StoryEditor

Pravda a mýty o krvavých dejinách: Aj stredovek mal svojich „Rambov“, ale nie vždy chceli bojovať

05.10.2019, 10:15
„Pri každej udalosti existujú minimálne dva uhly pohľadu a záleží tiež na tom, aký postoj mal k udalosti historik, ktorý ju opísal pre ďalšie generácie,“ hovorí historik Branislav Kovár.

„Minulosť bola krutá, vojny boli časté a dlhé,“ hovorí historik Mgr. Branislav Kovár, PhD (41). A presne takú ju zobrazujú aj mnohé historické filmy a často z nej čerpá aj fantasy, hoci nie vždy autenticky. „Každý tvorca má právo na autorskú invenciu,“ dodáva chápavo.

Prečo sa rozhorčujeme nad snímkou Herkules? Akú chybu spravil Ridley Scott v Gladiátorovi? Ktoré skutočné postavy z minulosti poslúžili ako predloha pre Roberta Baratheona a jeho manželku Cersei zo seriálu Hra o tróny? V ktorom filme nájdete najlepší príklad útoku stredovekej ťažkej jazdy?

V jednom vašom článku som sa dočítala, že Múr v knižnej ságe Pieseň ohňa a ľadu, ktorá je známa vďaka televíznemu seriálu Hra o tróny, bol zrejme inšpirovaný Hadriánovým valom. Čerpal George R. R. Martin pri písaní svojej fantasy ságy z histórie častejšie?

On sám dokonca otvorene priznáva, že sa v mnohom inšpiroval históriou. Hadriánov val bol postavený, keď Rimania ovládali územie dnešného Anglicka, Walesu a čiastočne aj Škótska. Podobne ako Múr na severe Westerosu, aj Hadriánov val mal zabrániť vpádu obyvateľov zo severu do provincie Británia. Neboli to vtedy ešte Škóti, pramene hovoria o dvoch etnikách – Kaledónčanoch a Piktoch. Samozrejme, Hadriánov val nebol taký obrovský ako románový či seriálový Múr na severe Siedmich kráľovstiev, ktorý vystavali z ľadu, mal dĺžku až 482 km, výšku okolo 213 metrov a šírku 91 metrov. Opevnenie Hadriánov val malo okolo 80 brán a veží, jeho rozmery takisto závisia od terénu, výška valu sa pohybuje od 3,5 až do 6 m, šírka asi od 3 do 6 metrov.

Ktoré ďalšie historické udalosti je možné v Hre o tróny spoznať?

Hra o tróny mieša viaceré historické momenty, veľa čerpá zo stredovekých, ale aj zo starovekých dejín. Napríklad armáda, ktorú si Daenerys priviedla do Westerosu, sa veľmi podobá na grécku falangu, hoci výzbroj je iná. Dothrakovia majú predobraz v nomádskych kmeňoch, ako boli Huni či Avari, ktorí často prichádzali zo strednej Ázie až k Čiernemu moru, odkiaľ niekedy expandovali až do Karpatskej kotliny. Bohaté mestá ako Bravos sa podobajú na stredomorské stredoveké obchodné republiky Janov či Benátky. Samozrejme, keďže ide o fantasy, tak sú tam aj vymyslené motívy ako draci, armáda mŕtvych či mágia, ktorá dokázala Jona Snowa priviesť medzi živých.

A čo sa týka postáv? Tie tiež mohli mať predobraz v skutočných hrdinoch?

Robert Baratheon bol Henrich VIII. ako vyšitý, Barristan Selmy, ktorý chránil Daenerys, mal predlohu v stredovekom rytierovi Wiliamovi Marshalovi, ktorý vyhrával turnaje a slúžil až piatim kráľom a ich manželkám ako osobný rytier a ochranca. Rod Martellov z juhu Westerosu pripomína Granadu a islamské osídlenie v Španielsku. Celkovo je príbeh Hry o tróny, respektíve knižnej predlohy Pieseň ľadu a ohňa, inšpirovaný vojnou ruží v rokoch 1455 – 1485, ktorá prebiehala medzi rodmi Lancasterovcov a Yorkovcov v zápase o kráľovskú korunu v Anglicku.

„Náš pohľad hlavne na staršie dejiny je často pohľadom na život elít, pretože po nich máme najviac pozostatkov. Chudobný človek totiž po sebe nezanechal veľa stôp,“ hovorí Branislav Kovár. „Náš pohľad hlavne na staršie dejiny je často pohľadom na život elít, pretože po nich máme najviac pozostatkov. Chudobný človek totiž po sebe nezanechal veľa stôp,“ hovorí Branislav Kovár. Peter Mayer

Čím sa podľa vás Robert Baratheon podobal na Henricha VIII., ktorý je známy tým, že stínal svoje manželky?

Podobajú sa fyzicky, ale aj povahovo – obaja boli sukničkári. Robertova manželka Cersei Lannister má predobraz v Margaréte z Anjou, ktorú označovali ako vlčicu, pretože sa nesprávala ako stredoveký vzor ženy. Organizovala vojsko a bojovala nielen za udržanie koruny svojho manžela Henricha VI., ale aj za to, aby kráľovské žezlo zdedil jej syn. A rovnako ako sobáš Cersei a Roberta

Baratheona v seriáli, aj sobáš Margaréty a Henricha VI. bol dohodnutý a mal spečatiť mierovú dohodu medzi Francúzskom a Anglickom, ktoré v tom období bojovali v storočnej vojne.

V Hre o tróny boli časté bitky. Podobali sa na skutočné stredoveké boje?

Taktika v boji Jona Snowa je často nestredoveká a bola rozoberaná veľakrát, pričom sa nevyhla oprávnenej kritike. Na druhej strane, v stredoveku ľudia nebojovali proti armáde mŕtvych. Hra o tróny nie je historický seriál, a tak má au...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
16. apríl 2024 21:43