Obávaný manipulátor. Minister propagandy nacistického Nemecka Joseph Goebbels bol jej zamestnávateľ.Wikimedia Commons
StoryEditor

Ako fake news menili dejiny: Doplatil na ne Antonius aj Galilei, majstrovsky ich využíval Goebbels

14.12.2018, 23:01
Ešte pred pár rokmi slovné spojenie „fake news“ takmer nikto v slovenčine nepoužíval. Dnes sa už na nás rúti spoza každého rohu. Ide však skutočne o taký nový jav? Zďaleka nie, falošné správy sú tu už od dôb staroveku a nejeden slávny muž či žena na ne doplatili dokonca vlastným životom.

Viete, prečo bola verejná mienka tak silno zameraná proti Márii Antoinette? A prečo sa Marcus Antonius po svojej prehre rozhodol pre samovraždu? Prečo sa svetová verejnosť zdráhala uveriť správam o koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny?

Spoločnou odpoveďou na všetky tieto otázky sú „falošné správy“. Avšak po poriadku.

Ako tzv. falošné správy označujeme správy, ktoré sa nezakladajú na pravde alebo skutočnosti, avšak sú prezentované ako faktograficky správne. Nájdeme ich v tradičných médiách, akými sú noviny alebo časopisy, predovšetkým však na rôznych internetových stránkach či na sociálnych médiách.

Aj keď je neraz ich účelom pobaviť či vytvoriť satirický pohľad na určité udalosti, zvyčajne je za touto manipuláciou s faktami omnoho viac.

Áno, tvorcovia takýchto fake news ich tvoria najčastejšie so zámerom manipulovať verejnou mienkou a tiež pre finančný zisk. Spájajú titulky s nekorešpondujúcim textom, zavádzajú v kontexte a navodzujú nesprávne predpoklady alebo si fakty a správy úplne vymýšľajú.

A aj keď sa vďaka moderným komunikačným prostriedkom zdá, že ide o novinku, silu verejných vyhlásení poznali už v starovekom Egypte.

Téma

Manipulátor Ramesse II.

Po jeden z najstarších doložených nepravdivých príbehov musíme siahnuť riadne hlboko do minulosti, konkrétne do 13. storočia pred naším letopočtom.

V roku 1274 pred n. l. došlo k jednej z najslávnejších vozových bitiek staroveku, bitke pri Kadeši. Stretli sa v nej vojská egyptského faraóna Ramessa II. s vládcom mocnej chetitskej ríše Chattušiliša, spolu bojovalo údajne až okolo 5 000 vozov.

Obaja panovníci vládli veľkým a mocným štátom, preto porážka ktoréhokoľvek z nich mohla ohroziť veľkú ríšu. Stret pri Kadeši vyčerpal obe armády a oslabil oboch panovníkov, úplne porazený však nebol ani jeden, i keď odborníci si na základe egyptských záznamov dlho mysleli, že skutočným víťazom bol práve egyptský vládca.

O to väčšie prekvapenie nastalo po rozlúštení chetitského jazyka – v jednom z archívov sa totiž objavili správy, ktoré hovorili o faktickom víťazstve Chetitov a oslabení vplyvu Egypťanov v celej oblasti. Zatiaľ čo sa teda Ramesse II. doma oficiálne vyhlásil za víťaza, zvyšok starovekého sveta to videl inak.

Majstrovstvo Oktaviána

O manipulácii s verejnou mienkou sa môžeme ešte aj dnes učiť od starovekých Rimanov. Ukážkový príklad práce s verejnosťou pomocou falošných správ a dezinformácií ponúka Oktavián po rozpade druhého triumvirátu.

V „žalúdku“ mu ležal Marcus Antonius, ktorého potenciál po spojení síl s Kleopatrou predstavoval veľké riziko pre jeho vlastné mocenské zámery. Oktavián sa snažil získať na svoju stranu aristokraciu a Marca Antonia vykresľoval ako zhýralého opilca a sukničkára – a predovšetkým ako bábku v rukách vypočítavej a manipulatívnej Kleopatry.

Do karát mu nahrávala dlhodobá neprítomnosť Antonia v Ríme, pretože sa celé roky zdržiaval na výpravách v Ázii a, samozrejme, trávil čas aj s Kleopatrou a ich deťmi v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 13:34