StoryEditor

Kitzbühel? Tam, kde ide o život

17.01.2008, 23:00
Stojíte na lyžiarskom svahu, spustíte sa dole na lyžiach, idete 130-kilometrovou rýchlosťou. Vašou úlohou je nielen sa na lyžiach udržať a "prežiť", ale dosiahnuť aj čo najlepší čas. Takýto adrenalín zažijete, ak ste špičkový lyžiar.

Práve tí dosahujú obrovské rýchlosti na pretekoch Svetového pohára. A zajtra ich čakajú najťažšie preteky v sezóne. Zjazd v Kitzbüheli na slávnom svahu Hahnenkamm. "Je to veľmi nebezpečná trať. Je veľmi členitá a v niektorých úsekoch sa nedá upraviť. Ľahko sa môže stať, že pretekár natrafí na nerovnosť a vyhodí ho to z trate. Navyše okolo sú stromy, a keď prerazí aj ochrannú sieť, čo je pri takej rýchlosti možné, môže prísť k tragédii," hovorí pre HN prezident lyžiarskeho zväzu pre alpské disciplíny Richard Magdolen.

Veľké riziko, veľké odmeny
Napriek tomu, že je to najťažšia lyžiarska trať, je dobre chránená. Aspoň to tvrdia organizátori pretekov v Kitzbüheli. "Môžem povedať, že je to najlepšie ochránená trať spomedzi všetkých podujatí Svetového pohára," potvrdila pre HN hovorkyňa kitzbühelských pretekov Christina Exenbergerová. Kitzbühel má dominantné postavenie v lyžiarskom svete. "Naše preteky sú považované za najnebezpečnejšie, ale zároveň sú na ne vypísané najvyššie prémie," dodala Exenbergerová.
To, že je najlepšia chránená trať, sa však nepotvrdilo už tento týždeň pri tréningoch. V utorok sa totiž na tejto trati zranil český lyžiar Ondřej Bank, ktorý si zlomil nohu a o deň neskôr dopadol rovnako rakúsky zjazdár Andreas Buder. Ten bude kvôli zlomenine nohy mimo minimálne pol roka.
Pre lyžiarov je to však vrchol sezóny. Navyše môžu na nich zarobiť najviac. Organizátori totiž na odmenách rozdelia 550-tisíc eur (zhruba 18 miliónov slovenských korún). Najviac si odnesie práve víťaz zjazdu, 70-tisíc eur. Pritom na to, aby ste zabezpečili takéto podujatie, potrebujete šesť miliónov eur. Taký je totiž rozpočet. "Prenos zo samotných pretekov bude preberať približne 50 televíznych staníc. Na toto veľkolepé podujatie očakávame príchod až 100-tisíc priaznivcov z celého sveta," doplnila pre HN Exenbergerová.

Tí, čo milujú nebezpečenstvo
Na extrémne náročnej trati sa nemôže zúčastniť každý. Iba svetová špička. "Slovenskí lyžiari sa boja ísť do Kitzbüheli, lebo na takúto trať musíte mať veľmi veľa natrénované," tvrdí Magdolen. Aj medzi špičkovými pretekármi sa nájdu takí, ktorí majú z Kitzbühelu rešpekt. "Sú aj takí, ktorí jazdia bez problémov všetky zjazdy Svetového pohára, ale tohto sa boja," dodal. Pre absolútne ikony svetového lyžovania je to však motivácia.
"Špičkoví lyžiari sa tomu nevyhýbajú. Milujú nebezpečebstvo. Čim nebezpečnejšie preteky, tým je to pre nich lepšie," skonštatoval Magdolen. Jedno je však isté. Pád pri zjazde hrozí. Lyžiari musia byť poistení. Lenže ročná poistka stojí 100-tisíc eur ročne. To si nemôže dovoliť každý lyžiar. Dokonca ani naša najlepšia slalomárka Veronika Zuzulová. "Na Slovensku nás odmietla každá poisťovňa a na poistenie v Európe nemáme peniaze. Ak by sa Zuzulová zranila, nikto by jej nepomohol," povedal pre HN manažér našej lyžiarky Róbert Magát.

01 - Modified: 2003-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrat zoznamov čakateľov na byt
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
12. máj 2024 16:54