Anglický básnik a maliar William BlakeWikimedia Commons
StoryEditor

Rebel, ktorý inšpiroval beatnikov i hippies: William Blake maľoval ešte na smrteľnej posteli

27.11.2017, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Mnohí ho považovali za blázna a jediná výstava, ktorú mal, sa skončila fiaskom. Jeho umelecký význam docenilo až 20. storočie.

Anglický básnik a maliar William Blake, ktorý sa narodil pred 260 rokmi, prepojil svojou tvorbou poéziu s výtvarným umením. Dielom, ktorým sa zaraďuje medzi predchodcov surrealizmu, ovplyvnil mnohých maliarov, inšpiroval aj literátov či hudobníkov. Napríklad beatnických spisovateľov v päťdesiatych rokoch minulého storočia a generáciu hippies o dekádu neskôr zaujal najmä svojou obhajobou absolútnej slobody.

Narodil sa 28. novembra 1757 v Londýne v rodine obchodníka, vyučil sa za rytca a istý čas navštevoval aj Kráľovskú akadémiu, kde sa ale vďaka svojim rebelským názorom výrazne vymykal z vtedajších noriem. Po roku štúdia sa osamostatnil ako grafik a ilustrátor a ako 27-ročný si napokon otvoril vlastnú tlačiarenskú dielňu s obchodom. Nedarilo sa mu však a po niekoľkých rokoch skrachoval.

Väčšinu svojho umelecky plodného života (ešte na smrteľnej posteli maľoval svoju manželku Catherine) prežil Blake v chudobe, mnohí ho považovali za blázna a jediná jeho výstava, ktorú si sám zorganizoval v bratovom obchode, sa skončila fiaskom. Jeho umelecký význam napokon docenilo až 20. storočie.

Témy nachádzal William Blake v Biblii, u Shakespeara, Miltona, či vo vlastnej fantázii. V jeho tvorbe sa ale odrazila aj vtedajšia búrlivá doba - americká a francúzska revolúcia. Ako približne tridsaťročný začal písať prorocké knihy, napríklad Amerika: Proroctvo, Európa: Proroctvo, Kniha Urizenova či Pieseň Losova.

Ukážka z Knihy Jóbovej od Williama Blakea Ukážka z Knihy Jóbovej od Williama Blakea gutenberg.org

​Svoje básne a prorocké knihy tlačil Blake vlastnou technikou „iluminovanej tlače“. Text napísal na dosku, doplnil ho kresbou, z vyleptanej dosky potom urobil otlačok a ten akvarelom vykoloroval. Takto vznikli aj jeho slávne Piesne nevinnosti a Piesne skúsenosti.

Svoj rebelský postoj vyjadril napríklad v próze Svadba Neba a Pekla, k ďalším jeho významným dielam patrí napríklad epos Milton či symbolická kniha Jeruzalem, na ktorej pracoval 16 rokov.

Na sklonku života vytvoril William Blake aj niekoľko ilustrácií k Danteho Božskej komédii, tento cyklus, ktorý patrí k vrcholom jeho tvorby,  však už nedokončil. Zomrel necelé štyri mesiace pred svojou sedemdesiatkou, 12. augusta 1827 v Londýne.

Peklo, ako ho na ilustrácií k Danteho Božskej komédii stvárnil William Blake. Peklo, ako ho na ilustrácií k Danteho Božskej komédii stvárnil William Blake. Wikimedia Commons

01 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 02 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 03 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 04 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 05 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 06:19