Johann Maria Farina vymyslel na začiatku 18. storočia úplne novú voňavku, ktorú nazval kolínska, podľa mesta, v ktorom sa usadil – Kolína nad Rýnom.Wikimedia Commons; Koláž: HN History
StoryEditor

Legendárna voňavka vznikla v najsmradľavejšom meste Európy, jej autor ju predával ako liek

31.07.2019, 09:15
Predstavte si veľké mesto začiatkom 18. storočia, keď ešte nebola kanalizácia ani záchody. Práve v takom meste – v Kolíne nad Rýnom, sa v roku 1709 ocitol mladý Talian a vytvoril tam prvú kolínsku vodu na svete. Pripomínala mu ráno v rodnom kraji po daždi, keď vzduch vonia bergamotom a horskými narcismi. Príbeh Giovanniho Mariu Farinu je tak trochu rozprávkový.

Prečo? Nemajetný 14-ročný chlapec Giovanni Maria Farina sa z rodného domu na brehu talianskeho jazera Maggiore vyberie do sveta. Z domu si odnáša poznatky o destilácii, ktorej sa jeho rodina venovala. Roky putuje po celej Európe, zbiera vedomosti a zručnosti v Rusku, Portugalsku, Anglicku aj Holandsku.

Napokon sa 23-ročný chlapec zastaví v Kolíne nad Rýnom, v tom čase jednom z najpriemyselnejších a najbohatších miest v Európe. Vymyslí tu voňavku, ktorá očarí celú Európu, a z chudobného chlapca sa stane vážený a nesmierne bohatý mešťan, ktorého socha zdobí vežu radnice.

Smradľavý svet

Začiatkom 18. storočia Kolín – rovnako ako všetky veľké i menšie mestá – smrdel. Európania v tom čase väčšinou nepoznali kanalizáciu, domy nemali záchody, po uliciach behali prasce či kone a ľudia sa neradi umývali, pretože verili, že voda je zdrojom mnohých chorôb, napríklad cholery. Sám veľký nemecký básnik a filozof Johann Wolfgang Goethe (1749 – 1832) povedal: „Kolín je istotne najsmradľavejším mestom v Európe.“

​Práve v tomto meste, nad ktorým sa vznášal špecifický odor, sa usadil mladý Farina. Možno práve preto, že zápach znepríjemňoval obyvateľom život, bol medzi urodzenými dámami a pánmi obchod s voňavkami v plnom prúde, každý sa snažil nepríjemný telesný pach nejako prekryť.

Prvenstvo si držali, pochopiteľne, Francúzi, ktorí svojimi parfumami zásobovali noblesnú spoločnosť po celom starom kontinente. Najpopulárnejšie boli silné voňavky zo škorice, santalu či z pižma.

​Tá, ktorú stvoril Giovanni Maria Farina, bola od začiatku iná. Pripravoval ju z esenciálnych olejov a čistého alkoholu, čo bol v Taliansku bežný spôsob prípravy. Farinovou inováciou však bol mix celkom nových ingrediencií.

Ráno po daždi

„Stvoril som vôňu, ktorá mi pripomína ráno v Taliansku po daždi. Obloha je ná...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
22. apríl 2024 08:33