StoryEditor

Pirát jej veličenstva: Francis Drake roky naháňal Španielom hrôzu, obral ich o tony zlata a striebra

28.01.2021, 23:05
Španieli pri jeho mene dodnes škrípu zubami. Pripravil ich o nemalé bohatstvo a prispel aj k podkopaniu ich námornej nadvlády. Paradoxne práve v poslednom súboji s nimi neuspel. Anglický moreplavec, objaviteľ, námorný dôstojník, ale tiež pirát a dobyvateľ Francis Drake zomrel pred 425 rokmi.

Nebolo to veru šťastné ťaženie, nepriateľ sa dobre pripravil. Najprv odrazil ich útok na portorickú pevnosť San Juan a rovnako dopadli neskôr aj v Paname. Angličania, zvyknutí vracať sa domov s tučnou korisťou, opúšťajú tentoraz Karibik naprázdno.

Francis Drake sa však s neúspechom svojej výpravy nechce zmieriť. Španielske lode s nákladom zlata a striebra by mohli kotviť v prístave Portobelo, pomyslí si a zamieri tam so zvyškom flotily. Lenže niekoľko kilometrov od pobrežia sa 28. januára 1596 jeho púť končí. A nielen púť za korisťou.

Dyzentéria, ktorá v posledných dňoch a týždňoch skosila nemalú časť posádky, sa stáva osudnou aj jemu. „Chcem zomrieť ako vojak,“ povedal vraj v ten deň, keď si už zoslabnutý obliekal brnenie. O pár hodín vydýchol 55-ročný Drake naposledy.

Želanie, aby ho pochovali na pevnine, mu jeho muži nemôžu splniť, pohrebný ceremoniál preto prebehne na palube vlajkovej lode Defiance. Z nej, na dohľad od prístavu, klesá na morské dno olovom okovaná rakva s telom muža, ktorý viac než dve desaťročia naháňal Španielom hrôzu, ich kráľa privádzal do zúrivosti a v očiach Angličanov sa stal jedným z najväčších hrdinov.

Francis Drake si síce želal, aby ho pochovali na pevnine, jeho telo ale napokon skončilo v januári 1596 na morskom dne. Francis Drake si síce želal, aby ho pochovali na pevnine, jeho telo ale napokon skončilo v januári 1596 na morskom dne. Wikimedia Commons

Išiel za svojím cieľom

Nie je pirát ako pirát. Svetové moria brázdili takto označovaní lupiči od staroveku, v 16. storočí, teda v období zámorských objavov, keď z Nového sveta putovali do Európy lode naložené zlatom, vznikla medzi pirátmi takpovediac zvláštna kasta. U nás ich poznáme ako korzárov (z francúzskeho corsaire), Holanďania ich označovali výrazom kaper a Angličania privateer. Títo muži nelúpili iba pre seba, ale pôsobili v službách svojich krajín, respektíve panovníkov, ktorým z koristi odovzdávali príslušný podiel.

Práve do tejto kategórie patril aj Francis Drake, cieľavedomý muž, ktorý sa nerád vzdával svojich plánov a cieľov. Nepochybne aj vďaka tomu sa stal napokon jedným najbohatších pirátov všetkých čias. Podľa rebríčka, ktorý v roku 2008 uverejnil magazín Forbes, získal tento Angličan svojimi koristníckymi výpravami majetok v hodnote zodpovedajúcej dnes asi 115 miliónom dolárov....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-11 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 21:54