Lyžiari v kanadskom Rockcliffe Parku v roku 1887.Wikimedia Commons
StoryEditor

Prvé lyže priviezol na Slovensko lekárnik, lyžovanie bolo najprv výsadou bohatších ľudí

09.12.2017, 11:31
Autor:
TASRTASR
História lyžovania na Slovensku sa začala písať pred 152 rokmi, keď prvý prototyp lyží priviezol na naše územie lekárnik Cordidesz.

Od začiatku tridsiatych rokov minulého storočia bolo objavených 60 nálezísk prehistorických lyží vo Fínsku, 46 vo Švédsku a 12 v Nórsku. Podľa slávneho nórskeho polárneho cestovateľa a výskumníka Fridtjofa Nansena však bola pravlasťou lyží oblasť strednej Ázie, okolie Bajkalského jazera Altajských hôr. Odtiaľ sa lyže sťahovaním národov dostávali do Škandinávie a až neskôr do strednej Európy.

Hlboký sneh sa prekonával ťažko a človek sa potreboval vydávať na strastiplnú cestu za potravou. Zdolávať ťažkodostupné terény si uľahčil vynálezom predchodcu lyží takzvaných snežníc, ktoré pozostávali z opracovaného dreveného rámu s prevŕtanými otvormi pre funkčný výplet, zhotovený obyčajne z konopného vlákna. Snežnice sa používajú dodnes, hlavne v severských krajinách.

Vývoj moderného lyžovania sa začal v kolíske severských disciplín - Nórsku. V oblasti nazývanej Kristiania sa vyznávači šmýkania na snehu venovali behu na lyžiach a skokom. Na odrážanie použili palice. Šport bol nebezpečný, zjazd býval väčšinou ukončený pádom.

Významnú úlohu v rozvoji lyžiarskej techniky zohrali oblasti Telemarken, Holmekolen. V roku 1860 vznikol spôsob zatáčania - telemark a neskôr kristiánka. Za zmienku stojí aj vynález a zdokonaľovanie lyžiarskeho viazania.

Za všetkých nadšencov, ktorí sa venovali priekopníctvu a zdokonaľovaniu techniky, môžeme spomenúť aspoň meno Matthias Zdarsky, ktorý je považovaný za tvorcu modernej techniky lyžovania. Bolo mu priznané prvenstvo v používaní prívratového oblúka vychádzajúceho z pluhu a zaviedol lyže v dĺžke 160 až 180 centimetrov.

Matthias Zdarsky je považovaný za tvorcu modernej techniky lyžovania. Matthias Zdarsky je považovaný za tvorcu modernej techniky lyžovania. Wikimedia Commons

​História lyžovania na Slovensku sa začala písať v roku 1865, keď prvý prototyp lyží priviezol na naše územie lekárnik Cordidesz. Prvým oficiálnym užívateľom lyží bol Mikuláš Sontág, ktorý v roku 1873 použil lyže s jednou palicou. Tento známy lekár, zakladateľ Nového Smokovca a priekopník liečby tuberkulózy vo vysokohorskom prostredí ako prvý realizoval na lyžiach výstupy do Slavkovskej doliny a uskutočnil aj výstup na Slavkovský štít.

Vôbec prvý lyžiarsky spolok na Slovensku vznikol v Kežmarku. Podobne ako korčule, tak aj lyže patrili do výbavy zámožných občanov. Postupne sa šport začal šíriť do všetkých kútov Slovenska, hlavne do Kremnice, Liptovského Mikuláša a Banskej Bystrice. Lyžovanie si ľahko získavalo na popularite a stalo sa módnou záležitosťou.

Medzi tých, ktorí sa zaslúžili o rozvoj slovenského lyžovania, patrí aj Michal Guhr, lekár pôsobiaci v Tatranskej Polianke. Tento milovník prírody a turistiky sa s lyžami zoznámil počas študijného pobytu vo švajčiarskom Davose v roku 1908. V roku 1910 usporiadal prvý lyžiarsky kurz podľa Zdarskeho školy.

Priekopníkom lyžovania na Slovensku bol tatranský lekár Michal Guhr. Priekopníkom lyžovania na Slovensku bol tatranský lekár Michal Guhr. Wikimedia Commons

​Guhrov osobitný vzťah ku skokom na lyžiach sa prejavil pri budovaní skokanských mostíkov. Najprv to bol v roku 1911 snehový mostík a o rok neskôr drevený mostík vybudovaný nad Tatranskou Poliankou.

K rýchlejšiemu rozvoju lyžiarskeho športu prispela aj výstavba prepravných zariadení. Najstaršou slovenskou lanovkou je tá, ktorá vedie zo Starého Smokovca na Hrebienok z roku 1908.

Prvé majstrovstvá Československa v lyžovaní sa konali v roku 1920 na Štrbskom Plese. Na rovnakom mieste sa v roku 1935 uskutočnili aj Majstrovstvá sveta.

01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
22. apríl 2024 08:32