Nemeckí archeológovia našli v egyptskej provincii Fajjúm gymnázium z helénského obdobia.Facebook/Ministry of Antiquities
StoryEditor

V starovekom Egypte mali gymnáziá aj v dedinách. Jedno z nich teraz archeológovia objavili

07.11.2017, 09:31
Autor:
ČTKČTK
V Egypte objavili zvyšky po gymnáziu z helenistického obdobia, ktoré bolo určené pre mladých mužov z vyšších kruhov.

Nemeckí archeológovia našli v egyptskej provincii Fajjúm gymnázium z helénského obdobia. Podľa historikov v tejto epoche vlády Ptolemaiovcov gymnázia zakladali bohatí súkromníci v snahe zvýšiť grécky charakter svojich dedín. Po grécky hovoriaci mladí muži sa tam venovali športom, učili sa čítať a písať a zúčastňovali sa filozofických diskusií.

Skupina odborníkov z nemeckého archeologického ústavu pod vedením profesorky Cornelie Römerovej zvyšky po gymnáziu objavila v dedine Vatfa, ktorá leží južne od Káhiry v provincii Fajjúm. V čase fungovania gymnázia sa Vatfa nazývala Filoteris. V 3. storočí pred naším letopočtom ju založil Ptolemaios II. a pomenoval podľa svojej sestry.

V gymnáziu vo Vatfe sa nachádzala veľká spoločenská sála, ktorú zdobili sochy, bola tam tiež jedáleň a nádvorie. K tomu patrila 200-metrová dráha, ktorá bola dosť dlhá na to, aby sa na nej mohli organizovať preteky. Stavbu obklopovali bohaté záhrady, a poskytovali tak ideálny rámec centru gréckej vzdelanosti.

Podľa Römerovej sa v gymnáziách vzdelávali synovia obyvateľov z vyšších kruhov hovoriacich po grécky. Gymnázia boli vo všetkých väčších mestách helenistického sveta - v Grécku v Aténách, v Malej Ázii v Pergamone a Miléte, v dnešnom Taliansku v Pompejach.

„Gymnáziá v Egypte boli postavené podľa ich vzoru. I keď to vo Vatfě bolo menšie, je dôkazom toho, že Gréci mali vplyv nielen v Alexandrii, ale aj na egyptskom vidieku,“ vysvetlila profesorka Römerová.

Zvyšky gymnázia z helénského obdobia, ktoré v Egypte objavili nemeckí archeológovia. Zvyšky gymnázia z helénského obdobia, ktoré v Egypte objavili nemeckí archeológovia. Facebook/Ministry of Antiquities

​Pripomenula, že Egypt zahrnul do helenistického sveta Alexander Veľký. Tisícky po grécky hovoriacich osadníkov sa usídľovali v Egypte pozdĺž Nílu, lákala ich ríša vedená Ptolemaiovcami, ktorá ponúkala bohatstvo a mier.

V nílskej delte, najmä v oblasti Fajjúmu, boli zakladané nové dediny, v ktorých žilo tak miestne, ako aj grécke obyvateľstvo. Boli tam nielen egyptské chrámy, ale aj grécke svätyne. Gréci stavali aj svoje obľúbené kúpele, ktoré boli miestom stretávania sa pre Egypťanov i prisťahovalcov a k tejto gréckej kultúre patrili aj gymnázia.

O ich existencii na vidieku sa doteraz vedelo zo zápisov, ktoré dokazujú, že výstavbu financovali bohatí a vplyvní občania dediny. Gymnázium vo Vatfe je prvou stavbou tohto druhu objavenou mimo veľkých miest. Nemecký tím v tejto lokalite pôsobí od roku 2010.

01 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 09:44