Českí archeológovia objavili v Egypte chrám, o existencii ktorého sa doteraz nevedelo.Facebook/Ministry of Antiquities
StoryEditor

Egyptológovia hlásia jedinečný objav. Našli zvyšky doteraz neznámeho chrámu Ramessa II.

17.10.2017, 00:01
Autor:
ČTKČTK
O existencii viac než tritisícročného chrámového komplexu sa doteraz nevedelo.

Tím českých a egyptských archeológov objavil v egyptskom Abúsíre doteraz neznámy chrámový komplex staroegyptského panovníka. Oznámil to Český egyptologický ústav Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. Komplex pochádza z čias vlády panovníka Ramessa II., čiže asi z rokov 1279 až 1213 pred naším letopočtom.

Podľa vedúceho expedície Miroslava Bártu, nález chrámu dokazuje unikátne stavebné a náboženské aktivity Ramessa II. v memfidskej oblasti. Ide zatiaľ o jediný archeologicky doložený chrám tohto panovníka v sakkarskej a abúsírskej nekropoli.

Do komplexu s rozmermi 32 krát 51 metrov sa vstupovalo širokým pylónom z nepálených tehál. Za ním sa nachádzalo rozsiahle nádvorie, z ktorého bolo možné pokračovať do kamenného dvora a do dvoch skladištných staveb, ktoré uzatvárali pravú a ľavú stranu komplexu, uvádza egyptologický ústav.

Zo zadného konca dvora sa vstupovalo do vyvýšenej kamennej svätyne, ktorej zadná časť bola rozdelená na tri paralelné miestnosti. Pozostatky tejto budovy boli prekryté množstvom piesku a kamenných úštepov, z ktorých mnohé niesli fragmenty maľovaných reliéfov.

Českí archeológovia objavili v Egypte chrám, o existencii ktorého sa doteraz nevedelo. Českí archeológovia objavili v Egypte chrám, o existencii ktorého sa doteraz nevedelo. Facebook/Ministry of Antiquities

​Tieto nálezy znamenajú podľa českých egyptológov neoceniteľný zdroj informácií nielen pre rekonštrukciu výzdobného programu svätyne, ale aj pre určenie funkcie a datovania celého komplexu.

Česká egyptológia pravidelne púta pozornosť svojimi archeologickými objavmi a pri výskume staroegyptskej civilizácie už dosiahla niekoľko jedinečných objavov. Ústav vo svete presadil v osemdesiatych rokoch minulého storočia uznávaný egyptológ Miroslav Verner.

01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 11:08