StoryEditor

Špinavý stredovek je iba mýtus, vtedajší ľudia venovali hygiene veľkú pozornosť

08.02.2020, 07:05
„To je stredovek!“ pomyslia si mnohí z nás, keď sa stretnú s niečím obzvlášť zaostalým a nekultúrnym. Spomínam si, ako jedna zo známych slovenských herečiek v akomsi rozhovore uviedla, že sedela v autobuse a pri pohľade na slečnu, ktorá stála nad ňou, zbadala „stredovek“, nedepilované podpazušie mladej dámy. Možno by pobúrená herečka bola šokovaná: stredoveké dámy používali depilačné prostriedky a ideál krásy bol veľmi podobný tomu dnešnému: hladké, čisté a voňavé, štíhle a pestované telo.

Naše nelichotivé predstavy o hygiene v stredoveku sú dosť skreslené. Teplý kúpeľ v drevenej kadi, prípadne aj s obsluhou krásnych kúpeľníčok, ako to poznáme zo slávnych vyobrazení z Biblie kráľa Václava, bola príjemná rozkoš, ktorú si dopriavali nielen panovníci, ale aj príslušníci iných spoločenských vrstiev.

Aj chudobní sedliaci poznali rozkoš teplého kúpeľa, hoci, pravda, zrejme bez krásnych kúpeľníčok. V prípade panovníkov a aristokratov máme k dispozícii najviac informácií. Údaje o kúpeľoch a kúpeľníkoch sa objavujú v mnohých písomných prameňoch.

Jedným z takýchto prameňov sú účty a účtovné knihy, ktoré sa viedli v mestách aj na kráľovských dvoroch. Vďaka zápisu bratislavských mešťanov napríklad vieme, že v roku 1410 dostal kúpeľník za kúpeľ kráľa Žigmunda počas jeho pobytu v meste 100 denárov. Z účtov vedených na dvore kráľa Ľudovíta II. zasa vieme, že kráľovi pridávali do kúpeľa klinčeky, pretože v zápisoch sa so železnou pravidelnosťou objavuje položka „klinčeky do kúpeľa pána kráľa“.

Návody na kráľovskú hygienu

Jedným z najcennejších písomných prameňov k stredovekej hygiene sú tzv. Regimina sanitatis, návody na správnu životosprávu, ktoré vyhotovovali chýrni lekári tých čias pre prominentných pacientov. Tento odborno-literárny žáner bol veľmi populárny najmä na kráľovských dvoroch.

Mnohé z regimín sa zachovali do dnešného dňa. Napríklad pre kráľa Žigmunda Luxemburského (1368 – 1437) máme k dispozícii hneď dva takéto spisy.

​Autorom prvého bol magister Ján z Bologne, Žigmundov súčasník, kedysi rektor mestskej školy v Kutnej Hore. Bol bakalárom slávnej lekárskej fakulty v Montpellieri a magistrom Bolonskej univerzity. Nachádza sa vo Vatikánskej knižnici a pôvodne bol považovaný za regimen adresovaný uhorskému kráľovi Karolovi Róbertovi. Až česká historička Milada Říhová spis správne identifikovala ako spis pre Žigmunda Luxemburského, určila jeho autora a niektoré časti z neho preložila a publikovala.

Ján z Bologne venuje vo svojom spise veľkú pozornosť všetkým aspektom zdravého životného štýlu vrátane rannej hygieny: „Keď sa ráno sám od seba zobudíte z kvalitného spánku, musíte sa trochu poprechádzať, ponaťahovať si všetky údy, aby sa obnovilo vnútorné teplo z vnútorností až ku končatinám, aby sa telo pripravilo na vypudenie prebytočnej vody z tela. Potom by ste sa mali venovať úprave vlasov, a to tak, že si vlasy zľahka vyrovnáte a pokožku hlavy si príjemne premasírujete, aby sa mohli všetky výpary stúpajúce zo žalúdku k hlave voľne vypariť. Potom sa vymočte, vyprázdnite črevá, vykašlite a vypľujte hlieny a skrátka, zbavte sa všetkých prebytočných vlhkostí... To povzbudí chuť do jedla a posilní a ochráni celé telo pred chorobami a nehodami. V lete sa musíte starostlivo umý...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-01-12 07:50:47 - Feat.: 0 - Title: Stredovek v alkoholovom opojení: Vodu pili ľudia málokedy, víno ale hltali po litroch a dávali ho aj deťom 02 - Modified: 2019-11-23 06:00:12 - Feat.: 0 - Title: Od hladomoru k lukulským hodom. V stredoveku ľudia jedli iba dvakrát za deň, no oveľa viac, ako my dnes 03 - Modified: 2019-10-11 19:55:21 - Feat.: 0 - Title: Stredovek v laviciach: Ak mal chlapec „ženský výzor“, nemohol študovať na univerzite 04 - Modified: 2019-09-19 08:44:40 - Feat.: 0 - Title: Máme skreslené predstavy o stredoveku? Vtedajší ľudia si vedeli užívať, hovorí historička
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
12. apríl 2024 01:28