StoryEditor

Maďarský historik o Štúrovi: Bol to génius a väčší vizionár ako Kossuth

12.01.2019, 06:30
„Samozrejme, existuje národná úcta súvisiaca so Štúrom, ale myslím si, že to je samozrejmé. Kým sa mýtizovanie a historická interpretácia nezmiešajú, nejde o žiadny problém,“ hovorí József Demmel.

Pozrieť sa na vlastné dejiny cudzími očami je vždy zaujímavé. Navyše, keď tie oči patria historikovi, ktorý každú našu interpretáciu nanovo overuje v taviacom kotle pochybností: bolo to naozaj tak? Ako z takých skúmaní vyjde osobnosť Ľudovíta Štúra či naši národovci? Nielen o tom sme sa rozprávali s Józsefom Demmelom, mladým maďarským historikom a odborníkom na slovenské dejiny 19. storočia.

Ako ste sa k témam Štúra, slovenských národovcov a šľachty vlastne dostali? Máte nejakých slovenských predkov alebo rodinu?

Nemám (úsmev). Slovenskou históriou a slovensko-maďarskými vzťahmi som sa však začal zaoberať hneď v prvom ročníku štúdia histórie na univerzite. Povzbudil ma k tomu profesor Csaba Gy. Kiss, vravel mi, že ide o veľmi zaujímavú tému. Bolo pre mňa dôležité, že je to z politického a zo spoločenského hľadiska aktuálna téma, a tiež ma prekvapilo, koľko bielych miest sa v rámci nej skrýva. Zároveň ma veľmi zaujímalo skúmanie dejín spoločnosti prostredníctvom nových historických metód: napríklad mikrohistórie, dejín mentality, historickej antropológie či psychohistórie.

Lákalo vás to prepojiť aj so slovenskými dejinami?

Presne tak. Vnímal som, že ak hovoríme o spoločnej slovensko-maďarskej minulosti len ako o politickej udalosti, už z princípu nebudú s jej interpretáciou spokojné obe strany. Z jednoduchého dôvodu: maďarskí historici nebudú interpretovať politiku Lajosa Kossutha ako niečo zlé alebo od základu problematické, rovnako ako nebudú interpretovať Ľudovíta Štúra ako najväčšieho politika Uhorska. A to isté platí aj pre slovenskú stranu. Avšak so spomínanými novými metódami, ako aj s prameňmi a kontextmi, je možné vytvoriť celkom nový výklad spoločnej slovensko-maďarskej minulosti. Môžeme tak nanovo písať aj život Štúra, Hurbana či dejiny slovenskej šľachtickej alebo mestskej spoločnosti.

Samotnému Štúrovi ste sa však pôvodne vraj vôbec neplánovali venovať.

Nie, nikdy som o ňom nechcel písať, lebo som si myslel, že slovenskí historici už o ňom napísali všetko. No potom ma poprosil László Szigeti z vydavateľstva Kalligram (v súčasnosti prešlo pod vydavateľstvo Absynt – pozn. red.) o redigovanie diela Ľudovíta Štúra po maďarsky, a počas toho sa mi vynáralo mnoho otázok, na ktoré som v odbornej literatúre nedostával odpovede.

Tak ste sa ich rozhodli zodpovedať sám. O aké otázky napríklad išlo?

O historických osobnostiach často hovoríme, akoby išlo o nejaké abstrakcie, nie reálnych ľudí z mäsa a kostí. V Štúrovom prípade sa to prejavuje napríklad v tom, že vieme, že to bol „novinár, politik, spisovateľ a pedagóg“, no nie je nám jasné, z čoho vlastne žil. Ako politik a pedagóg totiž nedostával plat, ako spisovateľ iba zriedkavo, a novinárom bol len medzi rokmi 1845 a 1848. Z čoho teda žil predtým a potom?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 15:17