Silická ľadnica na Gemeri – najnižšie položená jaskyňa na Slovensku (sčasti s prepadnutým vchodom), čo zapríčiňuje, že je tam celoročne ľad pri vstupe: Silická ľadnica je jaskynná priepasť na Silickej planine v Slovenskom krase v blízkosti obce Silica. Priepasť má tvar šikmého, hore otvoreného vreca, ktorého ústie je široké 32 m a vysoké 12 m. Priepasť sa vytvorila preborením stropu, čím sa odkryla strmá, až previsnutá skalná stena, ktorej hĺbka je 91 m, uvádza gemer.sk.slovensky-kras.eu
StoryEditor

V tatranskej jaskyni na Slovensku objavili vzácnosť. Mení mapu pravekého osídlenia Európy

22.07.2019, 15:00
Autor:
ČTKČTK
Po niečom podobnom vedci bezúspešne pátrali v tatranských jaskyniach od 19. storočia.

Jaskyňa Hučivá diera v Belianskych Tatrách na Slovensku bola osídlená v praveku. Svedčia o tom nálezy tímu slovenských a poľských archeológov. Ide o prvý nález svojho druhu, skôr sa žiadne prehistorické predmety v tatranských jaskyniach nenašli.

"Všetky nálezy, ktoré sme tu našli, patria do obdobia pred 15-tisíc rokmi," povedal pre RTVS archeológ Marián Soják zo Slovenskej akadémie vied, ktorý výskum viedol spolu so svojím poľským kolegom. "Až doteraz sme nevedeli, že lovci sobov prešli na juh cez hrebeň Tatier. Je to vzácnosť," dodal.

"Objavili sme desiatky kamenných hrotov, ktoré prežili úplne alebo vo fragmentoch. Pôvodne boli pripevnené na kopije či oštepy, ktoré však nevydržali," povedal agentúre PAP Pawel Valde-Nowak z Archeologického ústavu Jagelonskej univerzity v Krakove na juhu Poľska.

Nálezy podľa neho dokazujú, že lovci žili v jaskyni dlho. Po niečom podobnom vedci bezúspešne pátrali v tatranských jaskyniach od 19. storočia.

Pazúriky pochádzajú z konca doby ľadovej, kedy ľadová prikrývka začala ustupovať zo severnej časti terajšieho Poľska, teda zhruba pred 14-tisíc až 15-tisíc rokmi. "Nálezy archeológov dokazujú, že jaskyňa Hučivá diera je jedinečná. Je prvou tatranskou jaskyňou osídlenou v praveku," poznamenala RTVS na svojom webe.

"Nové nálezy menia mapu pravekého osídlenia Európy," pochválilo sa mesto Spišská Belá, ktorému patrí pozemok s jaskyňou, nachádzajúci sa mimo turistickej trasy. Jaskyňa bola podľa nálezov osídlená zhruba pred 15-tisíc rokmi v "období, v ktorom sa objavil kult lovcov sobov, rozvíjalo sa jaskynné umenie a zaznamenaný bol rozmach výroby z kostí".

Systematický výskum na mieste má podľa mestského webu trvať do 26. júla a jaskyňa má byť kvôli ochrane unikátneho objavu uzavretá pre verejnosť.

01 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 02 - Modified: 2024-04-01 06:55:00 - Feat.: - Title: V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo 03 - Modified: 2024-03-18 13:13:28 - Feat.: - Title: Časť diaľnice D1 pod Tatrami je pre tragickú nehodu neprejazdná 04 - Modified: 2024-03-02 08:35:51 - Feat.: - Title: Hlavným lavínovým problémom v Tatrách zostáva mokrý sneh 05 - Modified: 2024-02-23 12:30:00 - Feat.: - Title: ADHD nie je výmysel modernej doby. Pravekým ľuďom pred tisíckami rokov mohla porucha dokonca zachrániť život
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
16. apríl 2024 23:52