Felix Mendelssohn-BartholdyWikimedia Commons
StoryEditor

Jednu z najhranejších skladieb histórie zložil tínedžer, prirovnávali ho k Mozartovi

04.11.2017, 06:06
Autor:
astastČTKČTK
Aj tí, čo sa o vážnu hudbu vôbec nezaujímajú, zrejme poznajú najslávnejšie a najhranejšie dielo Felixa Mendelssohna-Bartholdyho. Autor Svadobného pochodu zomrel pred 170 rokmi.

Podobne ako Mozarta ho označovali za „zázračné dieťa“ a podobne ako Mozart odišiel z tohto sveta v mladom veku. Jeden z najvýznamnejších nemeckých romantických hudobných skladateľov, vynikajúci klavirista a dirigent Felix Mendelssohn-Bartholdy mal iba 38 rokov, keď 4. novembra 1847 po sérii infarktov zomrel.

Jeho smrť nebola len dôsledkom podlomeného zdravia, ktoré ho trápilo niekoľko rokov, ale aj prepracovanosti a stresov. Hlboko ním otriasla najmä smrť jeho milovanej sestry Fanny, takisto skvelej klaviristky a komponistky. Keď sa v máji 1847 o jej náhlom skone dozvedel, psychicky zrútil a stiahol sa do ústrania.

Felix Mendelssohn-Bartholdy po sebe zanechal nielen zarmútenú rodinu (od marca 1837 žil v šťastnom manželstve a mal päť detí) a množstvo obdivovateľov svojho umenia, ale aj rozsiahle dielo.

Komponoval od svojich deviatich rokov a okrem hudby bol vzdelaný aj v umení (sám veľmi dobre maľoval), literatúre, jazykoch i vo filozofii. Hovoril po anglicky, taliansky a latinsky, zaujímal sa o klasickú literatúru a nebyť jeho, možno by do zabudnutia upadli takí hudobní velikáni ako Johann Sebastian Bach a Georg Friedrich Händel. Práve Mendelssohn-Bartholdy totiž významne prispel k opätovnému „objaveniu“ ich diela.

V Lipsku, kde v tom čase pôsobil, založil v roku 1843 aj prvú hudobnú vysokú školu v Nemecku a do konca života bol jej rektorom. Conservatorium der Musik sa zakrátko zaradila medzi najrenomovanejšie inštitúcie svojho druhu v Európe a pod názvom Hudobná a divadelná vysoká škola Felixa Mendelssohna-Bartholdyho v Lipsku funguje dodnes.

Najvýraznejšiu stopu v dejinách ale zanechal ako skladateľ a jeho diela sa dodnes tešia priazni milovníkov hudby. Medzi najhranejšie patrí Husľový koncert e-mol, Talianska symfónia, Škótska symfónia, no predovšetkým jeho Svadobný pochod.

Skomponoval ho v lete 1826, keď mal iba sedemnásť rokov, ako súčasť ouvertúry k hre Williama Shakespeara Sen noci svätojánskej a premiéru mal vo februári nasledujúceho roku v Štetíne. Traduje sa, že k oltáru ako prví kráčali pri jeho tónoch v júni 1847 snúbenci Dorothy Carewová a Tom Daniel v anglickom Tivertone.

Takpovediac víťaznú púť po svadobných obradoch ale nastúpil tento opus až vyše desať rokov po skladateľovej smrti. Britská kráľovná Viktória, ktorá bola veľkou obdivovateľkou Mendelssohna-Bartholdyho, vydávala v januári 1858 najstaršiu dcéru. A pri jej sobáši chcela počuť práve Svadobný pochod svojho obľúbeného skladateľa. Kráľovská svadba tak spopularizovala dielo, ktoré bolo pôvodne scénickou hudbou, a stala sa z neho jedna z celosvetovo najhranejších skladieb.

01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 09:29