StoryEditor

Keď americký Sever bojoval s Juhom: Yankeeovia a rebeli sa pretekali aj v technike a nápadoch

09.05.2021, 00:05
Najkrvavejší ozbrojený konflikt v dejinách Severnej Ameriky si vyžiadal krutú daň – zahynulo v ňom približne 620 000 vojakov a 50 000 civilistov. Občianska vojna v USA však patrila k prelomovým medzníkom histórie, obe strany totiž využívali počas bojov mnohé vynálezy a inovatívne riešenia. Spor medzi Úniou a Konfederáciou sčasti predznamenal vedenie ďalších vojen novodobej histórie.

Vojna Severu proti Juhu sa začala 12. apríla 1861 južanským útokom na pevnosť Fort Sumter pri Charlestone. Niektorí autori považujú boj Yankeeov zo Severu a rebelov z Juhu, či modrokabátnikov a vojakov v šedom, za prvý moderný konflikt v dejinách.

Je to pomerne zjednodušený pohľad. Avšak zoznam technických noviniek použitých počas zápasu Únie a Konfederácie je naozaj dlhý, ba čo viac, nanajvýš rôznorodý.

Uplatnenie našli na zemi, na vode, a čo je azda najfascinujúcejšie – pod vodou i vo vzduchu! Slúžili na zabíjanie, ale aj na záchranu ľudských životov, mali zvrátiť priebeh bitiek a priniesť dôležité víťazstvá.

Začnime teda skutočným symbolom bratovražednej vojny z rokov 1861 až 1865, železnicou.

Téma

Zbrane na koľajniciach

Počas americkej občianskej vojny prebiehal presun vojakov i zbraní do veľkej miery práve po koľajniciach. Industriálny Sever mal výhodu, jeho železničná sieť bola oveľa hustejšia. Konfederačné železnice boli redšie, navyše ich úseky mali rôzne rozchody, pred vojnou slúžili predovšetkým na prepravu bavlny z plantáží do prístavov.

Čísla hovoria za všetko, počas vojny dosiahla dĺžka tratí na Severe viac než 35 000 km, Južania sa museli uspokojiť s viac než 13 000 km položených koľajníc. Ako ešte zásadnejší problém sa ukázalo technické zabezpečenie. Kým fabriky na Severe mohli priam chrliť nové lokomotívy, Konfederácia si takúto produkciu zabezpečiť nemohla, jej stroje boli stále opotrebovanejšie a poruchovejšie.

Po koľajniciach vojaci premiestňovali i ťažké zbrane, ako 13-palcový mažiar „Diktátor“ určený na obliehanie, trate uľahčovali prísun streliva a zásob. Unionistická armáda tak postavila niekoľko nových tratí počas obliehania Petersburgu v samom závere občianskej vojny.

Vojenský železničný most ponad Potomac Creek. Vlaky asi najviac symbolizujú technický pokrok 19. storočia v súvislosti s občianskou vojnou v USA. Vojenský železničný most ponad Potomac Creek. Vlaky asi najviac symbolizujú technický pokrok 19. storočia v súvislosti s občianskou vojnou v USA. Wikimedia Commons

​Severania používali i obrnený vlak, uplatnenie našiel pri opravách tratí zničených južanskými záškodníkmi, vojaci v ňom nachádzali útočisko pred prepadmi konfederačnej kavalérie. 

Pokrok v zdravotníctve

Mnohé bitky medzi vojakmi Únie a Konfederácie pripomínali skutočné jatky – napríklad Gettysburg, boje pri tomto pennsylvánskom mestečku si za tri dni v júli 1863 vyžiadali najmenej 46 000 padlých, ranených či zajatých vojakov. Po stretnutí pri Antietame v Marylande, najkrvavejšej jednodňovej bitke celej vojny, sa straty počítali na viac než 23 000 mužov.

I tak však najčastejšou príčinou smrti vojaka Severu či Juhu bola choroba – k tým najrozšírenejším s fatálnymi následkami patrili dyzentéria, týfus, zápal pľúc, tuberkulóza a kiahne.

Jedna z najpôsobivejších zbraní občianskej vojny – 13-palcový mažiar „Diktátor“. Fotografia vznikla počas obliehania Petersburgu. Jedna z najpôsobivejších zbraní občianskej vojny – 13-palcový mažiar „Diktátor“. Fotografia vznikla počas obliehania Pete...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-07-14 20:09:13 - Feat.: 0 - Title: Čierny humor zablúdenej guľky: Posledné slová generála Sedgwicka sa stali legendou
01 - Modified: 2024-04-09 18:43:49 - Feat.: - Title: Americký minister obrany odmieta obvinenia, že Izrael sa v Pásme Gazy dopustil genocídy 02 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 14:45:16 - Feat.: - Title: Napriek vyšším cenám ropy americké ropné firmy produkciu nezvyšujú, aj kvôli zvýšeným nákladom 05 - Modified: 2024-04-08 09:10:58 - Feat.: - Title: Ako oceľ pred desiatimi rokmi. Rýchlo rastúci čínsky export ohrozuje podľa Yellenovej pracovné miesta v USA
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
09. apríl 2024 21:00