StoryEditor

Sprisahanie pušného prachu: Vlády protestantov sa chceli katolíci zbaviť masakrom najmocnejších

05.11.2020, 13:35
Štátny prevrat sa dá urobiť rôznymi spôsobmi. V Anglicku sa pred 415 rokmi vzbúrenci rozhodli, že nenechajú nič na náhodu a v jednom momente zabijú nielen panovníka, ale aj všetkých najvplyvnejších mužov krajiny. Ako? Tak, že vyhodia do vzduchu budovu parlamentu.

Člen Snemovne lordov barón Monteagle si práve sadol k večeri, keď mu sluha podal list, ktorý pred chvíľou priniesol akýsi cudzí muž. To, čo si vzápätí prečítal, ho prekvapilo a zároveň uviedlo do rozpakov.

„Môj Pane, záleží mi na vašej bezpečnosti, a preto vám chcem odporučiť, aby ste si v záujme zachovania svojho života našli nejakú výhovorku a nezúčastnili sa na zasadnutí parlamentu. Boh a človek sa spojili, aby potrestali bezbožnosť tejto doby. V záujme svojej bezpečnosti tento list po prečítaní ihneď spáľte,“ radil mu okrem iného anonym.

Barón váha, nevie, čo má urobiť. Dnes môžeme iba špekulovať, čo by sa stalo, ak by odporúčanie neznámeho pisateľa poslúchol a list spálil. Rozhodol sa však inak. Do zasadnutia snemovne, ktoré sa malo za účasti kráľa Jakuba I. začať 5. novembra 1605, zostáva ešte niekoľko dní a obsah listu je taký tajomný a zároveň závažný, že si ho nemôže nechať pre seba. Obzvlášť v tejto ťažkej dobe.

Spustil to kráľov rozvod

Dlhé desaťročia sa už Anglicko zmietalo v náboženských konfliktoch. Nemali síce podobu vojen a bezuzdného vraždenia, ako napríklad vo Francúzsku, aj tu však pre spory medzi protestantmi a katolíkmi prišlo mnoho ľudí o život.

Rozkol nastal ešte za vlády Henricha VIII., keď pápež neuznal anuláciu jeho manželstva s Katarínou Aragónskou a po tom, ako sa anglický kráľ oženil s Annou Boleynovou, ho prosto exkomunikoval. Henrich zareagoval založením novej, anglikánskej cirkvi, a vyhlásil sa za jej hlavu. V ďalších rokoch skončili v rukách kata stovky vplyvných mužov i duchovných, ktorí sa novému náboženstvu vzopreli.

O obnovenie katolicizmu v krajine a opätovné spojenie s Rímom sa neskôr pokúsila kráľovná Mária I., najstaršia Henrichova dcéra. Jej vláda, počas ktorej končili na popraviskách, alebo v lepšom prípade v exile, pre zmenu protestanti, však trvala iba päť rokov.

Na tróne ju vystriedala nevlastná sestra Alžbeta I., a tá sa v záujme právoplatnosti svojho nástupníctva od Ríma opäť odvrátila. Výsledkom bolo stanovenie protestantizmu ako základu anglikánskej cirkvi a prijatie zákona o náboženskej jednote, podľa

ktorého bola napríklad návšteva anglikánskych bohoslužieb povinná pod hrozbou pokuty. Katolíci sa tak opäť ocitli v pozícii prenasledovaných a čelili represiám.

Keď po Alžbetinej smrti zasadol v roku 1603 na anglický trón Jakub I. (dovtedy škótsky kráľ Jakub VI.), dúfali, že sa ich situácia zlepší. Koniec koncov, bol synom škótskej katolíckej kráľovnej Márie Stuartovej, ktorú práve jeho predchodkyňa dala popraviť, a šepkalo sa dokonca, že aj on sám chce kon...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-30 08:24:40 - Feat.: 0 - Title: To už nie je boj, ale jatky. Dunant sa stal svedkom krviprelievania a rozhodol sa, že zmení svet 02 - Modified: 2020-10-22 23:09:56 - Feat.: 0 - Title: Kontroverzný barón de Rais: Hrdina, vzdelanec a ochranca svätice sa zmenil na netvora 03 - Modified: 2020-10-19 20:46:01 - Feat.: 0 - Title: Po víťaznej bitke zavládol smútok: Pri Trafalgare prišli Briti o najslávnejšieho námorného veliteľa
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-11 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
17. apríl 2024 14:15