbra 1955. Pri rozhovore mal tiež Citroen spomenúť, že sa s mužom vyfotografoval.

Podľa správy CIA bol Cimelody-3 "značne dôveryhodný" agent. Po tom, čo jeho kontakty zariadili, aby bola fotografia s Citroenom po boku Adolfa Hitlera v priebehu niekoľkých hodín doručená na centrálu a skopírovaná, odporučil styčný pracovník misie v Caracase, aby bola správa od Cimelody-3 odovzdaná vedúcim dôstojníkom CIA na preskúmanie.

Na fotografii, ktorú si americká spravodajská služba skopírovala, sedeli dvaja muži. Vľavo bol Phillip Citroen a vpravo domnelý Adolf Hitler. Na druhej strane fotografie stojí: Adolf Schüttelmayer, Columbia, Tunga, America del Sud, 1954.

CIA

Fotografia Adolfa Schüttermayera a Phillipa Citroena z roku 1954.

Domnelý Hitler podľa Citroena v januári 1955 opustil Kolumbiu a odcestoval do Argentíny. Vraj sa neobával vyšetrovania, pretože "už ubehlo desať rokov od druhej svetovej vojny a Spojenci ho už nemohli súdiť ako vojnového zločinca."

CIA vtedy zvažovala, či vyšle do kolumbijského mesta niektorého zo svojich pracovníkov, aby celú záležitosť vyšetril. Nakoniec však začiatkom novembra prišla správa od vedenia Divízie západnej pologule, že akcia si vyžaduje príliš energie, a dáva len malú "pravdepodobnosť, že sa zistí niečo konkrétne. Preto odporúčame, aby sa celá záležitosť nechala tak," napísal šéf divízie.

Obľúbená konšpirácia

Dokumenty, ktoré zverejnila americká CIA na svojich stránkach, neobsahujú dátum odtajnenia, ale objavili sa v rovnakej dobe, ako boli vypustené nové informácie o atentáte na prezidenta Johna F. Kennedyho.

Nacistický vodca Adolf Hitler spáchal na konci druhej svetovej vojny samovraždu vo svojom bunkri. Podľa historikov si Hitler vzal kyanidovú kapsulu a potom si prestrelil hlavu. Jeho smrť je však častým predmetom konšpiračných teórií. Najčastejšie spomínaná je myšlienka, že Adolf Hitler spoločne so svojou manželkou Evou Braunovou unikli z okupovaného Nemecka a odcestovali do Južnej Ameriky aj s nemeckým pokladom.

V roku 2013 sa objavili podobné dokumenty v archívoch FBI a boli datované do roku 1945. Podľa nich mal Hitler priplávať do Argentíny v ponorke a skrývať sa na úpätí Ánd. Správy, ktoré sa k vedeniu dostávali, však nikdy nemali dosť podkladov na to, aby mohli byť brané za relevantné.

Túto teóriu priživilo v roku 2009 zistenie, že Hitlerova lebka, ktorú mali Sovieti odviezť do Ruska, v skutočnosti patrila žene.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-03-09 21:21:14 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Gaze pokračujú. Izrael tvrdí, že sa zišli šéfovia Mossadu a CIA 03 - Modified: 2024-02-03 13:24:29 - Feat.: - Title: Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z druhej svetovej vojny. Chcú všetky zvukové prepisy poskytnúť verejnosti v spoľahlivej forme 04 - Modified: 2024-02-02 08:24:05 - Feat.: - Title: Kauza digitálny Pearl Harbor: Bývalého programátora CIA odsúdili na 40 rokov za poskytnutie dát WikiLeaks 05 - Modified: 2024-01-31 08:22:22 - Feat.: - Title: Blízky východ bol zriedka výbušnejší, píše šéf CIA Burns. Pomoc Ukrajine podľa neho musí pokračovať
menuLevel = 2, menuRoute = history/studena-vojna, menuAlias = studena-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 11:50