StoryEditor

To už nie je boj, ale jatky. Dunant sa stal svedkom krviprelievania a rozhodol sa, že zmení svet

30.10.2020, 09:35
Zatiaľ čo miliónom ľudí dal nádej na zmiernenie ich utrpenia, vlastný pád na dno odvrátiť nedokázal. Iniciátor vzniku Červeného kríža Henri Dunant zomieral pred 110 rokmi ako zlomený a takmer zabudnutý muž.

Na krajinu padla tma a výbuchy, streľba a rinčanie zbraní konečne utíchli. Je neskorý júnový večer roku 1859. Pri talianskom mestečku Solferino sa práve skončila bitka, v ktorej na seba narazili rakúska armáda a spojené sardínsko-francúzske sily. Bezmála štvrť milióna mužov tu dlhých pätnásť hodín bojovalo na život a na smrť až do totálneho vysilenia.

Ani po tom, ako bitka ustala, však nezavládlo úplné ticho. Zo všetkých strán sa ozývajú bolestné stony, náreky a srdcervúce volanie o pomoc. Zranených, z hrdiel ktorých vychádzajú, sú tu tisíce. Pomoci sa však mnohí z nich nedočkajú. Príde totiž až ráno.

Medzi tými, ktorí od svitania na bojisku ratujú preživších, je aj 31-ročný švajčiarsky obchodník Henri Dunant. Do Lombardska prišiel s celkom iným cieľom a nechtiac sa stal očitým svedkom bitky. Tým, čo videl a vidí, je otrasený.

„Tu leží v špine, prachu a vo vlastnej krvi syn, ktorý bol zbožňovaný svojimi rodičmi a ktorého nežná matka dlhé roky vychovávala, chvejúc sa o neho úzkosťou aj pri najmenšej nevoľnosti. Tu zase švárny, svojou rodinou milovaný dôstojník, ktorý vo vlasti zanechal ženu a deti. Tu mladý vojak, ktorý sa vari musel odlúčiť od svojej nevesty. Strela ho zasiahla do hlavy a zohavila jeho tvár na nepoznanie. Zvádza smrteľný boj a skonáva v príšerných bolestiach,“ opíše neskôr všadeprítomný obraz utrpenia a skazy, ktorý ho nielen hlboko zasiahne, ale zmení mu aj život.

Bitka pri Solferine bola rozhodujúcim stretnutím vo vojne za nezávislosť a zjednotenie Talianska, padlo v nej alebo bolo zranených takmer 30-tisíc vojakov. Bitka pri Solferine bola rozhodujúcim stretnutím vo vojne za nezávislosť a zjednotenie Talianska, padlo v nej alebo bolo zranených takmer 30-tisíc vojakov. Gallica/Bibliothèque nationale de France

Rodinná tradícia zvíťazila

Súcit s trpiacimi mal v sebe Dunant takpovediac zakódovaný. Rodina, do ktorej prišiel ako najstarší syn na svet, patrila nielen medzi ženevskú aristokraciu, ale vládla v nej aj hlboká náboženská tradícia. Obaja rodičia sa venovali charite a viedli k nej aj svoje deti.

Henri napríklad ako člen Spolku darcov almužny pravidelne pomáhal chorým a hladujúcim, každú nedeľu tiež navštevoval väzenie, kde čítal trestancom knihy a učil ich písať, no a neskôr sa výrazne angažoval v Kresťanskom združení mladých mužov. Dobročinnosť ho napĺňala, menej však už plány, podľa ktorých mal pokračovať v rodinnej tradícii a stať sa finančníkom alebo obchodníkom. Jeho postoj k tejto otázke sa prejavil počas štúdia na lýceu, ktoré pre zlý prospech nedokončil.

Zo slučky rodičovských plánov sa však nevyšmykol. Nastúpil najprv ako praktikant do jednej zo ženevských bánk, kde ho napokon aj zamestnali. Zakrátko sa rozplynula aj jeho nádej, že popri práci bude pôsobiť ako akýsi apoštol dobročinnosti. Prvoradé boli záujmy rodiny a tá z neho chcela mať stoj čo stoj praktického obchodníka.

Ako 26-ročný teda zamieri v službách Spoločnosti švajčiarskych kolonistov na obchodné cesty po Afrike. No a v roku 1858 sa napokon rozhodne postaviť na vlast...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
15. apríl 2024 12:36