StoryEditor

Zločinec, ktorý sa stal idolom: Jesse James odložil zbraň iba raz. A stalo sa mu to osudné

12.02.2021, 10:10
Nebol hrdinom, ktorý berie bohatým a obdarúva chudákov, ani bojovníkom za spravodlivosť, hoci ho tak videli už mnohí jeho súčasníci. Legenda divokého západu Jesse James, ktorý sa na scéne zločinu objavil pred 155 rokmi, bol obyčajný bandita, čo iba lúpil a zabíjal.

Sprvu si ich nik veľmi nevšíma, miestni sú zvyknutí, že podobní muži tadiaľto z času na čas prechádzajú. Keď však tucet chlapov oblečených vo vyblednutých vojenských kabátoch zastaví pred budovou banky, dvaja z nich zoskočia z koní a vbehnú dnu, okoloidúci spozornejú. Po chvíli sa ozvú výstrely...

Píše sa 13. február 1866, sú asi dve hodiny popoludní a missourské mestečko Liberty sa práve stáva dejiskom prvej ozbrojenej bankovej lúpeže, ku ktorej dochádza v Spojených štátoch v období mieru.

Prepad Clay County Savings Association Bank, ktorý lupičom vynesie asi 62-tisíc dolárov v zlate, striebre, bankovkách a dlhopisoch (v prepočte na dnešnú kúpnu silu by išlo približne o milión dolárov), trvá asi desať minút a hoci z neho pokladník i jeho asistent vyviaznu bez zranení, jednu obeť si predsa len vyžiada.

Banditi začnú pri úteku z mesta strieľať okolo seba a jeden z projektilov zasahuje 17-ročného Georgea Wymora, stojaceho s kamarátom pred miestnym hotelom. Chlapec je namieste mŕtvy.

„Je nám to nesmierne ľúto, nemali sme v úmysle nikomu ublížiť,“ píše sa v liste, ktorý o niekoľko týždňov dostanú jeho rodičia. Podpísaný je menom Jesse James.

Tínedžer zbiera skúsenosti

Tak hovorí jedna z legiend. Hoci sa niektorí historici k otázke jeho osobnej účasti na tomto prepade stavajú rezervovane, Jesse James v tom čase už bol členom gangu, ktorý mal lúpež na svedomí. Udalosť v Liberty sa preto zvykne považovať za začiatok jeho zločineckej kariéry. I keď osemnásťročný mladík už v tom čase nebol zďaleka zelenáčom.

Synovi baptistického kazateľa pochádzajúcemu z Kearney v štáte Missouri zbraň takpovediac prirástla k ruke v období občianskej vojny. Jeho o päť rokov starší brat Frank v nej bojoval na strane Konfederácie, no pre chorobu ho z armády časom prepustili.

Keď sa vyliečil, pridal sa k ozbrojeným oddielom nazývaným Confederate bushwhackers. Išlo o gerilové jednotky, ktorých členovia sa tiež snažili bojovať proti silám Únie, no predovšetkým prepadávali, okrádali a masakrovali jej stúpencov. V roku 1863 k nim vstúpil aj ani nie šestnásťročný Jesse.

Jesse James ešte ako tínedžer, no už so zbraňou v ruke. Snímka je z roku 1864, teda z obdobia, keď bol členom „bushwhackerskej“ bandy „Krvavého Billa“ Andersona. Jesse James ešte ako tínedžer, no už so zbraňou v ruke. Snímka je z roku 1864, teda z obdobia, keď bol členom „bushwhackerskej“ bandy „Krvavého Billa“ Andersona. Wikimedia Commons

​Ako člen bandy vedenej „Krvavým Billom“ Andersonom sa pri záškodníckych akciách postupne naučil ovládať rôzne druhy zbraní a zakrátko sa stal jej platným členom. V septembri 1864 sa napríklad aktívne zúčastnil drancovania v mestečku Centralia v Misssouri, pri ktorom Andersonova grupa nemilosrdne zmasakrovala aj 24 neozbrojených unionistických vojakov smerujúcich na dovolenku.

Trestná výprava, ktorú proti zabijakom úrady na druhý deň vyslali, neuspela. Z viac než stovky vojakov sa podarilo útekom zachrániť iba hŕstke mužov, pričom ich veliteľa vraj zabil práve Jesse James.

Na jar nasledujúceho roka mal však namále on sám. Pri prestrelke s federálnou hliadkou neďaleko Lexingtonu utrpel ťažké zranenie, z ktorého sa musel zotavovať niekoľko mesi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
16. apríl 2024 10:38