StoryEditor

Večné honby na čarodejnice: Na fanatické hľadanie nepriateľov doplatili životom desaťtisíce ľudí

Honby na čarodejnice nie sú len záležitosťou raného novoveku, ale desivou metaforou pomstivosti, ktorá v rôznych podobách pretrvala dodnes. Kde sa tento zvyk vzal? Čo k upaľovaniu nevinných žien viedlo? Hľadanie vinníkov za katastrofy a vlastné neúspechy? Strach z mágie? Nenávisť k inakosti? Davová psychóza?

„Pridať!“ Davom sa ozve šum. Zmes údivu a zdesenia. Muž leží na chrbte už druhý deň. Na prsiach má niekoľko obrovských kvádrov. Jeho dych sa už dávno zmenil v príšerný piskot. Na spánkoch mu nabehli modré žily, z tváre sa však už dávno vytratila akákoľvek farba a jeho oči meravo hľadia k nebu. Ako dlho to ešte potrvá? A kto potom príde na rad?

Ľudia sledujú úkosom jeden druhého. Podozrievavo, vystrašene, nenápadne. Ešte jedno závažie! A ďalšie. Pred tým, ako starcovi konečne praskne hrudník, zašepká kliatbu. Preklína všetkých, ktorí zasadajú na súde, udávajú a hľadajú v každom druhom čarodejníka.

Osemdesiatjedenročný farmár Giles Corey bol už treťou obeťou. Jedna žena už zomrela vo väzení, ďalšiu obesili za prostorekosť a opovrhovanie puritánskou morálkou. Ale to najhoršie ešte len malo prísť. Väzenie bolo plné tých, na ktorých dopadlo obvinenie sudcov či len podozrenie alebo udanie susedmi. Nikto si nemohol byť istý.

Od chvíle, keď po tuhej zime a epidémii kiahní prepukla na jar 1692 panika: mesto bombardujú čarodejnice kliatbami! Keď začali dve dievčatá trpieť záchvatmi a tvrdili, že majú pocit, akoby ich prepichovali ihly, obvinili salemskí obyvatelia tri ženy, ktoré boli jednoducho niečím divné – žobráčku, svojráznu čudáčku a indiánsku slúžku. Ženy boli obvinené z čarodejníctva a cely sa plnili ďalšími udanými...

​Nakoniec sa vo väzení tiesnili tri desiatky ľudí vrátane miestneho pastora. Kým guvernér zastavil vyčíňanie súdu podliehajúceho davovému šialenstvu, vyžiadal si salemský čarodejnícky proces dvadsaťpäť nevinných životov.

O štyri roky neskôr sudcovia priznali, že urobili chybu. Že to všetko bol obrovský omyl a nechali sa strhnúť lavínou udaní. Ale to predsa nebolo z ich hlavy! Všetko im našepkal diabol! Tak to jednoducho býva.

Ciachovanie nevinných

Honby na čarodejnice sa organizovali od nepamäti a zďaleka nešlo len o stíhanie, mučenie a upaľovanie ľudí vládnucich údajne nadprirodzenou mocou. Niekedy stačilo byť nehodným synom cirkvi, inokedy stačilo netypické správanie či politické názory, značné bohatstvo či vedomosti, pohŕdanie autoritami alebo závisť menej schopných. Často jedna drobnosť spustila lavínu, pod ktorou skončili stovky či tisíce nevinných. Nasledovali doslova divadelné procesy, verejné hanobenie a krvavé rozsudky.

Historický film Čarodejnice zo Salemu podľa predlohy Arthura Millera ukazuje absurdnosť najznámejšieho čarodejníckeho procesu na pôde USA. Odohral sa v rokoch 1692 a 1693 v meste Salem v štáte Massachusetts. Historický film Čarodejnice zo Salemu podľa predlohy Arthura Millera ukazuje absurdnosť najznámejšieho čarodejníckeho procesu na pôde USA. Odohral sa v rokoch 1692 a 1693 v meste Salem v štáte Massachusetts. Profimedia

​Či už išlo o masakrovanie heretikov alebo, naopak, o upaľovanie kňazov v stredoveku, dôkladnú prácu inkvizície v ranom novoveku, desivé procesy v stalinistickom Sovietskom zväze, fanatické obviňovanie z protiamerickej činnosti v USA v päťdesiatych rokoch či nedávna honba na skutočných alebo len údajných sexuálnych predátorov počas kampane MeToo. Len čo na niekoho niečo praskne, vyrojí sa zástup udavačov, ktorí sa chcú zviezť na vlne nenávisti a udávajú všetkých, ktorých z najrôznejších pohnútok nenávidia či im závidia.

Čo na tom, že napríklad práve čarodejnice vedeli liečiť všelijaké neduhy, dávali rozumné rady, vedeli pomáhať pri pôrodoch, uzdraviť

kozu, pomôcť s nechceným otehotnením či namiešať údajný nápoj lásky. Toto všetko sa ľuďom hodilo, ale beda, keď prišli zlé časy. Čarodejnice potom mohli za požiar vášho domu, pretože vás určite uriekli, za morovú nákazu, pretože vraj prekliali vašu dedinu, za hlad, pretože mali moc zničiť úrodu. A bojovať proti osamelému a z davu trčiacemu človeku je vždy jednoduchšie ako zložito hľadať objektívne príčiny alebo si priznať vlastnú neschopnosť.

Často stačí ohováranie, a závisť či fanatizmus vás dovedú až na hranicu. Pretože oheň je očistný! Keď potreboval stredoveký panovník peniaze, začal prenasledovať templárov, ktorí boli skvelými bankármi (a ktorých francúzsky kráľ Filip IV. Pekný na začiatku 14. storočia úplne zlikvidoval), či Židov, ktorým náboženstvo nezakazovalo požičiavať s úrokom a ktorých stíhal pogrom za pogromom.

Morové rany 14. storočia, keď zomierali ľudia aj dobytok, znamenali pre hľadanie vinníkov nový impulz. A málokto sa hodil viac než vedmy, korenárky a čarodejnice. S príchodom novoveku a vypuknutím náboženských vojen sa fanatická snaha odhaľovať nepriateľov pravej viery, bez ohľadu na to, či išlo o katolicizmus či protestantstvo, zmnohonásobila a hranice sa rozhoreli po celom svete.

Francúzsky kráľ Filip IV. sa prizerá na upaľovanie templárov (miniatúra z 15. storočia). Francúzsky kráľ Filip IV. sa prizerá na upaľovanie templárov (miniatúra z 15. storočia). ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-11-05 05:16:52 - Feat.: 0 - Title: Monsterproces s poslednými bosorkami: Jedna sa vraj vedela premeniť na žabu, druhá na mačku 02 - Modified: 2018-11-13 10:43:18 - Feat.: 0 - Title: Neznámy senátor rozpútal v USA protikomunistickú hystériu, mnohým zničila kariéru i život 03 - Modified: 2019-01-22 13:56:42 - Feat.: 0 - Title: Smrť za zmluvu s diablom: Bosorky na Slovensku uriekli kravy a jedli deti
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 16:38