StoryEditor

Vegetariánstvo praktizovali ľudia už v staroveku, verili, že tak oslobodia svoju dušu

28.01.2019, 09:05
Možno patríte medzi tých, ktorí vegetariánstvo skúsili alebo ho aktívne praktizujú. Pritom nejde o žiadny moderný trend posledných troch porevolučných dekád. Medzi Slovákmi boli aktívni vegetariáni už v 19. storočí. Kedy sa vlastne vegetariánstvo objavilo v Európe a čo k nemu ľudí viedlo?

Možno si poviete, že to bolo prirodzené, chudobní ľudia si predsa mäso dovoliť nemohli. My však nehovoríme o obmedzení konzumácie mäsa kvôli nedostatku, ale o vedomej voľbe z morálneho i zdravotného hľadiska.

Prví vegetariáni šíriaci svoje myšlienky sa v Európe objavili už v antike a následne sa k téme vegetariánstva vrátili mnohí myslitelia s príchodom renesancie.

Príčin, prečo sa dnešní ľudia začnú zaujímať o vegetariánstvo, môže byť mnoho, a neraz podnety pre toto rozhodnutie prichádzajú hneď z viacerých smerov. Niekto sa pre vegetariánstvo alebo vegánstvo rozhodne zo zdravotných dôvodov, niekto si zvolí túto formu životného štýlu z etických dôvodov a pre niekoho to môže byť jednoducho cool spôsob života.

Človek všežravý

Aký je náš „prirodzený“ spôsob stravovania? Táto otázka netrápi len súčasníkov, kládli si ju ľudia už pred stovkami rokov. A zaujímali ich aj zdravotné a iné benefity vyhýbania sa mäsu. Do dnešných dní sa zástancovia rôznych typov stravovania nevedia zhodnúť s odborníkmi, kam by mali človeka zaradiť, je však jasné, že vo všeobecnosti sme všežravcami, a tak to bolo v uplynulých tisíckach rokov.

Prirodzene, nedobrovoľne bola vždy určitá časť populácie vystavená nedostatku mäsa, a tak v ich strave prevládali obilniny, strukoviny, zelenina, ovocie či orechy. Avšak už dávno pred vznikom Homo sapiens boli naši predkovia všežravci.

​Analýzy pomeru stroncia a vápnika v kostiach a analýzy uhlíkových izotopov v zubnej sklovine odhalili prítomnosť všestrannej stravy už pri druhu Australopithecus robustus. Konzumácia živočíšnych potravín, orechov, vysoko kalorického ovocia či podzemných hľúz a pravdepodobne aj varená strava prispeli k skráteniu tráviaceho traktu, čo výrazne uľahčilo prudký vývoj a zväčšenie mozgu človeka.

Jednou z dôležitých inovácií bola tepelná úprava potravy, pri ktorej dochádza k degradácii zložitých štruktúr, a tým i k získaniu väčšieho množstva energie. To dokazujú nálezy raných hominidov, ktorí väčší podiel živočíšnej zložky potravy zaradili do svojho jedálnička už pred 2,5 milióna rokov. Vyššie zastúpenie živočíšnej potravy teda pomohlo evolúcii rodu Homo.

Napriek týmto zisteniam sa názory na to, ako sme od prírody uspôsobení, stále rôznia. Odborníci porovnávajú spôsob nášho trávenia, dĺžku tráviaceho traktu oproti dĺžke tela, uspôsobenie našich zubov, pohyb čeľuste, tvárové svaly, typ a kyslosť tráviacich štiav i kapacitu žalúdka či zdravotné účinky mäsitej a bezmäsitej stravy – k finálnem...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 01:47