StoryEditor

Ako sa vyvíjal biznis s „láskou“: Zákaz prostitúcie museli zrušiť, hrozila preň ekonomická kríza

07.10.2017, 10:45
Nazeranie na prostitúciu a sex biznis sa počas storočí a aj v rámci krajín značne menilo.

Je to téma, o ktorej sa veľa nehovorí. Od vekov vzbudzovala pohoršenie, no zároveň bola šteklivo dráždivá. Hovorí sa o nej ako o najstaršom remesle na svete. A treba dodať, že patrí medzi najťažšie na svete. Odkiaľ sa prostitúcia vzala, ako sa menila a aké sú jej podoby u nás a vo svete?

Slúžili bohom aj nízkym pudom, v jednom storočí im dvorili najvznešenejší muži, v inom ich vyháňali z miest a rezali im uši. Boli symbolmi morálneho úpadku aj emancipácie. A história ich „remesla“ je takmer rovnako dlhá a kľukatá ako ľudstvo samo. No prv, než sa do nej ponoríme, pár spresnení na začiatok.

Kým dlhý čas sa hovorilo jednoducho o prostitúcii, dnes sa tento pojem používa predovšetkým na označenie tej nedobrovoľnej. Dohodnuté a dobrovoľné poskytovanie sexuálnych služieb medzi dospelými ľuďmi sa označuje ako sex biznis. Keďže sa však naň budeme pozerať v priereze storočí, budeme používať oba termíny.

Ďalšia vec je, že sa budeme zaoberať predovšetkým prostitúciou žien – niežeby tá mužská neexistovala, no bola a je rozvinutá v o niečo nižšom meradle. A skúsime odpovedať aj na niekoľko otázok – odkiaľ a prečo sa tu vlastne vzala a ako ju vnímali ľudia kedysi a dnes?

Kňažky lásky

Nazývajú ju aj najstarším remeslom sveta, no toto označenie je zľahka zavádzajúce. Po prvé, nevieme s istotou, kedy sa prvýkrát v histórii stalo, že by niekto niekomu ponúkal sex za peniaze. Môžeme sa oprieť akurát o najstaršiu písomnú zmienku – tá má vyše štyritisíc rokov a pochádza zo starovekej Mezopotámie.

wikimedia.org

​A nie je to nič iné ako známy Epos o Gilgamešovi – hrdinovi z dvoch tretín božského a z jednej tretiny ľudského pôvodu, ktorý sa snaží o nesmrteľnosť. Ostatných ľudí prevyšuje vo všetkom, čo však spôsobuje nemalé problémy, pretože Gilgameš sa takpovediac nevie zmestiť do kože. A to ani v sexuálnej oblasti. Preto mu bohovia stvoria druha – spočiatku skôr soka – rovnako silného, no ešte viac divokého Enkidua. Práve na kultivácii tohto tvora má leví podiel prostitútka, teda presnejšie kňažka z chrámu bohyne lásky a vojny Ištary.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 14:05