StoryEditor

Revolúcia v roku 1848 zmenila Európu, prvýkrát počas nej zdvihli hlavy aj Slováci

13.03.2018, 09:31
Autor:
astastČTKČTK
Revolučnej vlne valiacej sa Európou sa pred 170 rokmi nevyhla ani habsburská monarchia.

Vzostup liberálno-demokratických hnutí a národnoemancipačných snáh, ktorý zasiahol v roku 1848 európske krajiny, vyústil až do série revolúcií.

Prvý náznak, že by sa vlády absolutistických panovníkov mohli stať minulosťou priniesli v januári 1848 nepokoje v Kráľovstve oboch Sicílií, ktorého kráľ Ferdinand II. bol prinútený vysloviť súhlas s prijatím ústavy. Vo februári vyrástli barikády v parížskych uliciach, výsledkom bolo zrútenie monarchie a opätovné vyhlásenie Francúzskej republiky. Revolučné sily sa presadzovali aj v rozdrobenom Nemecku a napokon sa im nevyhlo ani Rakúske cisárstvo.

Povstanie proti režimu vypuklo vo Viedni 13. marca 1848. Vyvrcholilo tak dlhé obdobie potláčania demokratizačných snáh v období takzvaného metternichovského absolutizmu spojené s ignorovaním národnostných práv.

Bezprostredným impulzom k ľudovému povstaniu sa stal zásah vojska proti davu zhromaždenému pred budovou dolnorakúskej snemovne, v ktorej práve prebiehalo rokovanie o petíciách žiadajúcich okrem iného zrušenie cenzúry a ústavnú transformáciu monarchie. O život pri ňom prišlo niekoľko ľudí a krátko na to začali vo viedenských uliciach vyrastať barikády.

Revolučná nálada prinútila cisára Ferdinanda I., aby zo svojich služieb prepustil nepopulárneho kancelára Klemensa von Metternicha a prisľúbil reformy, ako napríklad vydanie ústavy či zrušenie cenzúry. Tieto ústupky na istý čas situáciu v hlavnom meste monarchie upokojili.

Bezprostredným impulzom k povstaniu vo Viedni sa v marci 1848 stal zásah vojska proti davu zhromaždenému pred budovou dolnorakúskej snemovne. Bezprostredným impulzom k povstaniu vo Viedni sa v marci 1848 stal zásah vojska proti davu zhromaždenému pred budovou dolnorakúskej snemovne. Wikimedia Commons

​Povzbudili však opozíciu v Uhorsku. Na jej čele stál Lajos Kossuth a usilovala sa nielen o liberalizáciu ale aj o prinavrátenie samostatnosti kráľovstvu. Svoje požiadavky zhrnuté v takzvaných marcových konštitučných zákonoch, ktoré prijal v Bratislave práve zasadajúci Uhorský snem, takisto adresovala cisárovi. Išlo v nich okrem iného o čiastočné zrušenie poddanstva, ustanovenie samostatnej a od Viedne nezávislej uhorskej vlády, zaručenie základných ľudských a občianskych práv či vyhlásenie maďarčiny za úradný jazyk.

Ferdinand I. napokon tieto požiadavky v apríli 1848 schválil. Krátko na to bola verejnosti predstavená aj dočasná ústava. Tá však očakávania viedenských liberálov nesplnila a v máji viedla k novým protestom, ktoré vyústili do ďalšieho povstania, pred ktorým panovník ušiel z Viedne do Innsbrucku. Po Slovanskom zjazde v júni 1848 napokon prepukli nepokoje aj v Prahe.

Dobová revolučná karikatúra zobrazujúca Klemensa Metternicha. Nepopulárny kancelár ušiel po vypuknutí povstania do Anglicka. Dobová revolučná karikatúra zobrazujúca Klemensa Metternicha. Nepopulárny kancelár ušiel po vypuknutí povstania do Anglicka. Wikimedia Commons

​Počas revolučnej vlny, ktorá sa v roku 1848 šírila Európou, sa prvýkrát výraznejšie aktivizovali aj Slováci. Už na zasadnutiach Uhorského snemu dochádzalo k ostrým výmenám názorov medzi Ľudovítom Štúrom a Lajosom Kossuthom, ktorý nebol ochotný akceptovať slovenské národnoemancipačné snahy v rámci Uhorska.

Predstavitelia Slovákov reprezentovaní najmä štúrovcami tak zvolili vlastný postup. V Liptovských žiadostiach prijatých koncom marca a potom v Žiadostiach slovenského národa z mája 1848, ktoré adresovali uhorskej vláde, snemu a panovníkovi, predstavili svoj program nielen v národno-politickej, ale aj demokratickej a sociálnej oblasti. Uhorská vláda ich však ignorovala, čo viedlo k tomu, že Slováci sa na jeseň 1848 v rámci vlastného povstania nepridali na stranu maďarskej revolúcie, ale cisára.

Ľudovít Štúr počas prejavu v uhorskom sneme v roku 1848. Ľudovít Štúr počas prejavu v uhorskom sneme v roku 1848. Archív

01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave?
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
10. apríl 2024 08:32