StoryEditor

Manifest Marxa a Engelsa: komunisti môžu zhrnúť svoju teóriu do jedinej vety

20.02.2018, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Na rozdiel od mnohých iných politických traktátov sa tento ujal aj v praxi.

Manifest komunistickej strany vznikol 21. februára 1848 v Londýne na základe žiadosti Zväzu komunistov ako prvý vedecký program medzinárodného robotníckeho hnutia. Autormi 23-stranovej brožúry boli nemeckí filozofi Karl Marx a Friedrich Engels.

V manifeste, ktorý začína známou vetou "Európou obchádza strašidlo - strašidlo komunizmu", ani nie tridsaťroční nemeckí filozofi vyzvali na násilné zvrhnutie kapitalizmu robotníckou triedou, nastolenie beztriednej spoločnosti (komunizmu) či zrušenie súkromného vlastníctva.

Friedrich Engels. Friedrich Engels. TASR

​​Autori zaujali najmä svojou radikálnosťou a ich - pre niekoho lákavé - recepty na vyriešenie hlavných neduhov sveta zaujali viac a viac ľudí.

Manifest, ktorý je rozdelený do štyroch častí, je plný radikálnych výziev: "zánik buržoázie i víťazstvo proletariátu sú nevyhnutné", "najbližší cieľ komunistov je zvrhnutie panstva buržoázie, vydobytie politickej moci proletariátom", "komunisti môžu zhrnúť svoju teóriu do jedinej vety: zrušenie súkromného vlastníctva", "komunistická revolúcia je najradikálnejší rozchodom s tradičnými vlastníckymi vzťahmi", "zanikne buržoázna rodina", "všetky výrobné nástroje sa sústredia v rukách štátu" či "pozemkový majetok sa vyvlastní".

Manifest končí známym zvolaním: "Komunisti vyhlasujú otvorene, že ich ciele možno dosiahnuť len násilným zvrhnutím celého doterajšieho spoločenského poriadku. Nech sa panujúce triedy trasú pred komunistickou revolúciou! Proletári v nej nemajú čo stratiť, leda svoje okovy. Dobyť môžu celý svet. Proletári všetkých krajín, spojte sa! "

Na rozdiel od mnohých iných politických traktátov sa tento ujal aj v praxi. Prvýkrát po takmer 70 rokoch od vydania manifestu pri boľševickej revolúcii v Rusku v roku 1917 a potom po druhej svetovej vojne, kedy začali vznikať po celom svete ďalšie režimy založené na podobnej teórii, ktorú vo svojom manifeste predostreli Marx s Engelsom. Marx napokon napísal: "Filozofi svet až doteraz len rôzne vykladali, ide o to zmeniť ho!" Manifest komunistickej strany. Manifest komunistickej strany. Wikimedia Commons

01 - Modified: 2024-01-31 12:30:00 - Feat.: - Title: Syn odsekol svojmu otcovi hlavu. Pochválil sa s ňou aj na YouTube v nenávistnom manifeste proti vláde 02 - Modified: 2023-11-16 23:05:00 - Feat.: - Title: Traumy Gustáva Husáka.Život posledného komunistického prezidenta strácal farbu, stačili mu cigarety a politika 03 - Modified: 2023-11-14 19:33:58 - Feat.: - Title: Socializmus zdroje len vyčerpával. Minul sa kapitál, ktorý sa tvoril storočia 04 - Modified: 2023-09-19 05:28:45 - Feat.: - Title: Pred 70 rokmi ukončili komunisti Akciu B – násilné vysťahovanie občanov 05 - Modified: 2023-08-31 07:26:38 - Feat.: - Title: Atentát na Lenina je opradený nejasnosťami, boľševici po ňom v krajine rozpútali peklo
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
22. apríl 2024 12:28