StoryEditor

Protesty či modlitby. Brazíliu čaká sviatok, na ktorom je závislá aj politika

07.06.2014, 18:38
Prezidentka Dilma Rousseffová patrí k prekvapivo početnej skupine Brazílčanov, pre ktorú je vášeň väčšiny národa pre futbal otravným bláznovstvom.

Keď nastupuje na trávnik, natiahne si blúzku či nohavicový kostým. Miesto kopačiek si obuje lodičky s nízkym podpätkom. Nie je to najpohodlnejší dres, ale na splnenie úlohy to stačí. Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová sa v minulých mesiacoch opakovane postavila k lopte, aby ju zo stredového bodu rozohrala.

Rousseffová úkonom inaugurovala nový alebo z gruntu prerobený štadión pre majstrovstvá sveta, ktoré sa začínajú už vo štvrtok. Už len z toho, ako najjednoduchší futbalový pohyb vykonávala, je poznať, že lopta nepatrí k sprievodcom jej detstva.

Šesťdesiatšesťročná žena patrí k prekvapivo početnej skupine Brazílčanov, pre ktorú je vášeň väčšiny národa pre futbal otravným bláznovstvom. Lenže teraz bude s domácou reprezentáciou dýchať. Neymar a spol. hrajú aj za lepšie vyhliadky jej politickej kariéry.

Nechuť k "turnaju turnajov"

Predchodca Rousseffovej, charizmatický socialista Lula da Silva, dokázal u planetárnych športových orgánov presadiť, aby Brazília získala usporiadanie MS 2014 a potom v tesnom, dvojročnom závesu i letnej olympiády. Pomohla argumentácia, že Latinská Amerika bola pri výberoch organizátorov týchto športových megaakcií dlhodobo zanedbávaná, a tiež to, že brazílske hospodárstvo sa v poslednom desaťročí výrazne zlepšilo. Športové sviatky mali tento nepochybný úspech podčiarknuť.


Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová drží trofej pre majstrov sveta s legendárnym Cafúom.

Lenže za Rousseffovej, ktorú Lula národu presadil ako nástupkyňu, sa ekonomický rast spomalil. Pre Brazílčanov, ktorí čím ďalej kritickejšie videli dlhodobo zlú úroveň školstva, zdravotníctva a infraštruktúry, začalo byť doma príliš draho. Do toho sa množili správy, ako sa vo výstavbe štadiónov utápajú miliardy potrebné na sociálny rozvoj. Turnaj, ktorý pôvodne podporovali štyri pätiny občanov, dnes ako pozitívny vidí slabá polovica Brazílčanov.

Keď sa presne pred rokom v Sao Paule konali protesty proti mierne zvýšenému cestovnému v metre, rýchlo prerástli v masové hnutie, ktorého zjednocujúcou linkou bol práve odpor proti predraženým štadiónom. Po mesiaci nepokoje v uliciach utíchli, ale nechuť voči šampionátu (nie však národnému tímu) zostáva.

"Rousseffová stále o majstrovstvá sveta hovorí ako o turnaji turnajov, aby ukázala, že ide o niečo výnimočné. Jej socialisti na neho vsadili všetko, takže naďalej musí hovoriť, aký to bol skvelý nápad hostiť ho," komentuje Marcos Guterman, autor populárnej knihy „Ako futbalom vysvetliť Brazíliu.“

Hlavne nenaštvať občanov

Situácia je pre Rousseffovú o to prekérnějšia, že v októbrových voľbách bude obhajovať prezidentský post. Aj keď jej skoršia obľuba je tatam, v doterajších prieskumoch zatiaľ nad protikandidátom jasne vedie. Všetko však môže zmeniť divoký priebeh majstrovstiev sveta – napríklad strety manifestujúcich s poriadkovými silami. Je jasné, že ďalšie demonštrácie počas zápasov vypuknú nanovo, avšak nikto netuší, či opäť prilákajú do ulíc masy.

Úlohu v tom prirodzene môžu mať aj výkony futbalových "kanárikov". Predčasný neúspech (napríklad prehra v osemfinále, kde Brazílii najpravdepodobnejšie hrozí stret buď so Španielskom, či Holandskom) môže u športovo frustrovaných obyvateľov uvoľniť ventil spoločenskej frustrácie.

Naopak zisk rekordného, ​​šiesteho titulu političke moc plusových bodov priniesť nemusí. Pred rokom Brazílčania jasne vyhrali Pohár konfederácií, ale na sile protestov to nijako neubralo. Vo finále dokonca domáca reprezentácia porazila úradujúcich svetových šampiónov zo Španielska 3:0, ale Rousseffová sa radšej ani neukázala na tribúnach v obave z vypískania.

Otváraciemu zápasu majstrovstiev sveta, v ktorom vo štvrtok domáci vyzvú Chorvátsko, sa už vyhnúť nemôže, zrejme si však z preventívnych dôvodov odpustí otváraciu reč. Namiesto toho sa bude modliť, aby jej chlapci vyhrali a nekomplikovali jej už tak dosť zložitú situáciu.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-06-18 07:40:35 - Feat.: 0 - Title: Banskobystrický kraj: Vyhral Smer-SD s 31,1 percentami pred SDKÚ-DS 15,7%
01 - Modified: 2022-12-27 21:54:02 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli vstup do šampionátu. Prehrali s favorizovanými Fínmi 02 - Modified: 2022-10-30 18:04:34 - Feat.: - Title: Obrovský úspech. Majster sveta v hre Dota 2 je Slovák, jeho tím si odniesol výhru 8,5 milióna eur 03 - Modified: 2022-05-27 08:50:06 - Feat.: - Title: Ideme dobrým smerom. Bojovnosť tímu bola fantastická, hodnotia naši hokejisti šampionát 04 - Modified: 2022-01-25 09:22:29 - Feat.: - Title: Slovenský dobrodruh o Latinskej Amerike: Belosi sú považovaní za boháčov, je to tam ako v telenovele 05 - Modified: 2021-12-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Ukradli šampionát, koronavírus zabil hokej. Médiá reagujú na zrušený hokejový šampionát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 11:24